MINIBUSEXCURSIE, ZATERDAG 25 MEI 2024
Noordoost-Groningen is "gewoon" via de A7 te bereiken, maar eigenlijk is het een deel van Nederland dat heel goed een eiland had kunnen zijn. Net als op bijvoorbeeld de Wadden heerst er een compleet eigen dynamiek en sfeer. De aanblik van het landschap is karakteristiek, authentiek en uniek. De horizon lijkt overal eindeloos ver weg, wat maakt dat de weidsheid zowel bevrijdend als, zeker voor buitenstaanders, enigszins intimiderend kan aanvoelen. De alom aanwezige graanvelden verbinden de majestueuze grote herenboerderijen uit het welvarende verleden met dorpjes die vechten tegen de leegloop en de beeldvorming. De dijken, die het achterland beschermen tegen de onvoorspelbare Waddenzee, Eems en Dollard, staan symbool voor de denkbeeldige muren die ook de rest van de regio omsluiten. Ver weg van de drukte en de hectiek van de Randstad heeft het leven hier z'n eigen beloop. Mensen willen het liefst zo veel mogelijk met rust gelaten, maar tegelijk niet vergeten worden. Omdat dat een wankel evenwicht is dat bijna nooit wordt bereikt, heerst er een gezond wantrouwen tegen de rest van Nederland, wat zich ook uit in een grenzeloze trots op het moederland.
En die trots is terecht, want ondanks dat het overwegend agrarische landschap objectief gezien natuurlijk weinig met natuur te maken heeft, ziet het landschap er hier uit als nergens anders in Nederland en zijn er wel degelijk natuurlijke elementen en ontwikkelingen te vinden waar je als lokale bewoner, natuurliefhebber en toevallige passant blij van kunt worden.
De meest in het oog springende representant en het uithangbord van het positieve verhaal van Noordoost-Groningen is natuurlijk de Grauwe kiekendief. Dankzij jarenlange inspanningen van o.a. het Kenniscentrum Akkervogels (voorheen de werkgroep Grauwe kiekendief) is het landschap inmiddels zo ingericht dat deze fantastische soort zich hier (en vrijwel alleen hier) zo thuis voelt dat er zich een stabiele populatie heeft gevestigd. Met een busje vol liefhebbers togen we gisteren (zaterdag) naar deze uithoek van Nederland om deze sierlijke roofvogel in z'n element en in z'n Nederlandse broedgebied te vinden.
Toen we vanuit het verzamelpunt vertrokken, reden we precies de laatste regen uit en de rest van de dag bleef het droog en veelal zonnig. En nog maar nauwelijks van de afrit van de snelweg af, zagen we reeds de eerste Grauwe kiekendieven vliegen. Eerst een tweede kalenderjaar vrouw (waarschijnlijk), toen een man en kort daarna weer een man. De missie was al vroeg geslaagd; dat was alvast prettig!
Ook Kwartels voelen zich prima thuis in graanvelden en al rustig rondrijdend met het raampje open pikte ik er al snel één op. Uiteraard liet de vogel zich niet zien, maar we konden de kenmerkende zang wel van dichtbij horen. Ook aan Gele kwikstaarten en Veldleeuweriken was hier en gedurende de hele dag geen gebrek; ook zij houden van dit landschap.
De Dollardkwelders brachten, behalve een mooi uitzicht en een verre vrouw Grauwe kiekendief, niet gek veel meer. Omdat het hoog water werd, leek het me wellicht kansrijk om de Breebaartpolder en de Punt van Reide te bezoeken. Een rondwandeling daar was mooi, leverde wel wat steltlopers op (Kanoeten, Zilver- en Goudplevieren, Bontbekplevieren, Bonte strandlopers, Wulpen en een losse Rosse grutto) , maar deze zaten niet aan de binnenzijde en dus op afstand. Veruit de leukste waarnemingen waren die van een adulte Dwergstern tussen de broedende Visdiefjes en een onvolwassen paartje (2KJ en 3KJ) Zwartkopmeeuw. Beide soorten zijn alles behalve algemeen in deze hoek van het land!
Wat slalommend terug door de polders leverde nogmaals drie Grauwe kiekendieven op; twee adulte mannen en een adulte vrouw. Met name de mannetjes waren werkelijk schitterend, jagend te zien!
Net voor de donderbui los zou barsten, konden we nog een bezoek brengen aan een andere echte Groninger specialiteit: de Witwangstern. We zagen vele nestelende vogels dicht bij elkaar en in gezelschap van onder andere Geoorde futen. Leuk en uniek; dit is de enige plaats waar deze soort in Nederland broedt!
Het was even vluchtig afscheid nemen en haastig overstappen van de minibus naar de eigen auto's, maar met deze bui als enige druppels van de dag konden we niet klagen over het weer, noch over de vogels.
Deelnemers: dank voor de leuke dag en mocht je deze hoek van Nederland ook eens willen bezoeken en mee op zoek gaan naar o.a. juveniele Grauwe kiekendieven: in augustus is er een nazomereditie roofvogels: https://www.birdingholland.nl/details-en-registratie/nazomerexcursie-roofvogels-in-groningen
Comentarios