MINIBUSEXCURSIE, ZATERDAG 25 MAART 2023 (plus een korte impressie van een dagje privé fanatiek doen met moeder en zoon!)
De tweede editie van de minibusexcursie langs de Friese IJsselmeerkust was helaas wederom een iets te winderige. Het lijkt haast een constante te worden, maar we gaan ongetwijfeld binnenkort betere tijden tegemoet ;-). Desalniettemin kregen we in aantallen in ieder geval meer dan voldoende voorgeschoteld en zaten er door de dag heen gelukkig ook meerdere mooie soorten en/of indrukwekkende momenten tussen. Toch herinner ik me persoonlijk de dag vooral vanwege twee opvallende hybriden (een vogel waarvan de ouders twee verschillende soorten zijn). Niet geheel toevallig betrof het een eend en een gans, twee soortgroepen waarbij dat wel vaker gebeurt.
Wat betreft de gans: we hebben best wat tijd gestoken in het vinden van één of liefst meerdere leuke ganzensoorten. Dat resulteerde uiteindelijk in een mooie en patserige (dus man) Zwarte rotgans. Maar we vonden ook een gans die eerst slechts enkele seconden voor Dwerggans werd uitgemaakt, maar die al heel snel door de mand viel. Te fors qua postuur, een te grote snavel en een slordige bles: dit lijkt me toch echt een hybride Dwerggans x Kolgans. Geen zuivere koffie, dus en daarmee niet telbaar voor welke lijst dan ook (tenzij je een hybridelijst bijhoudt ;-)), maar toch op een bepaalde manier wel geinig!
En dan die eend... Helaas zagen we de vogel steeds verder in het felle tegenlicht verdwijnen en zijn de foto's derhalve niet van geweldige kwaliteit, maar hij is gek! Ik kan niet heel veel anders verzinnen dan dat dit een hybride Topper x Tafeleend zou moeten zijn, maar ik zie bij hybrides waarbij laatstgenoemde betrokken is toch vaak smoezelige flanken en een wat egalere rugtekening. Ook de kop- en snavelvorm en het algehele postuur vind ik niet helemaal des Tafeleends, maar ik kan de kleur van de kop weer niet anders verklaren. En wat doet die zwarte kol om de snavel? Iemand een (betere/andere) suggestie?
Gelukkig zagen waren de rest van de soorten van vandaag geen hersenbrekers. In Harlingen en rond Kornwerderzand was het fijn vogelen, met o.a. Sneeuwgorzen, Paarse strandlopers, Roodkeelduiker, Grote- en Middelste zaagbekken, Nonnetjes, Toppers, Bontbekplevieren en Kanoeten.
Op en rond het IJsselmeer, grofweg tussen Cornwerd en Workum, bezochten we meerdere locaties waarbij vooral de massa erg in het oog sprong. Duizenden ganzen (vooral Brand, Rot en Kol), vele duizenden Kieviten en Goudplevieren, honderden Wulpen en Kemphanen en vele eendensoorten passeerden de revue. Opmerkelijkheden waren er misschien niet heel veel, maar massa's zijn soms even indrukwekkend. Wel vonden we nog o.a. twee Krooneenden, een Kleine zilverreiger, meerdere Sperwers en een Havik.
Het meest indrukwekkende moment van de dag was toen we het nest van de Zeearend in de Makkumerwaard bezochten. Al bij aankomst zat de vrouw op het nest en vlak daarna kwam de man ook aanvliegen. Dat was op zich al mooi (het nest zit net wat te verborgen voor foto's maar is met de telescoop goed te zien), maar het werd nog vele malen beter toen beide vogels ineens als een gek begonnen te roepen! Het geluid is waanzinnig indrukwekkend en hoor je maar zelden, maar ditmaal was de reden duidelijk: boven het nest hing ineens een derde Zeearend, zeer waarschijnlijk hun eigen jong van vorig jaar. Of het aanhoudende roepen een teken van herkenning was of een waarschuwing om niet dichterbij te komen (ook eigen kinderen worden uiteindelijk gewoon concurrenten net als alle andere Zeearenden) zullen we nooit weten, maar gigantisch gaaf was het wel!
Het was dus weer een prachtige en gezellige dag en deze excursie, die dit jaar nieuw op de kalender stond, gaat zeker in de herhaling (hopelijk dan een keer bij wat minder wind...).
De dag erna mocht ik meteen weer aan de bak, maar dat was verre van een straf. Met moeder Monique en 14-jarige zoon Sepp gingen we een dagje fanatiek doen en soorten tellen. We kwamen uiteindelijk tot 87, met daarbij enkele erg mooie: Grote kruisbek, Zwarte specht (2), Boomleeuwerik, Klapekster (2), Raaf (3), Zeearend (4 bij elkaar!), Wilde Zwaan (4), Zwarte mees, Glanskop, Havik, Sperwer, Roodhalsgans (3!), Toendrarietgans (meerdere), Kraanvogel (2), Vuurgoudhaan (2), Frater (6), Sneeuwgors (30) en Oeverpieper (10+). Maar het meest memorabel en zowel het hoogtepunt als de afsluiting van de dag waren weer eens de Velduilen. We kregen een pracht van een show in mooi middaglicht, waarbij één exemplaar vlak voor ons een muis ving en deze met huid en haar verslond. Hier in chronologische volgorde wat we voorgeschoteld kregen. Daarna graag een minuut stilte voor de onfortuinlijke muis ;-)
Wat een schouwspel; iets wat alleen kan in Noord-Nederland! Dank Monique en Sepp voor de gezellige en onvergetelijke dag en tot binnenkort! (Oh, bijna vergeten: als we Roodhalsganzen zien, moet ik die als voorzitter van de denkbeeldige fanclub natuurlijk even tonen. Prutsfoto, maar wel van DRIE volwassen exemplaren bij elkaar!)
Als u ook eens mee wilt, kijk wat we de komende weken gaan doen op www.birdingholland.nl/dagexcursies. Ook de zeetochten van dit najaar staan inmiddels alle op de kalender: www.birdingholland.nl/zeevogeltochten
Mooi verslag van een mooie dag, dank je wel! Die foto van de agressieve Zwarte rotgans is super! Ik heb hem wel iedereen zien aanvallen in het echt, maar deze foto legt het wel erg mooi vast. Ik moest er weer om lachen - rotgans! 😉