top of page

FOTOGRAFIEDRIEDAAGSE ONDER "CHALLENGING CONDITIONS"!

Afgelopen zondag, maandag en dinsdag mocht ik met Poolse natuurfotograaf Lucasz op stap door Noord-Nederland. Hij had vooraf een lijstje wenssoorten doorgegeven, waarop vooral ganzen en eenden prijkten. Zo wilde hij bijvoorbeeld Kleine rietgans, Eider, Nonnetje en andere "typisch Nederlandse" wintersoorten fotograferen. Het ging hem helemaal niet om waarnemingen van leuke soorten (hij had ook geen verrekijker bij zich), het waren louter fotomogelijkheden van specifieke soorten waar hij op uit was. Dat is wel even iets heel anders dan wat ik normaal doe een om heel eerlijk te zijn ook iets heel anders dan waar mijn hart en voorkeur liggen, maar aan de andere kant vond ik het wel een leuke uitdaging.

Echter, de grootste uitdaging bleek uiteindelijk heel ergens anders te liggen... U raadt het vast, want het was nogal een dingetje de afgelopen week/weken: Het weer! Lucasz had het eigenlijk niet slechter kunnen treffen, want de drie dagen waren eigenlijk kort en bondig samen te vatten met de woorden "bar en boos beestenweer". Ik heb zelden zo veel wind en zo veel regen meegemaakt tijdens een excursie en ik heb nog nooit zo veel vanuit de minibus moeten doen. Als je bijna geen droog moment hebt, eigenlijk niet met goed fatsoen uit de minibus kunt om wat te lopen/te struinen, je altijd moet zorgen dat je de vogels aan de luwe kant van de bus te zien krijgt (anders regende het recht de bus en de lens in) en de fotograaf in kwestie de vogels toch vooral heel dichtbij wil zien en niet geïnteresseerd was in, ik zeg maar wat, een Roodhalsgans op meer dan 50 meter afstand, dan zijn de mogelijkheden meteen een heel stuk beperkter en kwam het derhalve wel heel erg aan op een portie geluk en mijn flexibiliteit... Het zijn dan best lange dagen, ondanks het feit dat mijn gast een prima en heel aardige kerel was en hij uiteraard ook wel zag dat het af en toe vechten tegen de bierkaai was.

Al met al hebben we het er uiteindelijk, gezien de omstandigheden, nog best redelijk vanaf gebracht en namen we dinsdagmiddag, uiteraard in de stromende regen en striemende wind, best tevreden afscheid.

Waar mogelijk heb ik ook nog wat foto's gemaakt, maar ik zat natuurlijk altijd aan de verkeerde kant van de bus en fotografeerde derhalve langs en om Lucasz heen. Ik heb daardoor ook wat soorten gemist (o.a. Roodhalsfuut, Paarse strandloper en Drieteenmeeuw) en de scherpte is ook niet altijd top (in een warme auto waar de verwarming tijdens het rijden aan staat ontstaat altijd een waas als je niet door je eigen maar door het bijrijdersraam fotografeert), maar voor het idee hier een selectie.

Het was best een leuke en leerzame ervaring, maar ik was wel blij dat ik de dag erna (woensdag) weer "gewoon" mocht wandelen en vogels mocht kijken met mensen die, naast foto's maken, ook in soorten en herkenning geïnteresseerd waren. Dat de uitdagingen en beperkingen door weersomstandigheden daarmee niet meteen voorbij waren, zal het volgende blog vertellen...

Kleine rietganzen. We vonden een prachtige groep van meer dan 120 exemplaren!

Roodhalsgans. Deze zat eigenlijk véél te ver weg voor mijn gast en was daarmee oninteressant ;-)

Sneeuwgorzen

Eider

Strandleeuwerik.

Topper in de ZON! Dat duurde overigens maar heel kort.

Noord ontmoet zuid: Zwartkopmeeuw en Kleine rietganzen!

Witbuikrotganzen

Nonnetje

Kleine rietgans, waaronder een exemplaar met geheel roze snavel

Leuk, maar niet fotogeniek: Man Kleine bonte specht

Grauwe gans met roze snavel; wellicht dus met genen van de ondersoort rubrirostris

Brilduiker

Eider

Zwarte rotgans. Veel en weel te ver weg ;-)

Pontische meeuw. Dat wil zeggen: Mantel, spiegeltje op p10, kop, snavel en staart kloppen aardig voor een tweede winter, maar de smoezelige buik, postuur en dieproze poten doen Zilvermeeuwinvloeden vermoeden.

Strandleeuweriken

Nonnetjes

Als er een grote groep voor je loopt, zie je pas dat er ook binnen deze soort (Kleine rietgans, dus) aanzienlijke individuele variatie is.

Topper

193 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page