top of page

Excursie "herkenning van meeuwen": leerzame gezelligheid in het noorden!

We prijzen ons (ZEER!) gelukkig met het feit dat zo goed als al onze excursies reeds lang vooraf volgeboekt raken. Bij de meeste kunnen we ons daar alles bij voorstellen, maar bij andere is het toch even afwachten of de "buitenwereld" net zo enthousiast zal reageren op een excursie-idee als wij zelf. Zo zouden we vijf jaar geleden niet hebben gedacht dat een excursie die geheel gewijd is aan meeuwen ook maar enige kans van slagen zou hebben. Herman Bouman heeft in de afgelopen jaren echter bewezen dat een dergelijke dagtrip, op een laagdrempelig instapniveau en met tijd voor alle kleden van de "gewone" soorten, wel degelijk kan werken. Ook de editie van dit jaar, die na voorgangers in het midden en zuiden eens in het noorden werd gehouden, zat weer vol en dat doet ons veel deugd. Meeuwen zijn namelijk zeer interessante en leuke (doch soms lastig te herkennen...) vogels die het niet verdienen om genegeerd of soms zelfs verafschuwd te worden! De noordelijke editie van dit weekend trof het niet zo met het weer, maar desalniettemin konden we alle locaties bezoeken en zagen we een behoorlijk aantal verschillende soorten en verschillende kleden. In Groningen-stad viel het percentage grote meeuwen wat laag uit en richtten we ons dus op vooral Storm- en Kokmeeuwen alsmede wat ringen, maar op het Winschoterdiep en op de slaapplaats aan de Hoornse Plas werd dat goed gecompenseerd. We zagen daar vele kleden Zilvermeeuw, maar ook Grote Mantelmeeuwen, Geelpootmeeuwen en Pontische Meeuwen. Naast de soorten konden ook een paar erg leuke ringen worden afgelezen. Zo zagen we een derde kalenderjaar Zilvermeeuw met een Noorse ring (geringd op 28-06-2017 in de fjorden bij Stavanger en gezien op 3-11-2017 en 8-11-2017 op Terschelling, verder geen meldingen bekend), een tweede kalenderjaar Stormmeeuw met een Estse clipring om de tibia (nog geen terugmelding) en 15 kokmeeuwen met ringen (drie Duitsers, één Deen ring en 11 Nederlandse ringen, waarbij één vogel Nederlands plastic maar ook een Zweedse metalen ring om had (maart 2009 in Malmö aangebracht). Naast de vele Stormmeeuwen van de ondersoort canus kwamen we ook een kandidaat tegen van de Russische ondersoort heinei. De foto's staan hieronder, met veel dank aan deelnemer Harry Kuipers, die ondanks de zeer matige omstandigheden een prachtige serie foto's heeft weten te produceren! Daarnaast ook veel waardering en dank voor de enthousiaste groep; men trok zich weinig tot niets aan van de omstandigheden en bleef tot het eind leergierig en gezellig!

Stormmeeuw, wat ons betreft van de ondersoort heinei ("Russische Stormmeeuw"). Zie de (vrijwel) ongetekende witte kop, onderdelen, boven- en onderstaart en ondervleugels, de roze snavel met zwarte punt, weinig zwart op de buitenste staartpennen en de bruinige grote dekveren. (foto: Harry Kuipers)

Forse tweede kalenderjaar Geelpootmeeuw (foto: Harry Kuipers)

Derde kalenderjaar Pontische Meeuw (foto: Harry Kuipers)

Derde kalenderjaar Pontische meeuw

Typische volwassen "argentatus"-Zilvermeeuw die van ver komt. Zie de voor Zilvermeeuw erg donkere mantel, grove winterstreping op de kop en knalroze poten.

Tweede kalenderjaar Stormmeeuw met clipring uit Estland.

Groep bij de Hoornse Plas

Tweede kalenderjaar Geelpootmeeuw

Adulte Kokmeeuw met Deense ring.

Grootteverschil bij Zilvermeeuwen kan geslachts- maar ook herkomstgebonden zijn. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes, noordelijke argentatussen zijn gemiddeld groter dan "onze" Zilvers. De rechter vogel is dan ook vast een man argentatus (tweede kalenderjaar), de linker een vrouwtje (derde kalenderjaar).

Deel van de groep en deel van het busje bij het Winschoterdiep.

Nederlandse tweede kalenderjaar Kokmeeuw

Mooie tweede kalenderjaar Stormmeeuw

Adulte Zilvermeeuw met noordelijk handpenpatroon

Derde kalenderjaar Pontische Meeuw tussen Zilvers.

Slaapplaats bij de Hoornse Plas



374 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page