MINIBUSEXCURSIE, ZATERDAG 9 NOVEMBER 2024
Je weet dat de winter echt in aantocht is wanneer de winterlaarzen weer uit het vet gaan voor de eerste kwelderexcursies. Afgelopen zaterdag (gisteren?) was het zo ver en heb ik met een eerste groep de Friese kwelders afgestruind op zoek naar soorten waar je tegenwoordig echt voor naar Noord-Nederland moet. Door het zachter wordende klimaat zien steeds minder traditionele wintergasten de noodzaak om heel ver zuidelijk af te zakken. Zo komt het dat je voor een aantal wintersoorten echt alleen nog in Noord-Nederland terecht kunt om enigszins zeker te zijn van een waarneming.
Het was gisteren nog wel relatief rustig qua wintervogels; het was duidelijk dat de najaarstrek nog niet voorbij is. Dat was merkbaar aan het nog ontbreken van enkele "vaste gasten", maar ook aan het feit dat er gedurende de dag nog flinke trek van o.a. Koperwieken en (vooral) Merels te zien was. Op de gekste plekken kwamen we ze tegen, ook midden op de kwelder. Dat betekent dus dat de beweging er nog niet uit is en dat er vast en zeker ook nog wat wintergasten onderweg zijn. Zeker wanneer de temperaturen ten noorden van ons echt gaan dalen, kunnen we nog het één en ander verwachten.
Toch lukte het (natuurlijk) wel om enkele leuke soorten, die je elders in het land niet of nauwelijks tegenkomt, in de kijker te krijgen. De drie "beste" waren Frater, Strandleeuwerik en Ruigpootbuizerd. Van de eerste twee zagen we er meerdere tientallen, van de laatste één. Met de Ruigpootbuizerd mogen we onze handen echter dichtknijpen, want door het muizengebrek van dit jaar is het aantal roofvogels voorlopig erg laag.
Andere noemenswaardige soorten op de kwelder waren o.a. Oeverpieper, Kleine zilverreiger, Blauwe kiekendief (meerdere), Bruine kiekendief, Goud- en Zilverplevieren, IJsvogels, Groenpoot- en Zwarte ruiters, Kanoeten en natuurlijk vele ganzen en eenden.
Door het grijze weer was fotograferen lastig; het beeldmateriaal beperkt zich dus tot een combinatie van wat filmpjes en korrelig bewijsmateriaal ;-)
Fraters
Strandleeuweriken (groep van 25 exemplaren)
We eindigden aan de zuidkant van het Lauwersmeer, waar we getuigen waren een natuurfenomeen dat misschien op meerdere plekken in het land te zien is, maar nooit went: een spreeuwenslaapplaats. Ik heb werkelijk geen idee hoeveel vogels uiteindelijk vlak voor ons in het riet kwamen slapen, maar het zou me niet verbazen als het om 100.000 of meer ging. Waanzinnig indrukwekkend en ook een buitenkansje voor lokale roofvogels. We zagen bij het binnenvliegen van de krankzinnig grote groepen vogels o.a. Sperwers, Haviken, een Slechtvalk en een Smelleken met wisselend succes hun geluk beproeven. Verder vloog er nog een Zeearend langs, zongen er enkele Cetti's zangers, zagen we de eerste Nonnetjes van het najaar, dook er een Brilduiker vlak voor de hut op en kwamen er ook enkele Blauwe kiekendieven slapen.
Het fenomeen van een spreeuwenslaapplaats is op geen enkele manier goed in beeld te brengen; je moet het eens meemaken. Ik heb het dus ook maar niet geprobeerd, op het vastleggen van één aanvliegende groep na, dan...
Het was dus al met al een prima dag, die fris was, maar net niet zo fris als de voorgaande dag in de Oostvaardersplassen. Twee halve dagexcursies in het gebied waren door, vooral, de vele Zeearenden echter nog steeds de moeite waard. Er gaan veelal mensen mee die nog niet zo lang vogels kijken. Om je vogelcarrière af te trappen met een wandeling met 10+ Zeearenden, meerdere Blauwe kiekendieven en nog flink wat meer leuke soorten is natuurlijk niet misselijk!
Dit waren mijn laatste twee excursies voor mijn vakantie naar Oman. Samen met Bart-Jan Prak ga ik dit prachtige land doorkruisen op zoek naar mooie en nieuwe vogelsoorten, voor het eerst in 15 jaar zonder gezin of gasten. Ik heb er veel zin in en ik zal proberen om op dit blog af en toe een update te posten!
Comments