top of page

DAGJE ACHTERHOEK: GROENE EIKENBLADHOOGGLANSCAMERAPAAL!

MINIBUSEXCURSIE, 4 JUNI 2022


Oké, mijn excuses aan iedereen die dit leest en er niet bij was (wat hopelijk het merendeel zal zijn) afgelopen zaterdag in de Achterhoek, want deze titel is een inside joke die alleen de deelnemers zullen begrijpen. Sterker nog, zij legden me deze blogtitel eigenlijk min of meer in de mond, dus ik kan er ditmaal niets aan doen ;-)

De uitleg volgt in de loop van het verslagje wel, het eerste deel kan ik alvast wel verklaren. Ik weet niet of het u is opgevallen, maar afgelopen weekend was het weekend van de Groene eikenbladrollers. Enorme aantallen vlogen uit, ogenschijnlijk van het ene op het andere moment en alle tegelijk. Rondom elke eik vlogen soms tientallen maar meestal honderden van deze kleine vlindertjes en wanneer we tijdens de excursie even in een soortenhiaat zaten, waren er in ieder geval altijd nog onze kleine, groene vriendjes. Een indrukwekkend fenomeen en derhalve een thema gedurende de dag.

We begonnen de dag bij Bekendelle, de locatie die in maart ook het toneel is van onze spechtendagen. Dan kost het weinig moeite om ze te vinden, maar inmiddels zijn we ruim 2,5 maanden verder, is het bos in groen gehuld en lijken de spechten haast in rook opgegaan. Uiteraard is dat niet zo, maar ze laten zich nog maar zeer lastig vinden wanneer ze geruisloos en hoog in het loof foerageren. We vonden met wat moeite nog wat Grote en een Middelste bonte specht, maar daar moesten we het op dat gebied mee doen. Maar gelukkig waren er nog wel wat andere dieren om ons mee te vermaken. Hoogtepunten waren een nestje net uitgevlogen Grote gele kwikstaarten, Vuurgoudhanen, Kuifmees en vooral en bovenal meerdere prachtige Weide- en Bosbeekjuffers. Met name de laatste soort stond hoog op meerdere verlanglijstjes en we namen dus even de tijd om van deze parels te genieten en ze waar mogelijk vast te leggen.

Bosbeekjuffer

Weidebeekjuffer (Matthew Sprangers)

Meikever

Juveniele Grote gele kwikstaart

Nogmaals

De Oehoe's hadden hun plek in de groeve reeds verlaten, dus konden wij snel door naar het hoogveen alwaar we een wel zeer productieve wandeling maakten. Ik had de deelnemers gedurende de ochtend reeds wat geïndoctrineerd en hopelijk lekker gemaakt met een zeer zeldzame libel die we zouden kunnen tegenkomen. De Hoogveenglanslibel heeft zeer specifieke hoogveenomstandigheden nodig en vliegt nog maar op enkele geïsoleerde locaties, waaronder de plek waar we de middag aftrapten. Ik had deze soort slecht eenmaal en vrij slecht gezien, dus ik had erg veel zin in een herkansing. Het is natuurlijk niet mijn dag, dus ik hoopte wat mensen mee te krijgen in mijn zin in en enthousiasme voor deze soort, die na de Gevlekte glanslibel de tweede zeldzame glanslibel van dit weekend zou kunnen worden.

Gelukkig waren de deelnemers zeer bereid mee te zoeken, ondanks dat de naam een hersenbreker bleek. Er kwamen meerdere versies langs, waaronder de iets-met-klepel-en-klok-namen als Hoogglanslibel en Glansveenlibel. Hoe dan ook: lang zoeken was niet nodig: al snel zag ik het eerste exemplaar al vliegen, zij het wederom op wat onbevredigende afstand. Alles kwam goed toen een tweede meermaals letterlijk tussen ons door vloog, gedrag dat bekend is van glanslibellen. Foto's maken bleek wel erg lastig; de libel was best onrustig en hing af en toe zo dichtbij dat de lens ontoereikend bleek. Maar gelukkig was er deelneemster Claudia, die razendsnel reageerde toen een exemplaar kort in een struikje landde. Zij zorgde daarmee voor het enige doch overtuigende bewijs van onze waarneming. Heel netjes gedaan, zeker gezien de omstandigheden!

De zeer zeldzame Hoogveenglanslibel (Foto: Claudia de Boer)

Maar er was veel meer te genieten in dit mooie gebied. Het waren vooral roofvogels die hier de show stalen. In korte tijd zagen we bijvoorbeeld meerdere Boomvalken, in totaal VIER Wespendieven (waaronder een exemplaar recht over ons heen!) en een Rode wouw!

Man Wespendief!


Adulte Rode wouw!

Boomvalk

Geelgorzen, Boompiepers, Grasmussen, Roodborsttapuiten: er werd nog aardig wat gezongen, maar de meest verrassende zang kwam toch wel van... een NACHTZWALUW! Ik meende de vogel al eerder een keer te horen, maar het was te ver en het leek me te onwaarschijnlijk, maar tien minuten later (let wel: het was 14.30 uur en 25 graden!) begon de vogel luid en duidelijk en redelijk dichtbij wederom te zingen en weer tien minuten later nogmaals! Ongelofelijk en heel gaaf! Helaas konden we de vogel niet vinden, ondanks enkele op het oog zeer geschikte rustlocaties. Niet geheel onverwacht, natuurlijk; de soort zit waarschijnlijk ergens verdekt of op de grond, wat erg verstandig doch voor ons jammer was. Deze auditieve waarneming was natuurlijk al geweldig en uniek!

Qua libellen was het ook leuk, met naast de eerder genoemde hoofdprijs een erg leuke soort in de vorm van een Tengere grasjuffer. Deze pioniersoort van schrale en schaars begroeide poeltjes had ik al een paar jaar niet gezien en was voor velen een nieuwe soort, dus logischerwijs kreeg het diertje de nodige en wel verdiende aandacht!

Tengere grasjuffer

De laatste bestemming was een uitstapje over de Duitse grens. Het Zwillbrocker Venn is al jaren de plek waar "onze" flamingo's (een populatie bestaande uit Europese, Chileense en hybride flamingo's, die in de winter o.a. in de Delta te vinden zijn) broeden. Het is een erg mooie en plek, maar het blijft ook een bizar gezicht, die roze, tropische vogels in een bosven. Op één of andere manier past de soort gevoelsmatig niet bij de locatie, maar gelukkig denken de vogels daar zelf anders over! We zagen meerdere Chileense- en enkele Europese flamingo's, waaronder een ongeringde, volwassen vogel. De Chileense bleken zich in ieder geval goed te hebben voortgeplant, want we zagen een groepje van zes juvenielen al zelfstandig rondstappen.

Flamingo, waarschijnlijk hybride

Zes juveniele flamingo's, waarschijnlijk alle Chilenen.


Ongeringde, Europese flamingo



Chileense flamingo's en (o.a.) Wulp

Andere leuke soorten waren o.a. Wielewaal, Geoorde futen met jongen, Dodaarzen met jongen en als hoogtepunt een Zwartkopmeeuw met een jong. Het was even lastig dit exemplaar aan te duiden tussen de vele Kokmeeuwen, zeker als een nogal opzichtig aanwezige camerapaal al niet eens gevonden kon worden ;-). Uiteindelijk kwam alles goed en zag iedereen dit leuke tafereeltje:

Zwartkopmeeuw met jong!

Geoorde futen met jong (Matthew Sprangers)

Volgend jaar gaan we zeker weer en deze excursie is nu reeds te boeken. Houd sowieso de kalender in de gaten. er komen voor het najaar, winter en voorjaar van 2023 nog regelmatig nieuwe dagtrips bij en enigszins op tijd boeken is geen overbodige luxe...



276 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page