Vele van onze gasten willen tegenwoordig naast vogels kijken ook fotograferen en derhalve komt de vraag over de door mij (Martijn) gebruikte combinatie vaak naar voren. Welnu, tot voor kort gebruikte ik de combinatie 7D mark II met een 500mm vast (oud model) en een 1.4 converter. Een machtige set, maar helaas niet alleen in positieve zin. Ik droeg 'm namelijk aan een draagriem om mijn schouder en het totale gewicht lag over de 6 kilo.... Niet alleen voelde ik dat op een gegeven moment in de gewrichten, maar ook de lens de lucht in houden was niets minder dan een workout.
Nu ik in de toekomst hopelijk nog vaker naar buiten mag, werd het, in het belang van lijf en leden, tijd voor een lichter alternatief. Criteria voor de keuze waren de combinatie van prijs (budget is beperkt), bereik, kwaliteit en gewicht. Het moest een combinatie worden waarmee ik lekker kan wandelen en gewoon leuke plaatjes voor de excursieverslagen kan maken, zonder dat ik volgend jaar rondloop met een hernia en een ontstoken schouder. Daarnaast had ik niet heel veel zin in het helemaal opnieuw leren kennen van een camera, dus ging mijn voorkeur wel uit naar mijn oude, vertrouwde Canon.
Na lang wikken en wegen is er een set uitgekomen die ik in het veld nog niet vaak ben tegengekomen, die een gok bleek vanwege op papier toch een aardig risicovolle combinatie van (op het oog) minpunten, maar die tot dusver zeer goed bevalt: de full frame systeemcamera Canon R6 in combinatie met de Canon 800mm f/11 lens. Ik wil me in deze review even richten op alleen de lens en wat daarbij meteen opvalt is de prijs: 1100 euro is een bedrag, maar voor een 800 millimeter van een merk als Canon een koopje! Natuurlijk zitten er enkele addertjes onder het gras, maar ik zal meteen verklappen: het is m.i. de investering dubbel en dwars waard als je je herkent in mijn profiel als "vogelaar die onderweg graag wat herinneringsfoto's maakt".
Het eerste wat ik "echte" fotografen (dat pretendeer ik nog steeds niet te zijn) hoor zeggen: F11!?
Inderdaad, dat is een nadeel, want het is vast brandpunt, niet aan te passen en zorgt er, naast veel diepte in de foto, ook voor dat er relatief veel licht nodig is en dat bij donkere omstandigheden de ISO ter compensatie rap omhoog schiet. Echter, bij matige tot goede omstandigheden blijkt dit tot dusverre nauwelijks een probleem. De kwaliteit blijft redelijk tot vaak simpelweg zeer goed.
Ander minpunt zou kunnen zijn het feit dat je niet even een vlinder of een vogel op zeer korte afstand kunt meepakken. Daar staat tegenover dat 800 geweldige mogelijkheden biedt wanneer je object wat verder weg zit. Daarbij is de scherpte van de lens formidabel, zeker bij zittende/foeragerende vogels maar ook bij (grotere, niet al te snel vliegende) exemplaren. Bij kleine vogels in bosjes schiet de lens wel wat te kort en snel vliegende vogels scherp krijgen vergt wat oefening, maar is niet onmogelijk.
De lens/bodycombinatie beschikt over een geweldige stabilisatie, snelle autofocus en een verbazingwekkend tracking systeem, dat de vliegende vogel registreert, herkent en blijft volgen. Daarmee is het percentage scherpe foto's van vogels in vlucht bij mij bovengemiddeld.
Het gewicht is helemaal om van achterover te slaan! De ARBO zal goedkeurend knikken, want het setje til je op met een wijsvinger. Ik heb 'm nog niet gewogen, maar het lijkt haast of je een camera van papier maché optilt: Onwerkelijk licht voor een lens met dit bereik, en wat een verademing ten opzichte van het monster dat ik eerst meezeulde.
Om nog af te sluiten met een minpunt: de lens schijnt, in tegenstelling tot z'n (veel!) duurdere broers en zussen, slecht tegen vocht en stof bestand te zijn, dus dat is uitkijken geblazen.
Al met al: Ben je op zoek naar een lens met een groot bereik, zeer goede scherpte, een zeer vriendelijke prijs, één die je makkelijk op je schouder kunt hangen en kilometers mee kunt wandelen en waarbij je bij de aanschaf niet meerdere ribben uit je lijf kwijt bent? Neem ook deze, op het eerste oog misschien niet zo voor de hand liggende combinatie, mee in de overwegingen.
O ja, nog wel een nadeel voor mensen die al een EOS-body hebben: de lens is alleen compatible met de nieuwe, full frame systeemcamera's, maar ook die zijn lichter, geruislozer en lijken/zijn de toekomst.
Hier wat plaatjes van de afgelopen dagen met de hierboven besproken combinatie. Vanaf volgende week hoop ik meer te kunnen laten zien en dan weer gewoon van onze excursies in Nederland. We beginnen met Westhoek, voor de rest van het programma: www.birdingholland.nl/dagexcursies
(Voor alle duidelijkheid: dit is geen verkapte Canon advertentie; ik schrijf dit belangeloos, vrijwillig en puur uit enthousiasme)
Comments