top of page

BATUMI, DAG 3: Steltjesdag!

Op de dag dat in Nederland de excursie naar Westhoek op het programma stond, konden wij hier in Georgië natuurlijk niet achterblijven! Maar eerlijk is eerlijk: je gaat natuurlijk niet voor steltlopers naar Batumi. De keuze om op deze soortgroep de focussen werd dan ook ingegeven door het totaal stilvallen van de roofvogeltrek aan het eind van de ochtend. We pikten nog wel o.a. een Zwarte ooievaar, een Dwergarend, meerdere Bijeneters, enkele Grauwe kiekendieven en wat groepjes Wespendieven mee, maar het hield allemaal niet bepaald over. Achteraf bleken we toch wel een flinke middagpiek te hebben gemist, maar dat gaan we de komende dagen vast en zeker goedmaken. Vogeltrek blijkt maar weer een zeer onvoorspelbaar fenomeen, maar onze tijd komt nog wel en wij hebben ons uiteindelijk ook prima vermaakt op de landtong bij Poti.

Deze plek is een befaamd vogel(aars)paradijs omdat je er heerlijk vrij kunt struinen en er allerlei slikranden, zandplaten, rietkragen én de zee liggen, stuk voor stuk habitats die vogels aantrekken en waar wij derhalve heel blij van worden!

Een flinke middagwandeling leverde dan ook een heel fijne set aan soorten op. Op de landtong waren het dus vooral de steltlopers en in iets mindere mate de meeuwen en sterns die de show stalen. In prachtig licht konden we op steltjesgebied genieten van o.a. 10+ Breedbekstrandlopers, zeker 4 Terekruiters en verder leukerds als Krombekstrandlopers, Strandplevier, Temmincks strandloper, Kleine strandlopers en nog een hele zwik aan "gewone" maar niet minder mooie soorten. Heerlijk!

Terekruiter

3 Terekruiters

Breedbekstrandloper

Breedbekken, Krombekken en een Bonte strandloper

Zoek/tel de Breedbekstrandlopers!

Breeedbekstrandlopers, Krombekstarndlopers, Bonte strandloper en Kleine strandloper

Nogmaals, nu ook een Bontbekplevier in de groep.

Teemmincks strandloper

Je ziet hier nog lang niet alle soorten die wij zagen, dus je kunt je voorstellen dat de tijd tussen onze vingers weg leek te glippen! Uiteindelijk zagen we ook nog wat niet-steltlopers die de moeite van het vermelden meer dan waard zijn. Wat te denken van Dunbekmeeuwen, Armeense meeuwen, Geelpootmeeuwen, Dwergmeeuwen, Pontische meeuwen, een adulte (!) Kleinste jager, een enorme groep Kortteenleeuweriken, de wereld aan verwarrende kwikstaarten (waaronder o.a. Balkan- en Russische kwikken) maar gelukkig ook twee goed herkenbare, mooie Citroenkwikstaarten. Wat een plekkie!

Vogelen bij Poti

Armeense- en Pontische meeuw

Dwergstern en visdieven

(Russische?) Stormmeeuw en Geelpootmeeuwen

Citroenkwikstaart

Dunbekmeeuw

Kortteenleeuwerik

Armeense meeuwen en Geelpootmeeuwen

Omdat we absoluut niet te laat wilden komen voor weer een prima maaltijd van ons gastgezin, hadden we nog slechts tijd voor twee korte stops op bruggen over rivieren, waarvandaan je een mooi zicht hebt op wat rietkragen en waterpartijen. Deze stops bleken meer dan productief, met o.a. Ralreiger, 2 Woudaapjes, Ijsvogel, Witvleugelstern en drie Zwarte ibissen, die de rest van de groep helaas miste. Daarnaast zagen we ook een meeuw die bij mij de wenkbrauwen doen fronsen. Het is overduidelijk een donkermantelige meeuw, die daarnaast ook nog eens flink fors overkomt en bleke poten lijkt te hebben. In Nederland zou je er een Grote mantelmeeuw van maken, maar die komen hier, voor zo ver ik weet, bij lange na niet voor. Wat betreft de kleine mantelmeeuwen zou fuscus wellicht kunnen, maar daar lijkt de vogel veel te bulky/fors voor. Maar wat zijn dan de andere opties in Georgië?? Mocht iemand een suggestie hebben, ik hoor het graag!

Baggerdebagger, maar dit is 'm. Iemand?? Forse fuscus?? Nee, toch?

Slangen zijn ook niet mijn sterkste punt...

En nog een uitdaging! Met deze brede staartband, korte snavel en licht venster lijkt mij dit een juveniele Armeense meeuw.

Witvleugelstern. Lekker herkenbaar!

Leuk toetje van de dag (dank, Emma!) was een overvliegende Kwak, die hard roepend het doornemen van de daglijst probeerde te verstoren!

Ondanks deze prima dag willen we morgen hééél graag weer wat plaatjes kunnen laten zien van roofvogels. Stay tuned!315 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page