top of page

AFSCHEID VAN DE ZOMER MET LAATSTE HONDERD SOORTENDAG EN RONDJE OOSTVAARDERSPLASSEN!

MINIBUSEXCURSIES, VRIJDAG 15 EN ZATERDAG 16 SEPTEMBER 2023


De chronologie in de verslagen was even een beetje zoek, maar zal na dit twee-in-één verslag weer hersteld zijn. De twee dagen voor de gisteren al beschreven zeetocht vanuit Lauwersoog stonden in het teken van de (waarschijnlijk) laatste twee echte nazomerdagen van 2023, die we doorbrachten in respectievelijk de Oostvaardersplassen (vrijdag) en in Noord-Nederland in de vorm van de laatste Honderd soortendag van dit jaar (zaterdag).


Wat betreft het Rondje Oostvaardersplassen van vrijdag: het was een heerlijke, rustige en zonnige dag, wat ons welbevinden natuurlijk enorm ten goede kwam maar wat tegelijkertijd meestal wat ten koste gaat van de aantallen vogels. Desalniettemin eindigden we na een ronde van Lelystad naar Lelystad, via de meest gangbare uitzichtpunten en onderbroken door enkele wandelingen, op 76 waargenomen vogelsoorten. Hoogtepunten waren o.a. zo'n 10 Zeearenden (waarvan zeven samen!), een juveniele Visarend, een voorbij jakkerende valk die in eerste instantie erg aan Boomvalk deed denken maar die een Slechtvalk bleek, enkele Matkoppen, meerdere Pontische- en een enkele Geelpootmeeuw, twee Zomertalingen (altijd leuk in september!), meerdere Paapjes, Havik, Sperwer, enkele Krombekstrandlopers, meerdere Zwarte ruiters. Kortom: een prima, ontspannen en gevarieerde najaarsdag met een leuk gezelschap: helemaal niets mis mee!

Overtrekkende, juveniele Visarend

Twee (na)zomertalingen

Belletje Zeearenden

Eerste kalenderjaar Geelpootmeeuw

Slechtvalk

De laatste najaarseditie van de Honderd soortendag, die vierde binnen drie weken en wederom een volgeboekte, bleek weer eens een erg productieve. Goed, echt grote verrassingen waren er misschien niet, maar toch was de mix van kwaliteit en kwantiteit meer dan voldoende. Het weer was, net als in editie 2 en 3, wederom zomers en warm, wat nogmaals doorgaans geen pre is voor veel vogels en activiteit gedurende de hele dag. Echter, we eindigden op een mooi totaal van 118 waargenomen soorten, waar dan weer weinig mis mee is!

Het was daarnaast ook nog eens een gezellige dag, dus ik kijk er met veel plezier op terug. Een keer geen verslag, noch een soortenlijst, maar enkele "losse" momenten die de dag kleur gaven:

- De start op de Kale Duinen was meteen erg goed. Vooral het vrouwtje Kleine bonte specht, dat prachtig bovenin een boompje poseerde, zorgde terecht voor veel enthousiasme. We hoorden daarnaast zowel Zwarte- als Groene specht en zagen o.a. een overvliegende Kruisbek, meerdere Boomleeuweriken en Geelgorzen en een Heivlinder! Deze laatste wordt steeds schaarser in Nederland en was voor mij zowaar een eerste voor 2023. Het is een prachtige vlinder met een magnifieke camouflage!

Kleine bonte specht; altijd een soort om te vieren!

Heivlinder!

Heivlinder

- Op het Fochteloërveen vonden we geen Slangenarend meer (die zullen net de reis zuidwaarts hebben aanvaard), maar konden we wel genieten van drie Zeearenden bij elkaar, met in dezelfde thermiekbel ook enkele Buizerds en een Havik!

Zeearenden; de drie vogels waren net niet in één foto te vatten.


Boomkikker"bijvangst"

- In een bos grenzend aan het veen stonden we op een gegeven moment naar een prachtig dichtbij foeragerende Zwarte mees te kijken, terwijl tegelijkertijd dichtbij de roep van twee Raven én een Zwarte specht door het bos schalde! Indrukwekkend! Beide soorten zagen we iets later ook nog.

Zwarte mees!

Zwarte specht

- In een nieuw gebiedje nabij Boerakker vonden we een Koereiger tussen de Grote zilverreigers en Lepelaars. De soort mag dan in opkomst zijn en in bepaalde delen van het land inmiddels zijn ingeburgerd, ik kom ze in het noorden nog niet gek vaak tegen.

Koereiger (rechts) met Lepelaar (links) en Grote zilverreigers

- Lauwersmeer en omgeving beslaan traditioneel de laatste uren van de dag. Deze blijken steeds weer enorm soortenrijk en ook vandaag vormde daarop geen uitzondering. Binnen enkele uren zagen we o.a. Velduilen, Casarca's, Temmincks strandlopers, een Porseleinhoen, een Grauwe franjepoot, een Gestreepte strandloper, een Zeearend, een Slechtvalk en vele soorten steltlopers. Het is een gebied dat zo goed als nooit teleurstelt!

De zeldzame Gestreepte strandloper kwam erg dichtbij!

Grauwe franjepoot in een kleed dat we niet zo vaak tegenkomen: adult in winterkleed. De meeste vogels in het najaar zijn juvenielen.

Juveniele Kleine strandloper

Verstopte Velduilen

Kleine strandloper (links) en Temmincks strandloper. Zie de veel egalere, bruingrijze rug, donkerdere kop zonder duidelijke wenkbrauw en de laag bij de grond-manier van foerageren van de Temmincks ten opzichte van de Kleine strandloper.

juveniele Slechtvalk die (erg optimistisch/overmoedig) op een Lepelaar aan het jagen was.

Juveniele Krombekstrandloper

Grauwe franjepoot

Zoals gezegd was dit de laatste Honderd soortendag van 2023. In 2024 komen ze zeker weer op de agenda. Sterker nog, de eerste voorjaarsedities zijn reeds te boeken.

197 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page