top of page

ADDERS EN RINGSLANGEN IN NOORD-NEDERLAND: WAAR FOBIE EN PASSIE ELKAAR ONTMOETEN!

Gisteren (maandag) stond, onder zo goed als perfecte omstandigheden, de excursie "Adders en Ringslangen in Noord-Nederland" op het programma. Voor een dergelijke dag heb je (op z'n minst wat) zonneschijn en enigszins aangename, maar weer niet té hoge temperaturen nodig en laat dat nou precies zijn wat we voorgeschoteld kregen! De volgeboekte groep was gemêleerd en de relatie tot slangen evenzeer. Het ging van fobie (in het kader van "face your fears") via nieuwsgierigheid naar passie!

We begonnen op een heidegebied en nadat we eerst een nog erg bewegingsloze (want koude) Levendbarende hagedis vonden, was het niet lang daarna raak met eerst twee losse en vervolgens een ware kluwen Adders, bestaande uit (waarschijnlijk) twee mannen en twee vrouwen. Aangezien de koppen steeds niet tegelijk te zien waren en ze nogal in elkaar verstrengeld lagen, bleef het een beetje gissen met hoeveel exemplaren we daadwerkelijk te maken hadden, maar het was een heel gaaf schouwspel dat we heel lang konden aanschouwen!

Adders!Levendbarende hagedis

Op vogelgebied (dat probeer je ook mee te pikken tussen het omlaag kijken door, natuurlijk) waren o.a. een Klapekster en meerdere zingende Geelgorzen, Boomleeuweriken en Boompiepers de moeite waard.

Na de koffie met koek besloten we een poging te doen/de gok te wagen om wellicht de eerste Gladde slangen van 2022 te verwelkomen, maar dat bleek helaas een brug te ver. Als troost kregen we wel enkele Kraanvogels toegestopt.

Voor de Ringslangen staken we de Friese grens over en dat bleek zoals zo vaak het beste dat we hadden kunnen doen! Het was echt een spektakel met meerdere Ringslangen op korte afstand, soms ook twee of drie samen. Daarnaast zagen we ook de nodige Levendbarende hagedissen en Poel- en Heidekikkers bij prachtig licht en heerlijke temperaturen. Geweldig!

Ringslang!
Poelkikker

Heikikker

Levendbarende hagedis

Levendbarende hagedis

Het grotendeels naar beneden staren voelde af en toe toch wat onwennig, maar het resultaat mag er zijn! Deelnemers, dank voor de dag en tot snel!

269 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page