Vrijdag 29 en zaterdag 30 maart 2024
Afgelopen twee dagen gingen twee excursies in de reprise. Vrijdag was de derde en laatste uitvoering van de excursie "Spechten, Oehoe en meer in de Achterhoek", zaterdag reden we met een vol busje van polder Harderbroek naar Arkemheen.
Om met de vrijdag te beginnen: eigenlijk verliep de dag exact zoals ik hoopte en voor het eerst in lange tijd miste er eigenlijk nauwelijks tot geen soort die je hier in deze tijd van het jaar verwacht.
De boswandeling leverde bijvoorbeeld de vijf soorten spechten op. Sterker nog, alle vijf konden worden genoteerd vanaf één plek, letterlijk staande op één vierkante meter. Oké, de Groene was, zoals wel vaker hier, alleen te horen, maar de andere vier lieten zich prima zien. Zwarte en Kleine bonte specht stalen de show; beide waren langdurig mooi te zien en te horen. De Zwarte spechten waren druk bezig met twee verschillende nesten, die beide pal langs het enige wandelpad liggen.
De andere doelsoort in dit bos is altijd de zeldzame Kortsnavelboomkruiper. Na vele "gewone" Boomkruipers te hebben gezien en gecheckt was het helemaal op het eind uiteindelijk raak, en hoe! Twee vogels foerageerden doodleuk vlak langs het pad en lieten zich af en toe werkelijk fenomenaal zien.
Andere soorten die we terloops nog meepikten waren o.a. opvallend veel Madarijneenden, enkele Grote gele kwikstaarten, langsvliegende IJsvogels, enkele Appelvinken, Glanskoppen en Vuurgoudhanen.
Met mijn favoriete, nieuwe speeltje, de warmtebeeldcamera, was ook ditmaal de Oehoe in de groeve snel gevonden!
De afsluitende wandeling in het veen bracht zowaar een bonussoort in de vorm van één of twee (twee waarnemingen, waarvan niet duidelijk was of het dezelfde vogel betrof) Rode wouwen! 's Ochtends hadden een meerijder uit het noorden en ik in Friesland al een exemplaar vlak naast de auto gehad, dus het was fijn dat we ook met complete groep nog een vogel in beeld wisten te krijgen. Verder was ook de Blauwborst hier weer leuk te zien, vlogen er flink wat Boerenzwaluwen rond, passeerde en een Havik en zagen we een Blauwe kiekendief opschroeven met meerdere Buizerds. Prima daggie, dus!
POLDERS HARDERBROEK EN ARKEMHEEN
De tweede en laatste voorjaarsexcursie in deze fijne gebieden kenmerkte zich door nogal opmerkelijke weersomstandigheden. We begonnen met relatief zachte temperaturen en af en toe wat zon, maar naar mate de dag vorderde werd het steeds grijzer, kouder en uiteindelijk ook natter. Gelukkig hebben deze ontwikkelingen de vogeldag niet echt dwars gezeten en was het naast gezellig ook kwalitatief dik in orde.
We begonnen bij het Nuldernauw, waar we meteen al blij werden van meerdere prachtige krooneenden. We telden zeker 15 mannetjes en ook meerdere vrouwtjes, met daarbij ook enkele Geoorde futen.
Polder Harderbroek was flink zompig, maar we wisten uiteindelijk de hut te bereiken. Het gebied viel echter lichtjes tegen qua soorten. Het was vooral de zang van vele vogels waar we het mee moesten doen, visueel was het allemaal lastig. Baardmannen, een Snor, een Havik en talloze Zwartkoppen en meerdere Cetti's zangers wisten over het algemeen aan ons zicht onttrokken te blijven.
Polder Arkemheen en omgeving was wat dat betreft een heel ander verhaal. De start was daar al meteen knallend met een heuse en ongeringde Dwerggans tussen de vele Brandganzen. Deze zeldzame en bedreigde soort zie ik ook niet jaarlijks, dus we namen even de tijd om de vogel de aandacht te geven die hij/zij verdiende!
In de onmiddellijke nabijheid van deze Dwerggans was het ook prima toeven, met o.a. de gebruikelijke rijkdom aan Grutto's, maar ook meerdere Kemphanen, Kluten, Grote zaagbekken en tot tweemaal toe een overvliegende Zeearend. De tweede keer hing 'ie prachtig boven ons!
Een wandeling over de zeedijk werd overheerst door een Blauwborst met gevoel voor esthetiek. Hij besloot precies bovenop het mooiste boompje van de polder z'n zangkunsten te demonstreren!
In het hart van de polder zagen we en hoorden we het spektakel waarvoor je in het vroege voorjaar naar deze plek toe komt. Honderden Grutto's rustten en foerageerden in vooral de natte delen, lopen dan lekker vlakbij en laten zich ook voortdurend horen. Heerlijk! Als je wat zoekt zie je ook regelmatig IJslandse grutto's in de verschillende groepen. Deze ondersoort is zo mogelijk nóg spectaculairder getekend dan "de onze"! Verder waren er vele eendensoorten, meerdere Bonte strandlopers, zingende Veldleeuweriken en wederom Kemphanen voor handen en zorgden een Sperwer, een Zeearend en wat Raven voor onrust.
Inmiddels werd het wel een beetje nattig, maar wilden we (ik ;-)) desondanks nog een poging wagen om de gemelde Roodhalsfuut te vinden. Dat viel niet mee, maar het doorzettingsvermogen werd uiteindelijk beloond. Naast wat Brilduikers, Grote zaagbekken en vele Meerkoeten, Kuifeenden, Geoorde futen en "gewone" Futen zwom uiteindelijk toch de vogel, die al flink op kleur was. Schaars, mooi, maar net een beetje te ver en in miezerige omstandigheden weg om de kleuren te laten knallen. Maar we klagen verder niet ;-).
Hiermee kwam een einde aan twee dagen heerlijk voorjaarsvogelen. Dank aan iedereen die een bijdrage aan de feestvreugde heeft geleverd!
Als je dat ook eens wilt doen: er is bijvoorbeeld nog plek op de volgende excursies:
Herkenning van vogelzang op de Veluwe, middagexcursie, zaterdag 20 april: https://www.birdingholland.nl/wandelexcursie-vogelzang-op-de-velu
Wandelen op eiland Tiengemeten in het Haringvliet, zaterdag 20 april: https://www.birdingholland.nl/eiland-tiengemeten
Lente in de Biesbosch, vrijdag 26 april: https://www.birdingholland.nl/lente-in-de-biesbosch
コメント