top of page

150 SOORTENWEEKEND: GEMOEDELIJK EN GEZELLIG....GEFAALD!!

<HYPERBOOL AAN> Het kost me de grootst mogelijke moeite dit uit het toetsenbord te persen, maar na een nacht lang huilen in de foetushouding moet ik de waarheid nu toch echt keihard onder ogen zien. Na twee dagen fanatiek doch ontspannen vogels kijken bleef de teller op zondagmiddag onder het streefgetal uit de naam van dit langverwachte vogelweekend steken. Een smadelijke nederlaag, dus, die keihard aankomt en nog wel even zal nadreunen! Als u me zoekt: Ik heb me voorlopig even teruggetrokken om mijn mislukken een plek te geven en meld me weer wanneer dit trauma enigszins verwerkt is. <HYPERBOOL UIT>


Eerlijk is eerlijk: Ik zag het al een klein beetje aankomen. Zoals al eerder geschreven voelt dit voorjaar op één of andere manier een beetje als hardlopen in mul zand: Het gaat wel, maar het gaat niet zo makkelijk en vanzelfsprekend als voorgaande jaren. Niet dat het allemaal kommer en kwel is, natuurlijk, maar om met een groep de 150 soorten te halen in twee dagen tussen grofweg 9 en 17.30 uur heb je een beetje geluk en ook wat "extraatjes" nodig en die beide zaken lijken er al weken niet echt in te zitten. Derhalve kwamen we een heel eind, maar lukte het uiteindelijk net niet om op het streefaantal uit te komen.

Maar ach, niemand (behalve ik een piepklein beetje; in elke hyperbool zit een kleine kern van waarheid ;-)) leek er mee te zitten. Uiteindelijk hadden we twee heel gezellige, zonnige en fijne vogeldagen in mooie gebieden en pikten we natuurlijk genoeg moois mee om met een dikke glimlach terug te kijken!

Vogelend op de Waddendijk. En ja, de mutsen waren nodig en deze foto is op dezelfde 15 mei genomen als toen de rest van Nederland op het terras zat te genieten van de eerste officiële zomerse dag van 2022!

De zaterdag werd grotendeels doorgebracht in Drenthe. We begonnen in het bos en in het veen, alwaar we prima aftrapten. Na twee uur hadden we bijvoorbeeld al soorten als Draaihals (2 exemplaren op een locatie waar ik ze nog nooit had gezien!), Grauwe klauwieren, Wespendieven, Geelgors, Boom- en Veldleeuwerik en Zwarte specht kunnen noteren!

Beroerde bewijsplaatjes van een Draaihals

De eerste Grauwe klauwier van het weekend

Wespendief 1

Wespendief 2. Deze vogel lijkt ergens onderweg van Afrika naar Drenthe beschoten, gezien het gat in de rechtervleugel

Toen we halverwege de middag uiteindelijk richting Zuidlaardermeer vertrokken, stonden o.a. ook Blauwborst, Kraanvogel, Boomvalk, Vuurgoudhaan, Grauwe- en Bonte vliegenvanger, Raaf, Appelvink, Tapuit en Kuifmees genoteerd.

Boomvalk

Blauwborst

Het duurde even, maar de Grauwe klauwieren zijn ook "binnen". Fijn!

De laatste uurtjes van de eerste dag waren dus voor Zuidlaardermeer en Tusschenwater. Zeearend, Witwangstern, Geoorde fuut, Steltkluten (veel!), Koereiger, Zomertaling, Zwarte stern: Je kijkt er al bijna niet meer van op, maar het blijft bijzonder hoe makkelijk deze soorten hier te zien zijn! Daarnaast waren enkele "zoutwatersteltjes" toch wel opmerkelijk: Vanaf het gemaal zagen we drie Zilverplevieren, een Drieteenstrandloper en twee Bonte strandlopers; soorten die ik toch eigenlijk pas voor de volgende dag op het programma had staan!

Steltkluut! We zagen ook 6 broedende vogels; hoopgevend!

Koereiger

Geoorde fuut zoals je 'm niet vaak ziet: Vliegend!

Goed gekozen naam: Steltkluut!

Na het eten trokken we er nog even kort op uit voor een avondwandeling bij Matsloot, wat een prachtig concert opleverde van o.a. Snor, Sprinkhaanzanger, Blauwborst, Roerdomp en de eerste Bosrietzanger! Voor de liefhebbers en ingewijden: Dag 1 eindigde ZONDER EKSTER ;-)!


De volgende dag togen we richting Lauwersmeer (en startten in het dorp met een Zwarte roodstaart en een EKSTER!) en zagen we vanaf de telpost o.a. Eiders, Slechtvalk, Pijlstaarten en een mooi mannetje Grauwe kiekendief!

Less is more: Grauwe kiekendief ;-)

De rondgang aan de Groninger zijde van het Lauwersmeer leverde verder leuke nieuwe vogels op in de vorm van o.a. Spotvogel, Nachtegaal, Fluiter, Baardman, Noordse kwikstaart en een (dan weer niet nieuwe maar wel onverwachte) Grauwe klauwier in het riet!

Fluiter; altijd een hoogtepunt en een soort die je associeert met frisgroen lenteblad!

Noordse kwikstaarten

Nogmaals de Fluiter

De lunch werd genuttigd onder het genot van een indrukwekkend Wielewalenconcert! We hoorden zeker 5 verschillende vogels en zagen ze kort vliegen. Een IJsvogel deelde hier ook in de feestvreugde.

Op de Waddendijk bleek de wind inmiddels noordoost en flink aangetrokken, dus het werd het, in combinatie met het felle middaglicht, soms vogels kijken met hindernissen. Desalniettemin was onze oude, trouwe Rosse franjepoot snel gevonden en konden ook enkele nog ontbrekende steltlopers worden toegevoegd: Steenloper, Regenwulp, Kanoet en Kleine strandloper, welteverstaan.

Rosse franjepoot

De laatste uurtjes waren voor de Bochtjesplaat en de Ezumakeeg. Er zaten zoals vaak veel vogels, maar inmiddels begon het wel schrapen te worden en werd het steeds lastiger om nieuwe soorten te vinden. Kemphaan, Temminck strandloper, Krombekstrandloper en Grote mantelmeeuw vonden hun weg richting de lijst en de laatste soort van het weekend werd een prachtige en vrij late Reuzenstern. Dwergmeeuw en Roerdomp waren niet nieuw, maar wel vermeldenswaardig!

Temmincks strandloper

Reuzenstern

Tweede kalenderjaar Dwergmeeuw

Regenwulpen

Dit is een Roerdomp, ik zweer het!

Grutto's

De enige soort die nog na de laatste komt is natuurlijk... de allerlaatste! En die eer kwam toe aan Ringmus, een vogel die vroeger "overal" zat, maar schaarser en schaarser wordt.

Een blik op Obsmapp / iObs bracht zo rond 17 uur de einduitslag: 142 vogelsoorten die door minimaal de helft van de deelnemers is gezien/gehoord. Zowaar niet misselijk, maar door wat missertjes in algemene soorten en het ontbreken van wat extraatjes (waar je midden mei doorgaans toch eigenlijk stiekem wel op rekent) net niet wat zou moeten kunnen. Aan ons heeft het in elk geval niet gelegen; we hebben flink ons best gedaan en hebben (en dat is het allerbelangrijkst) twee heel fijne dagen beleefd!

Deelnemers, zeer veel dank daarvoor en tot snel! En wat betreft deze tweedaagse: Ik heb even overwogen om de naam te veranderen, maar zo makkelijk laat ik me natuurlijk niet kisten. Ik heb nu al zin in de revanche volgend jaar, dus als u wilt helpen om, op een ontspannen maar fanatieke manier, deze editie te overtreffen: WEES WELKOM!

373 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page