top of page

TWEE DAGEN BIBBEREND OP ZOEK NAAR BOLDEREN

Na de fantastische reis naar Spanje (zie voorgaande blogs; de reis voor volgend jaar komt binnenkort online) was het afgelopen weekend een kwestie van mentaal afsluiten en doorgaan met wat ook gewoon hartstikke leuk is: Vogels kijken in ons eigen land. De terugkomst in Nederland had ik me iets anders voorgesteld; wie had verwacht dat de twee volgeboekte excursies op de Sallandse heuvelrug zich gedeeltelijk zouden afspelen in de sneeuw en geheel in nogal barre temperaturen. Dus ging de thermokleding nog maar eens uit de kast en stond ik zowel op vrijdag als op zaterdag om 7 uur paraat bij het Buitencentrum in Nijverdal voor een stevige wandeling over de prachtige Sallandse heuvelrug.

De blikvanger alsmede doelsoort hier is het Korhoen. Over de status van deze soort is voldoende gezegd en geschreven en dat geldt uiteraard ook/nog meer voor de pogingen die worden ondernomen om, door middel van jaarlijkse bijzettingen van Zweedse vogels, de soort voor Nederland te behouden. Vind er van wat je ervan vindt, maar aangezien het project hier nu eenmaal loopt, er vogels te zien zijn in wat het laatste bolwerk van Nederland was, de soort prachtig is en het gebied evenzo, is een excursie op deze plek hoe dan ook meer dan de moeite waard.

Vrijdag en zaterdag waren qua omstandigheden gelijk in de zin dat de temperatuur niet paste bij de datum, maar het weerbeeld was toch wel verschillend. De sfeerplaatjes van beide dagen zeggen daarbij meer dan duizend woorden (die ik er overigens nooit aan zou hebben kunnen wijden, maar dat ter zijde)

Vrijdag

Zaterdag

Een element dat op de foto niet te zien is, is de wind. Met name vrijdag was die ook een factor van belang. Het waaide behoorlijk, wat het er allemaal nog wat frisser op maakte.

Desalniettemin wisten we op beide dagen de soort te vinden waar het allemaal om ging. Op vrijdag ging het op de valreep (een groep van 4 mannetjes vloog over en zat enkele minuten in een kale boom), op zaterdag zagen we o.a. een mannetje dat langdurig en op korte afstand zat te bolderen en vlogen er ook nog 4 exemplaren voorbij/over. Die missie was dus voor beide groepen geslaagd!

Korhoen! Dit is het oudste mannetje dat nog in het gebied aanwezig is, bijgezet in 2018.

Interactie met een Torenvalk

Twee overvliegende mannetjes op vrijdag

Twee mannetjes Korhoen, landend in een boom

Andere waarnemingen op en rond de Sallandse heuvelrug gedurende de twee dagen waren o.a. overvliegende Kruisbekken, Kuifmezen, Raven, een Klapekster, een Slechtvalk, Blauwe kiekendieven, Boom- en Veldleeuweriken, Grote lijsters en Kepen.

Buizerd verjaagt een Blauwe kiekendief

Nogmaals

Raaf

Atmosferisch perspectief!

Mensen die er een vogeldag in plaats van een vogelochtend van wilden maken, hadden de optie om er, in aansluiting op de Sallandse heuvelrug, een wandeling in de Engbertsdijsvenen bij te boeken. Het merendeel van de groep had dat gedaan, dus een half uur na het einde van de ochtend bij de Korhoenders parkeerden we het minibusje nabij het pittoreske Kloosterhaar. Hier ligt een stuk hoogveen waarin enkele wandelingen te maken zijn en waar, naast landschappelijk schoon, altijd leuke soorten te verwachten zijn. Het gebied stelde op beide dagen niet teleur, want op beide dagen zagen we bijvoorbeeld een Kraanvogel; toch altijd een soort om vrolijk van te worden. Verder stonden op de verzamellijst van beide dagen o.a. Brilduiker, Klapekster, Blauwborst, Kleine plevier, Pijlstaart, Blauwe kiekendief, Sperwer, Havik, Watersnip, Boomleeuwerik, Goudplevier en Dodaars. Leuk, onderhoudend en derhalve een fijne middagbesteding. Rond een uur of drie waren we terug en was het, mede dankzij een vroege start, tijd om het "een dag te noemen"!

Kraanvogel in z'n landschap!

Kleine plevier

Blauwe kiekendief

Man Blauwe kiekendief

Klapekster zoals je de soort vaak ziet (wit bolletje bovenin een struik)

Goudplevieren

Nogmaals een Kraanvogel waar 'ie hoort!




315 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page