top of page

ZALIGE ZONNIGE ZATERDAG MET DRIE EXCURSIES

Het was weer een heerlijke en volle excursiedag gisteren, met op drie heel verschillende plekken in Nederland gidsen en groepen die genoten van het voorjaar en de daarbij behorende vogels. Lars Buckx wandelde met een groep door de Kennemerduinen met een thema-excursie voor herkenning van vogelzang. Hij had een zeer productieve ochtend en kwam terug met een indrukwekkende lijst van maar liefst 84 soorten. Daarnaast konden de deelnemers volop genieten van en oefenen op de verschillende geluiden van onze voorjaarszangers en zagen ze bovendien een heuse Hazelworm (een pootloze hagedis), zowaar een soort die niet makkelijk te zien te krijgen is! Sterker nog, dit was een nieuwe soort voor Birdingholland.nl ;-). Qua vogelsoorten bestonden de hoogtepunten uit Beflijster, Smelleken, Geoorde Fuut, Slechtvalk, Dwergmeeuw, Boomleeuwerik, Engelse Kwikstaart, Rouwkwikstaart, Blauwborst en Nachtegaal. Dat is niet misselijk voor een ochtendje wandelen, toch? In mei staat het vervolg van deze mooie excursie op het programma, en ER IS NOG PLEK!

Hazelworm! Nog nooit eerder zagen we er een op een Birdingholland.nl-excursie!

Lunch met uitzicht op Beflijsters!

Ietsje zuidelijker in het land ging Leo Apon op stap met een volgeboekte groep tijdens de waarneming.nl -excursie naar het eiland Tiengemeten in het Haringvliet. Uiteraard scheen ook daar de zon uitbundig en was het voorjaar in volle glorie losgebarsten. Na de overtocht werd er een flinke wandeling over de verschillende delen van het eiland gemaakt en konden er ondertussen links en rechts behoorlijk wat leuke soorten worden genoteerd. 76 in totaal, om precies te zijn, met als hoogtepunten een prachtige groep Regenwulpen, Zeearend, Beflijster, Middelste Zaagbekken, Geelpootmeeuw, Tapuiten, Zomertaling, Geoorde Futen, Blauwe Kiekendief en Paap(je). Overal vlogen Graspiepers, Bruine Kiekendieven waren algemeen aanwezig, de explosieve zang van Cetti's zanger knalde uit haast elk bosje en de hagelwitte Zwartkopmeeuwen zag en hoorde je overal op en rond het eiland. Genieten, dus!


Deel van de groep van Leo op het eiland Tiengemeten

En dan was er nog de groep op de Veluwe. Onder leiding van Lazar en Martijn maakten zij een stevige wandeling in een rustig deel van dit mooie gebied waarbij herkenning van vogelzang ook het centrale thema was. Misschien is het een idee om eens een excursie te organiseren langs verschillende parkeerplaatsen, want het begint wel op te vallen dat de verzamelplekken de laatste weken behoren tot de meest productieve locaties van de excursie. Ook op de Veluwe was het weer raak, want we waren nog niet weg of we hadden al een leuk rijtje soorten te pakken: Zwarte- en Gekraagde Roodstaart, Goudhaan, Boomklever, maar vooral een zingende Groene specht én een zingende DRAAIHALS! Die laatste is gelukkig tegenwoordig weer een (zij het schaarse) broedvogel op onder andere de Veluwe, in Limburg en in het Drents-Friese Wold, maar het vinden van een territorium en het horen zingen van een vogel is en blijft iets behoorlijk zeldzaams. De uren daarna kwamen we zoals gezegd wel aan onze beweging toe. We liepen door heidevelden, half open gebieden met struiken, wat zandverstuivingen en gemengd bos en onderbraken de wandeltocht met twee pauzes om de blauwe lucht af te zoeken naar (hoog) overtrekkende roofvogels. Dat laatste bracht, onder het genot van de lunch, een succesje: Lazar pikte, vlak na vijf Ooievaars, een Visarend op, die vrij strak doorvloog en nog net door een ieder kon worden opgepikt. Op deze plek bevond zich ook een jong mannetje Beflijster. Er zijn mindere lunchplekken te bedenken!

Visarend (vrouw)

Luchpauze met Visarend, Beflijster en zon!

Jong mannetje Beflijster

De start en de pauzes waren dus de moeite waard, maar uiteraard kwamen we ook wandelend vele leuke soorten tegen en konden de deelnemers zich volop onderdompelen in de herkenning van de zang en roep van de meest voorkomende bosvogels. Zo kwamen we onder andere een fotogenieke Raaf en nóg een zingende DRAAIHALS tegen. Leuke bonus was een (helaas hard langsvliegende) Koninginnepage, een vlinder die u waarschijnlijk vooral kent van vakanties in het zuiden van Europa. Hieronder een selectie foto's van wat soorten die we tegenkwamen. Met dank aan deelnemer Arjan Kasbergen, die flink wat leuke plaatjes wist te produceren!

Appelvink (Arjan Kasbergen)

Raaf. Liet zich erg gaaf zien en horen!

Boomleeuwerik (Arjan Kasbergen)

Glanskop

Bonte Vliegenvanger (Arjan Kasbergen)

Gekraagde Roodstaart (Arjan Kasbergen)

Kuifees

Boompieper (Arjan Kasbergen)

Witgat bij een drinkpoel midden op de verder droge Veluwe (Arjan Kasbergen)

Zanglijster (Arjan Kasbergen)

Ergo: het waren drie prachtige excursies bij droomomstandigheden. Het voorjaar is eigenlijk nu al geslaagd terwijl het nog goed en wel moet beginnen ;-). Binnenkort ongetwijfeld veel meer moois!


385 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page