WINTERWADDENTOCHT 2020: ZON, ZEE, EENDEN EN MEER!

Het is inmiddels een klassieker aan het worden, deze nawinterse all inclusive vaartocht vanuit Harlingen over de Waddenzee naar de Afsluitdijk en Kornwerderzand. Deze excursie doen we al sinds het ontstaan van Birdingholland.nl en alleen het weer heeft ons er een keer van weerhouden uit te varen. De eerste edities deden we nog met de Phoca van Josephine en Harm, maar nadat zij met dagtochten gestopt waren werd de fakkel overgedragen aan Renzo en Henrieke met hun Ome Cor. Ook dit scheepje heeft waarschijnlijk tijdens deze excursie z'n laatste editie beleefd, want er zit een nieuwe, ruimer schip aan te komen. Renzo en Henrieke zijn nu bezig dit gereed te maken voor dagtochten en naar verwachting zal onze excursie in september naar Vlieland de aftrap zijn van hopelijk een lange serie mooie excursies op de fantastische Waddenzee. Maar eerst even het verhaal van de afgelopen excursie, dus nog aan boord van de gemoedelijke Ome Cor. Het eerste goede nieuws van de dag was het weer. We vertrokken onder een staalblauwe hemel, een fenomeen dat we de weken/maanden ervoor node hadden gemist. Al voor we uitvoeren konden er een paar leuke waarnemingen worden genoteerd. Zo scharrelden er net buiten de haven zeven SNEEUWGORZEN rond; altijd een traktatie en zeker niet meer vanzelfsprekend als de kalender eenmaal bij de maand maart is uitgekomen.

Sneeuwgors

Sneeuwgors

Sneeuwgors

Helaas was de SLECHTVALK, die met een half afgekloven Kokmeeuw over het nog aangemeerde scheepje vloog, maar voor weinigen weggelegd omdat er net koffie werd gedronken. Tsja, je kunt ook niet even de andere kant op kijken...

2KJ Slechtvalk met defecte Kokmeeuw...

Toen iedereen aan boord voorzien van koffie was, kon de dag echt beginnen. We begonnen langs "de Dam", voor mensen die wel eens naar Vlieland varen de bekende rij stenen die bij vloed onder water verdwijnt maar bij eb een foerageerplek is voor vele vogels. We zagen hier dan ook al het één en ander: onder andere DODAARS, PAARSE STRANDLOPERS, PONTISCHE MEEUWEN, ROTGANZEN en vele, vele prachtige EIDERS vormden een mooi schouwspel in het prachtige maartse zonlicht.


Dodaars in de haven.

Paarse strandloper

Derde kalenderjaar Pontische meeuw

Eider

Aalscholver in broedkleed

Onvolwassen man Eider