top of page

WINTERWADDENTOCHT 2020: ZON, ZEE, EENDEN EN MEER!

Het is inmiddels een klassieker aan het worden, deze nawinterse all inclusive vaartocht vanuit Harlingen over de Waddenzee naar de Afsluitdijk en Kornwerderzand. Deze excursie doen we al sinds het ontstaan van Birdingholland.nl en alleen het weer heeft ons er een keer van weerhouden uit te varen. De eerste edities deden we nog met de Phoca van Josephine en Harm, maar nadat zij met dagtochten gestopt waren werd de fakkel overgedragen aan Renzo en Henrieke met hun Ome Cor. Ook dit scheepje heeft waarschijnlijk tijdens deze excursie z'n laatste editie beleefd, want er zit een nieuwe, ruimer schip aan te komen. Renzo en Henrieke zijn nu bezig dit gereed te maken voor dagtochten en naar verwachting zal onze excursie in september naar Vlieland de aftrap zijn van hopelijk een lange serie mooie excursies op de fantastische Waddenzee. Maar eerst even het verhaal van de afgelopen excursie, dus nog aan boord van de gemoedelijke Ome Cor. Het eerste goede nieuws van de dag was het weer. We vertrokken onder een staalblauwe hemel, een fenomeen dat we de weken/maanden ervoor node hadden gemist. Al voor we uitvoeren konden er een paar leuke waarnemingen worden genoteerd. Zo scharrelden er net buiten de haven zeven SNEEUWGORZEN rond; altijd een traktatie en zeker niet meer vanzelfsprekend als de kalender eenmaal bij de maand maart is uitgekomen.

Sneeuwgors

Sneeuwgors

Sneeuwgors

Helaas was de SLECHTVALK, die met een half afgekloven Kokmeeuw over het nog aangemeerde scheepje vloog, maar voor weinigen weggelegd omdat er net koffie werd gedronken. Tsja, je kunt ook niet even de andere kant op kijken...

2KJ Slechtvalk met defecte Kokmeeuw...

Toen iedereen aan boord voorzien van koffie was, kon de dag echt beginnen. We begonnen langs "de Dam", voor mensen die wel eens naar Vlieland varen de bekende rij stenen die bij vloed onder water verdwijnt maar bij eb een foerageerplek is voor vele vogels. We zagen hier dan ook al het één en ander: onder andere DODAARS, PAARSE STRANDLOPERS, PONTISCHE MEEUWEN, ROTGANZEN en vele, vele prachtige EIDERS vormden een mooi schouwspel in het prachtige maartse zonlicht.


Dodaars in de haven.

Paarse strandloper

Derde kalenderjaar Pontische meeuw

Eider

Aalscholver in broedkleed

Onvolwassen man Eider

Er waren opvallen veel Pontische meeuwen aanwezig, die steevast de meest assertieve vogels waren in de groep.

Eiders en Rotgans

Groepje Eiders. We zagen er vele honderden (enkele duizenden?)

Vanwege het lage water waren onze manoevreermogelijkheden enigszins beperkt en konden we dan ook nog niet op zoek gaan naar de grote groepen Toppers, toch één van de meest spectaculaire fenomenen van de Waddenzee in de winter. We voeren derhalve eerst richting Afsluitdijk en gingen daar aangekomen meteen voor anker voor een welverdiende lunch. We lagen nabij Kornwerderzand en toen de lunch eenmaal genuttigd was, spendeerden we een uurtje aan het varen voor de sluizen en tussen de pieren. Dit leverde opvallend genoeg geen Nonnetjes of Brilduikers op (vaste aanwezigen tijdens eerdere edities), maar gelukkig wel vele GROTE ZAAGBEKKEN, meerdere MIDDELSTE ZAAGBEKKEN, tientallen TOPPERS, twee OEVERPIEPERS, enkele PONTISCHE MEEUWEN en zowaar een zeldzame en mooie KUIFDUIKER!


Kuifduiker; ook in "saai" winterkleed een prachtige verschijning en schaars bovendien!

Grote zaagbek (man)

Opvallend: een Topper met een paarse kop. Normaal gesproken is dat en eigenschap die hoort bij de zeer zeldzame Kleine topper en hebben "onze" Toppers een groene glans. Zie bijvoorbeeld de volgende foto.
Toppers met de groene koppen, zoals het hoort.

Derde kalenderjaar Pontische meeuw

Ook opvallend: een tweede kalenderjaar Stormmeeuw met duidelijke spiegels (witte vlekjes) op de top van de buitenste handpen (P10).

Beetje lastig te zien, maar dit zijn drie Kuifeenden met voorop een jong mannetje Topper.

Vrouw Kuifeend en onvolwassen man Topper

Nadat we uitgekeken waren bleek het tij langzaam te keren en konden we nog even op zoek gaan naar de grote groepen Toppers. Ondanks het stijgende water bleek dat toch een hachelijke onderneming, waarbij we enkele keren bijna dreigden vast te lopen, maar Renzo wist dat professioneel te voorkomen. We hadden inmiddels wel een groep van zo'n 2000 vogels gevonden en ondanks dat we simpelweg niet echt dichtbij konden komen (de Waddenzee is op veel plekken echt veel ondieper dan je vanaf boven zou denken) kregen we toch een mooie indruk van het fenomeen. Indrukwekkend!

Toppers. De groep werd naar mate het tij steeg steeds groter.




Inmiddels was de zon, die ons een groot gedeelte van de dag had vergezeld, achter een laag sluierbewolking verdwenen, werd het stiekem toch flink fris en was het dus tijd om, een mooie vogeldag met flink wat vitamine D rijker, terug te keren naar de haven. Ook volgend jaar staat deze tocht, die naast voor vogelaars ook erg geschikt is voor fotografen, weer op het programma. Datum zal ongeveer gelijk liggen met deze editie en wordt binnenkort geprikt. Mocht u nu alvast een plekje willen reserveren (er kunnen maar 12 mensen mee, dus afwachten kan "fataal" zijn), mail ons dan even!

100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page