top of page

WEERRIBBEN OP HERHALING, ZUIDLAARDERMEER LEVERT!

ZATERDAG 1 JUNI EN MAANDAG 3 JUNI


Varen en wandelen in de Weerribben

Hier vanwege het welbekende excuus dat "drukte" heet weer eens een duoverslag van de laatste twee excursies. Naast de drukte was het ook zo dat er over de dag varen en wandelen in de Weerribben niet een heel ander verhaal te vertellen was dan dat van de eerste editie van afgelopen woensdag. De dag bracht zo ongeveer wat je er qua soorten van kan verwachten, maar door het vrij koele, bewolkte weer en het uitblijven van de "beloofde" opklaringen bleef het vogel- en libellentechnisch een beetje matjes en kregen we derhalve niet al te veel extraatjes voorgeschoteld. Purperreigers, Koereigers, Wielewalen (vooral gehoord, maar sommigen wisten ook een glimp op te vangen en ikzelf zag er zelfs twee bij elkaar...), een overvliegende Roerdomp, Sierlijke witsnuitlibellen, Snorren, Sprinkhaanzangers (op een gegeven moment zaten ze samen te zingen, waardoor ze mooi te vergelijken waren), Grauwe vliegenvangers, Zwarte sterns: helemaal niets mis mee, natuurlijk, maar met een paar graden extra en een beetje zonneschijn had er wellicht wat meer ingezeten. Desalniettemin was het een prima dag wandelen en varen in het gebied dat toch steeds wanneer je er komt weer verrassend mooi is.

Fietsexcursie rond het Zuidlaardermeer, maandag 3 juni

Deze excursie is inmiddels een prettige jaarlijkse junitraditie. Het enige puntje van aandacht vooraf is bij dit soort dagen altijd het weer. Welnu, zonder dat iemand het per se prachtig weer zou hebben genoemd, was het voor onze excursie eigenlijk perfect. Veelal bewolkt met af en toe een korte opklaring (genoeg om bijvoorbeeld de Zuidelijke keizerlibellen te laten vliegen!), weinig wind en een graadje of 16 is helemaal prima voor wat we deze dag wilden doen: 35 kilometer fietsen met regelmatig stops en korte wandelingetjes bij mooie plekken rond het inmiddels befaamde Zuidlaardermeergebied. De reden om voor een fietsexcursie te kiezen is duidelijk: veel locaties die veelbelovend zijn, zijn lastig of zelfs niet met een minibus te bereiken. Fietsend krijg je dus een veel betere indruk van de weidsheid en de schoonheid van dit gebied.

We startten in de hoek waar dé soort van het gebied, de Witwangsterns, dit jaar zijn neergestreken. Het Zuidlaardermeergebied is de enige plek in Nederland waar de soort broedt, maar waar in het gebied ze zich besluiten te vestigen verschilt jaarlijks en is afhankelijk van vooral het waterpeil en de daarmee samenhangende beschikbaarheid van geschikte nestmogelijkheden. Dit jaar zitten ze nabij Waterhuizen en daarmee waren ze de eerste leuke soort die we konden bekijken, samen met de daar ook aanwezige Geoorde futen. De show werd echter gestolen door een Snor, die praktisch naast het fietspad onverstoorbaar zat te snorren!

Het fietspad volgend richting Kropswolde zagen we o.a. Geelgors, Blauwborst, Zeearend, vele Grutto's, meerdere Witwangsterns, een hoempende Roerdomp en enkele IJsvogels, waarvan twee net uitgevlogen jongen langere tijd te bekijken waren.

Via Leinwijk kwamen we uiteindelijk terecht in Tusschenwater. Dit relatief nieuwe gebied bloeit dit jaar als nooit tevoren, met o.a. een mooie broedkolonie Lepelaars, overal rondvliegende Zuidelijke keizerlibellen, meerdere Steltkluten met jongen, Kluten met jongen, Zwarte- en Witwangsterns, Spotvogel en Zomertalingen. Als klap op de vuurpijl liep er een zeldzame Poelruiter tussen de Grutto's en de Tureluurs!

Via Zuidlaren, de Oostpolder en het fietspontje maakten we het rondje compleet en een kwartiertje na E.T.A. kwamen we terug op de startlocatie.

Deelnemers van beide excursies: hartelijk dank weer, het waren mooie dagen! Voor de zomerstop zijn er nog een aantal excursies waarop nog plek is. Kijk voor een overzichtelijke opsomming van de last minute beschikbaarheid op www.birdingholland.nl



186 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page