top of page

WANDELEXCURSIE FOCHTELOËRVEEN: Tropische dag met soorten om (nog) warm(er) van te worden!

Het was regelmatig smeren, veel drinken, liters zweten en oververhit puffen, maar het was desondanks een mooie dag op het Fochteloërveen! De volgeboekte groep stond flink op tijd en goed voorbereid op de tropische omstandigheden klaar bij het startpunt en na de drie wandelingen op verschillende plekken op en rond het veen konden we uiteindelijk concluderen dat we een flink aantal specialiteiten van het gebied hebben gezien. Sommige soorten bleven een beetje op afstand (Zeearend, Slangenarend, Havik), sommige waren wat te snel weer verdwenen (Vuurlibel, Levendbarende Hagedis) maar de meeste lieten zich uiteindelijk prima zien en fotograferen (Paapje, Grauwe Klauwier, Kraanvogels, Poelkikker, Veenhooibeestje, Geelgors). Hier enkele plaatjes van soorten die ondanks het harde licht en de luchttrilling nog enigszins te fotograferen waren (dat viel niet echt mee vandaag!) Lees verder onder de foto's

Kraanvogels

Grauwe Klauwieren

Veenhooibeestje. Komt in Nederland exclusief en alleen op het Fochteloërveen voor en vooral in juni. Ze zitten dus inmiddels op het einde van de vliegtijd.

Geelgors

Poelkikker

Paap(je)

Daarnaast waren er enkele waarnemingen in de categorie "niet zeldzaam, maar op deze manier zien we ze niet zo vaak". De eerste was een groepje (!) Fluiters, bestaande uit zeker 5-6 vogels. Het betrof zeer waarschijnlijk een net uitgevlogen familiegroep, die zich heel leuk liet bekijken in een klein perceeltje. In het voorjaar hoor/zie je wel eens 1 of met veel geluk eens 2 vogels, maar een dergelijke groep had ik in ieder geval nog nooit gezien! De tweede waarneming in deze categorie was die van een Grauwe Vliegenvanger, die we eerst jagend op insecten zagen rondvliegen maar die uiteindelijk verdween op een plekje dat het nest bleek te zijn. Daar liet de vogel zich heel leuk zien en bleek weer eens hoe vernuftig sommige nestplekken gevonden/gemaakt zijn! Lees verder onder de foto's.

Fluiters, 2 van de 5-6 exemplaren samen!

Juveniele Fluiter

Fluiter

Grauwe Vliegenvanger op nest

Tenslotte een waarneming uit de categorie "de domste boer heeft de dikste aardappels", of hoe je per ongeluk tegen een zeer zeldzame soort aanblundert: ergens op de wandeling viel het oog van een van de deelnemers op "iets" in het pijpestro. Hij attendeerde de rest van de groep op "het object", waarna het eigenlijk onmiddellijk totaal stil viel. Niemand had eigenlijk een idee waar we naar keken. Sterker nog: we wisten niet eens zeker of het leefde of niet... Er restte ons dus niets anders dan maar foto's te maken en thuishulptroepen in te schakelen. Via Facebook liet de oplossing niet snel op zich wachten: het bleek een Eikenblad, een zeer zeldzame en moeilijk te vinden nachtvlinder (dus een waarneming overdag is helemaal uitzonderlijk!) met een bizar uiterlijk. Kijk voor meer info over de soort bijvoorbeeld eens HIER.


Eikenblad; erg gaaf om eens gezien te hebben en nog wat geleerd ook. Ik zal bij deze de volgende keer in ieder geval niet meer met de mond vol tanden staan ;-)

Kortom, het was een fijne en gevarieerde dag met wederom een heel leuke groep mensen. Volgend jaar gaan we weer; de excursie is HIER al te reserveren!

147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page