VIJFDAAGSE SUMMER BIRDING IN THE NETHERLANDS, 21-25 AUGUSTUS
Na een maand kamperend te hebben rondgetrokken met het gezin in mijn geliefde Noorwegen en Zweden was het uiteindelijk onvermijdelijk tijd om de excursiedraad weer op te pakken. Dat deed ik overigens zonder enige vorm van tegenzin en met veel plezier, want gelukkig ervaar ik mijn werk nog steeds als een 'jobby', zoals de Engelsen dat zo mooi wisten uit te drukken.
Want het waren ook Engelsen met wie ik de eerste vijf 'werkdagen' mocht doorbrengen. Traditioneel verzorg ik elk jaar in augustus een vijfdaagse voor de Britse touroperator Wildlife Worldwide en ook dit jaar was er weer voldoende interesse om deze leuke tour door te laten gaan.
Dag 1: Pick-up Schiphol, Oostvaardersplassen
Het duurde allemaal wat langer dan zou moeten op Schiphol, dus we hielden nog slechts enkele uren over om, op weg naar de standplaats voor de reis in Zuidhorn, een bezoek te brengen aan de Oostvaardersplassen. Dit gebied is een mooie eerste kennismaking met de Nederlandse avifauna en ligt letterlijk op de route.
De eerste soorten konden vanaf enkele van de welbekende uitzichtpunten dan ook vrij snel worden genoteerd, waarbij de inmiddels haast onvermijdelijke Zeearenden toch weer de blikvangers waren. Verder zagen we de nodige Bruine kiekendieven, aardig wat Casarca's, zeer veel Lepelaars, een Sperwer en alsmede een set aan algemene soorten.
Omdat Pontische meeuwen in Engeland niet alledaags zijn, stopten we ook even kort op de meeuwenhotspot. Daar was de doelsoort makkelijk en snel gevonden en nadat er nog een volwassen Zeearend over kwam zaten de eerste uurtjes vogelen in Nederland er voor de groep op.
Dag 2: Waddenkust tussen Westhoek en Lauwersmeer
Aanvankelijk waren de weersverwachtingen prima voor deze vijf dagen, maar naar mate de reis naderde, kwam er steeds meer neerslag maar vooral steeds meer wind in de voorspellingen. En helaas bleken de weermensen het ditmaal bij het juiste eind te hebben, want deze dag begon met een stevige bries en eindigde met iets dat verrekte veel weg had van een storm. Dat is natuurlijk verre van ideaal, zeker ook omdat we, vanwege het gunstige timing van het getij en de voorspellingen voor de dagen erna, toch de hele dag aan de kust wilden zijn.
Afijn, we moesten het ermee doen. Westhoek bleek inderdaad tochtig, maar omdat de wind een zuidelijke component had, werd het tij, dat hoog zou komen, wat terug de zee in geblazen. Daardoor kwam het uiteindelijk hoog, maar ging het rustig aan en zagen we de vogels dus letterlijk stapje voor stapje dichterbij komen.
Het bleek desalniettemin niet de allerbeste dag ooit op deze hotspot. De aantallen vogels zijn wel eens hoger geweest en de diverse steltlopers zijn wel eens beter te checken geweest, maar genieten was het desalniettemin. We kregen een breed scala aan soorten en kleden voorgeschoteld. Helaas pikten we er geen zeldzaamheden uit, maar met het aantal soorten was niets mis: Kleine strandloper, Bonte strandloper, Bontbekplevier, Krombekstrandloper, Kanoet, Zilverplevier, Goudplevier, Watersnip, Grutto, Rosse grutto, Wulp, Regenwulp, Scholekster, Kluut, Tureluur, Zwarte ruiter, Steenloper, Kemphaan en Kievit vormden het 18-tal steltlopers hier. Verder was een adulte Zwartkopmeeuw een mooie verrassing. Bij Zwarte Haan jakkerde nog een Boomvalk langs en waren de nodige Zwarte sterns, vooral juvenielen, aanwezig.
Langzaam trokken we oostwaarts en belandden o.a. bij Friesland-Buitendijks. Daar troffen we o.a. grote aantallen Goudplevieren, maar ook Groenpootruiters, wederom een Boomvalk en een juveniele Slechtvalk.
Op de pier van Holwerd had de wind helemaal vrij spel, maar we trotseerden de omstandigheden toch maar. Hier werd namelijk al enkele dagen, op en af, een een Alaskastrandloper, gezien. De naam doet al vermoeden dat 'ie van ver is gekomen en heel zeldzaam is en dat klopt ook. Het is pas de tweede waarneming ooit voor Nederland. Precies toen we aankwamen, kwamen de eerste vogels terug na hoog water en was het meteen raak: de vogel liet zich van redelijk dichtbij zien. De Terekruiter, die hier ook rond bleek te hangen, was zo vliegerig dat 'ie geen 10 seconden op dezelfde plek bleef en deze misten we helaas net. Ter verdediging: de wind loeide inmiddels als een gek en het was daarom vreselijk lastig zoeken met de wind recht in ons gezicht. Maar als je de pier verlaat met een Alaskastrandloper 'op zak', mag je natuurlijk niet klagen. Het mag dan geen spectaculair beestje zijn om te zien, maar als je weet hoe zeldzaam 'ie is en waar 'ie uit het ei moet zijn gekropen, kun je niet anders dan onder de indruk zijn!
We zaten inmiddels over de 20 soorten steltlopers en voegden daar bij onze laatste stop nog Grauwe franjepoot aan toe. Een winderig doch productief dagje!
Dag 3: Fochteloërveen, Drents-Friese Wold, Diependal
Over de ochtend kunnen we kort zijn: winderig, druilerig en grijs. Tijdens een kort loopje in het bos overstemde de wind alle mogelijke geluiden en waren zangvogels nauwelijks te vinden, in het Fochteloërveen waren de minibus en de Zeven de plekken van waaruit je nog tenminste iets kon zonder om te waaien of een nat pak te halen. We trokken er met pijn en moeite een mooie groep Kraanvogels (36 exemplaren), een Zeearend en enkele zangvogels uit, maar de Engelse groep kreeg geen goede indruk van de charme en de potentie die het gebied natuurlijk wel degelijk heeft.
Voor een volgend dak boven ons hoofd verkasten we naar Diependal. Gelukkig beleefden we daar wel een vermakelijk aantal uurtjes, met toch wat mooie vogels dichtbij. Grauwe klauwieren, Kraanvogels, Wilde zwanen, IJsvogels, Zwarte ruiters, een Visarend, drie Reuzensterns, Watersnippen en nog wat algemenere soorten hielden ons veel langer binnen dan ik aanvankelijk verwachtte. In het laatste uur begon zowaar de zon nog te schijnen en kregen de vogels een nog vrolijker aangezicht.
Dag 4: Matsloot, Onlanden en Lauwersmeer
De dag begon bewolkt, licht miezerig soms, maar voor de verandering eens zonder wind. Een verademing, en in zowel Matsloot als de Onlanden leverde dat meteen wat rietvogels als Kleine karekiet, Rietgors en Snor (roepend) op. Verder was het ook qua andere soorten een aangename ochtend, met o.a. meerdere Reuzensterns, een Visarend, twee Zeearenden (waarvan één met paling (?) in de klauwen over ons heen vloog), een Wespendief, twee juveniele Paapjes en een rondspringende Hermelijn.
's Middags togen we richting Lauwersmeer, waar onze trouwe vriend de wind weer geheel terug bleek. Een rondje om het gebied leverde desalniettemin veel leuks op: Zwarte sterns, Bruinvissen, Reuzensterns, massa's Kemphanen, een Poelruiter, enkele Grauwe franjepoten, zeven Koereigers, drie Geoorde futen en een leuk setje aan steltlopers.
De meest opmerkelijke waarneming was die van een strak over zee naar oost doorvliegende grijze Valkparkiet!
Dag 5: Fochteloërveen, Noord-Holland en drop-off op Schiphol
De laatste dag werd een herkansing voor het Fochteloërveen, want er werden zowaar zon en niet te veel wind voorspeld. Het bleek een goede keus, want een wandeling bracht o.a. twee Slangenarenden (daar kwamen we voor), 2 Kraanvogels, een Boomvalk, een Paapje, een Grauwe klauwier en twee Wespendieven, waaronder een prachtige, lichte juveniel!
De terugweg naar Schiphol werd eentje met een toeristisch sausje. Na alle verhalen over Nederland en polders, nieuwe provincies en landaanwinning wilden ze de Afsluitdijk wel eens over. We besloten dus via Noord-Holland terug naar Schiphol te rijden en konden zo ook nog wat plekjes meepikken waar ik ook niet zo vaak kom. Balgzandpolder zat vol steltlopers en als ik alleen was geweest had ik daar nog wel een uurtje langer willen zitten. De spanningsboog is voor vele, wat minder fanatieke vogelaars vaak wat lager, dus we gingen na een half uurtje (Drieteenstrandloper en Kleine zilverreiger waren hier nieuw voor de triplijst) toch maar door naar wat bollenveldjes. Na enkele plasjes met "gewone" soorten wisten we uiteindelijk af te sluiten met een prachtige en zeldzame Gestreepte strandloper. Het was letterlijk de laatste vogel in de telescoop, want hierna was het tijd om naar het vliegveld te gaan.
Hiermee kwam een einde aan het begin van dit najaar. Ik heb nu al zin in de trips die in de komende weken in het verschiet liggen, zoals bijvoorbeeld de zeevogeltochten. Voor andere dagtrips met nog plekken vrij, check even de hoofdpagina.
Comments