top of page

RONDJE OOSTVAARDERSPLASSEN: ONDERSOORT VAN DE DAG!

Ik heb weinig tot niets met lijstjes. Ik houd geen jaarlijst bij, zou niet weten hoeveel vogelsoorten ik in Nederland heb gezien en als je me vraagt waar mijn teller wereldwijd op staat, zou ik niet eens een vaag vermoeden hebben.

Natuurlijk probeer ik tijdens excursies voor mijn gasten altijd zo veel mogelijk soorten te vinden en te laten zien (zeker op excursies als de Jaaraftrap of de Honderd soortendagen), maar mijn persoonlijke plezier zit 'm echt in de momenten. Als ik terug kijk op excursies in het verleden, weekendjes op de eilanden of vogelvakanties in het buitenland, dan kan ik me van geen enkele dag of trip herinneren hoeveel soorten we precies hebben gezien, maar zijn het de "losse", mooie momenten die meteen en glashelder boven komen. Bepaalde soorten, bepaalde omstandigheden, bepaalde plekken of liefst een combinatie van dat alles maken de blijvende herinneringen.

Als je toch geen "lijstbelang" hebt, dan is de taxonomische status van een vogel ook van geen importantie. Of de vogel waar je naar kijkt nou een soort of een ondersoort is: het maakt voor de beleving en het gevoel geen enkel verschil.

Zo kan het gerust zijn dat de "soort van de dag" eigenlijk helemaal geen soort is. Neem nu Noordse kauwen. Als ik een andere achtergrond alsmede een flinke zak geld zou hebben, zou ik heel graag onderzoek doen naar deze soort, de herkomst van de vogels die in de winter West-Europa aandoen en de herkenning/de kenmerken van de verschillende ondersoorten in de verschillende delen van Europa en Azië. Ik vind Kauwen geweldig en fascinerend en kan heel erg genieten van groepjes noordelijke of oostelijke Kauwen die wij in de winter over de vloer krijgen. De uitgesproken exemplaren knallen eruit, je weet dat ze behoorlijk ver weg uit het ei moeten zijn gekropen, maar in de boekjes wordt er nauwelijks aandacht aan ze besteed en ze hebben ook geen soortstatus. Derhalve weten heel veel vogelaars niet eens van het bestaan van "Noordse kauwen", zoals de verzamelnaam luidt van alle kauwen met witte kraagjes.

Tijdens de eerste van een serie Oostvaardersplassen-dagtrips vergat ik abusievelijk aan het eind te vragen wat de soort van de dag was, maar ik beproefde wel dat de vogels die mijn dag maakten op z'n minst ook de goedkeuring van de groep konden wegdragen. We zagen een mooie groep met meerdere Noordse kauwen foerageren op een oud maïsakker, waarbij we ze prachtig konden bekijken en bestuderen. Zeg nou zelf, da's toch ontzettend leuk!?

Knaller van een Noordse kauw!


Het ene kraagje is duidelijker dan het andere en bij jonge vogels ontbreekt het zelfs. Ook kauwen zonder kraag kunnen dus best van ver komen en "Noordse" zijn. Andersom hebben ook onze kauwe af en toe een (zij het erg licht/vaag) bandje.

Deze "ontgroeningsexcursie" van de nieuwe minibus (zelfde merk en type, zelfde kleur maar een stuk jonger) verliep verder vrij winderig, waardoor het af en toe wat lastig vogelen was. Desalniettemin was het een leuke en gezellige dag, kwamen we uit op 71 soorten (de waarheid, maar tegelijk een opmerking met een knipoog ;-)) en waren het toch weer de Zeearenden die enkele shows stalen door o.a. een krankzinnig grote groep Wintertalingen de stuipen op het lijf te jagen (over memorabele momenten gesproken). We zagen overigens zeker 8 exemplaren vanaf verschillende locaties. Verder waren o.a. de Vuurgoudhanen (op meerdere plekken), Goudplevieren, Slechtvalk, Blauwe kiekendief, Matkop, de vele lijsters (Kramsvogels, Koperwieken, Merels en Zanglijsters), Cetti's Zangers, Brilduiker, Pontische- en Geelpootmeeuwen en krijsende Waterrallen vermeldenswaardig.

Hier enkele plaatjes van de dag, met wederom veel dank aan de deelnemers voor de gezelligheid en het enthousiasme!

Zeearend en een wolk Wintertalingen. Dit was nog maar een deel van de groep; ik heb er zelden zo veel bij elkaar gezien!

Zeearend

Vuurgoudhaan

Heel geinig vergelijkingsmateriaal: tweede kalenderjaar Pontische- en Geelpootmeeuw, zij aan zij!

Klapekster

Kramsvogel

Zeearend

Nogmaals

Stilleven van deel van de groep, busje en regenboog. Oh, en een gids.

Lucky shot met te weinig licht. Maar een vluchtfoto van een Vuurgoudhaan waarop zelfs de nageltjes scherp zijn, die had ik nog niet ;-)

Spreeuwen boven de vlakte

Twee eerste kalenderjaar Pontische meeuwen, waarvan de rechter wel heel erg traag is qua rui. Samen met de sterk gekartelde grote dekveren zou hybride met Zilvermeeuw mij niet verbazen.

Zeearend vergaapt zich aan te grote lekkernijen.



200 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page