top of page

PRIVÉ "RONDJE OVP": DAT ER NOG VELE MOGEN VOLGEN!

Bijgewerkt op: 20 apr. 2020

Afgelopen zaterdag stond de volgende in de inmiddels lange serie geboekte privé-excursies op het programma en ditmaal waren het Elroy en Merijn die een dagje op pad gingen. Dit zeer prettige gezelschap had de Oostvaardersplassen uitgekozen voor een dagje wandelen, vogelen en fotograferen. Nu stelt het gebied sowieso niet snel teleur (als je de plekken kent is het zeer afwisselend en erg leuk vogels kijken), maar we mogen gerust zeggen dat we ditmaal wel een zeer goede dag hadden met naast de zekerheidjes van het gebied enkele erg leuke verrassingen.

Elroy en Merijn bij een groepje Gele kwikstaarten langs de Oostvaardersdijk

We begonnen aan de Almerezijde van het gebied met een wandeling naar de uitkijkheuvel en door het Oostvaardersbos. We zagen meteen een groot scala aan zangvogels die, over het algemeen net terug uit Afrika, de longen uit hun lijf zongen. Blauwborst, Cetti's zanger, Sprinkhaanzanger, Snor, Grasmus, vele Rietzangers, Veldleeuwerik: de soortenlijst liep meteen hard op. Verder waren er de nodige Pontische meeuwen te zien, vlogen er zes Beflijsters op, waren er enkele Vossen aan het slepen met een prooi, liep er een Lepelaar te foerageren, vlogen de Bruine kiekendieven boven het riet, zagen we twee Zwartkopmeeuwen passeren en vloog de eerste Zeearend van de dag (zij het op afstand) langs. Erg leuk waren ook de ongebruikelijk ontspannen Edelherten, die van de relatieve rust aan het genieten waren en blijkbaar besloten zich dan ook maar niets aan te trekken van de enkele wandelaars die nog wel door het gebied liepen. Ook wat fotogenieke Staartmezen stalen behoorlijk de show!

Staartmees
Man Edelhert
Edelherten (Foto: Merijn Loch)
Edelhert

Vervolgens maakten we de ronde met de klok mee en belandden we op de Oostvaardersdijk. Vanuit hier heb je een prachtig overzicht over het uitgestrekte gebied en is ook het Zeearendnest te zien. Bij een van de korte wandelingen die hier te maken zijn zagen we o.a. behoorlijk wat kwikstaarten, vooral Gele. Een verrassing was hier echter de aanwezigheid van een Rouwkwikstaart, een soort die in kleine aantallen doortrekt en normaal vooral broedt in Groot-Brittannië. Deze vogel leek echter gepaard te zijn met een "gewone" Witte kwikstaart!

Rouwkwikstaart
Rouwkwikstaart
Gele kwikstaart

Langs de Knardijk, de volgende stop, was het eveneens zeer goed toeven. We zagen zo'n honderd Dwergmeeuwen en ongeveer tien Zwarte sterns foeragerend in de haven, waar tot onze grote verrassing ook een prachtige Krooneend zwom. Daarnaast was het een feest van rietvogels, met vooral Snorren, Baardmannetjes en Rietzangers in de hoofdrollen! Maar de mooiste waarneming was die van een heuse Witkopstaartmees. Deze ondersoort broedt in Oost- en Noord-Europa en is bij ons vooral (zeldzame) wintergast. Deze is blijkbaar blijven hangen en dat vonden we bepaald niet erg!

Witkopstaartmees
Witkopstaartmees
Krooneend
Snor
Baardman
Dwergmeeuw
Rietzanger

Na dit spektakel was het tijd voor enkele plekken aan de Lelystadkant, te beginnen nabij het bezoekerscentrum. Hier zagen we o.a. meerdere Zeearenden, Blauwborsten, Gekraagde roodstaart en één wel heel erg fotogenieke Cetti's zanger. Het soorttechnische hoogtepunt passeerde echter in de vorm van een schitterend mannetje Smelleken, het kleinste valkje van Europa. Deze soort is een schaarse wintergast en is nu op weg terug naar Scandinavië en verder. Zo vaak kom je ze echter niet tegen (ze zijn niet voor niets schaars), dus het was een meer dan aangename ontmoeting!

Smelleken en photoshop ;-).
De Zeearenden die gedurende de dag langs kwamen.
Cetti's zanger; normaal schuw, maar nu even niet!
Blauwborst. Echt dichtbij kwamen ze helaas niet.
Gekraagde roodstaart

De laatste stop was het Oostvaardersveld en de Praambulten en ook hier was het genieten. Zwarte-, Groenpoot- en Bosruiter, een man Beflijster, een mannetje IJsvogel en als klapper zelfs een heuse Kraanvogel; die zagen we even niet aankomen en was een waardige afsluiter van een topdag. Vlak na het afscheid vielen de eerste druppels, dus ook met de timing was niets mis ;-)

Zeer zwaar gecropte Kraanvogel, voor het idee.
Zeer zwaar gecropte IJsvogel, voor het idee.
Zeer zwaar gcropte Beflijster, voor het idee ;-)

Omdat al onze groepsexcursies voorlopig even stil liggen (zo gauw we weer mogen en kunnen, pakken we de draad meteen weer op), hebben we speciaal voor deze "coronatijd" een mooi en vriendelijk geprijsd assortiment aan privétrips samengesteld. Wilt u ook een keer exclusief en alleen met één van onze gidsen op zoek naar een wenssoort, een gebied verkennen of een dag proberen honderd soorten of meer te zien? Kijk eens in ons aanbod en neem bij interesse contact op!

129 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page