PRIVÉ-EXCURSIE PER FIETS: ZONNIG ZUIDLAARDERMEER!


Kenny en Ilona, het fijne gezelschap van vandaag!

Net als alle Nederlanders zijn ook wij overgeleverd aan de mogelijkheden en onmogelijkheden van het leven in anno april 2020. De groepsexcursies staan zodoende op een laag pitje, maar dat wil niet zeggen dat we thuis gaan zitten wachten tot het voorjaar voorbij is. Sterker nog, deze tijd biedt ons de mogelijkheid om tijdelijk eens een andere tak van sport te beoefenen, eentje die minstens zo leuk is als de altijd heel gezellige groepen: de privé-excursies! En vandaag was een dag die op alle fronten geweldig was; als het voorjaar op deze manier gevuld kan worden, komen wij de tijd wel door! Prachtig weer (zonnig en een graad of 18, uiteindelijk), een geweldig gebied (Zuidlaardermeer), heel prettig gezelschap (Ilona en Kenny, zeer aangenaam kennis gemaakt te hebben!), een leuke manier van vogelen (per fiets) en fijne voorjaarssoorten (zie hieronder)! De start (vanuit Noordlaren) van de dag was fris, maar daar trokken de vogels zich weinig van aan. Al na een half uurtje hadden we een leuk rijtje soorten te pakken: Blauwborst, Snor, Sprinkhaanzanger, Gekraagde roodstaart, Kemphanen, Slechtvalk, Roodborsttapuiten en vele Rietzangers, Grutto's, Gele kwikstaarten, Graspiepers en Tureluurs. En het duurde nog enkele minuten langer voordat de eerste waarneming van Zeearend zich aandiende. Het mannetje van het lokale broedpaar, dat inmiddels een jong heeft (!), kwam langsvliegen en keerde niet veel later terug met een grote vis in de klauwen!

Zeearend met Karper (?)

Grutto

Roodborsttapuit met een griezelige blik in de ogen...!

De rest van de ochtend spendeerden we vooral in de Onner- en Oostpolder. Rustig fietsend kom je natuurlijk veel vogel- en fotomomenten tegen, dus heel veel kilometers worden op zo'n dag niet afgelegd, maar dat is natuurlijk ook niet het doel. Hoogtepunten waren o.a. prachtige Geoorde futen, meerdere zingende Blauwborsten, prachtige Zomertalingen, zingende Geelgors, enkele Sperwers, wat Bruine Kiekendieven en de vele weide- en moerassoorten die zich doorgaans prima lieten zien.

Geoorde fuut. Dat oogje!!

Gele kwikstaarten zijn weer volop terug en aan het zingen

Man Zomertaling

Blauwborst

Twee waarnemingen sprongen er echt wel uit. Ten eerste was er de Zeearend. We hadden dus al eerder een mooie waarneming gedaan, maar toen we in de buurt van het nest fietsten, kwam de man nogmaals over, nu veel dichterbij. Hij kreeg het daarbij ook nog even aan de stok met een lokale Buizerd; een geweldig gezicht! Ook zagen we mama arend nog op het nest zitten, trouw wakend over het drie dagen (?) oude kuiken. Laten we hopen dat we deze zomer de voltallige familie boven het gebied kunnen bewonderen!


Zeearend

Zeearend, uithalend naar de Buizerd die net buiten beeld vliegt

Slechte foto, want in vol tegenlicht, maar wel een deel van de confrontatie. De buizerd belaagt de Zeearend van achteren; een slimme tactiek, zie zichtbaar niet op prijs werd gesteld!