top of page

PRIVÉ-EXCURSIE PER FIETS: ZONNIG ZUIDLAARDERMEER!


Kenny en Ilona, het fijne gezelschap van vandaag!

Net als alle Nederlanders zijn ook wij overgeleverd aan de mogelijkheden en onmogelijkheden van het leven in anno april 2020. De groepsexcursies staan zodoende op een laag pitje, maar dat wil niet zeggen dat we thuis gaan zitten wachten tot het voorjaar voorbij is. Sterker nog, deze tijd biedt ons de mogelijkheid om tijdelijk eens een andere tak van sport te beoefenen, eentje die minstens zo leuk is als de altijd heel gezellige groepen: de privé-excursies! En vandaag was een dag die op alle fronten geweldig was; als het voorjaar op deze manier gevuld kan worden, komen wij de tijd wel door! Prachtig weer (zonnig en een graad of 18, uiteindelijk), een geweldig gebied (Zuidlaardermeer), heel prettig gezelschap (Ilona en Kenny, zeer aangenaam kennis gemaakt te hebben!), een leuke manier van vogelen (per fiets) en fijne voorjaarssoorten (zie hieronder)! De start (vanuit Noordlaren) van de dag was fris, maar daar trokken de vogels zich weinig van aan. Al na een half uurtje hadden we een leuk rijtje soorten te pakken: Blauwborst, Snor, Sprinkhaanzanger, Gekraagde roodstaart, Kemphanen, Slechtvalk, Roodborsttapuiten en vele Rietzangers, Grutto's, Gele kwikstaarten, Graspiepers en Tureluurs. En het duurde nog enkele minuten langer voordat de eerste waarneming van Zeearend zich aandiende. Het mannetje van het lokale broedpaar, dat inmiddels een jong heeft (!), kwam langsvliegen en keerde niet veel later terug met een grote vis in de klauwen!

Zeearend met Karper (?)

Grutto


Roodborsttapuit met een griezelige blik in de ogen...!

De rest van de ochtend spendeerden we vooral in de Onner- en Oostpolder. Rustig fietsend kom je natuurlijk veel vogel- en fotomomenten tegen, dus heel veel kilometers worden op zo'n dag niet afgelegd, maar dat is natuurlijk ook niet het doel. Hoogtepunten waren o.a. prachtige Geoorde futen, meerdere zingende Blauwborsten, prachtige Zomertalingen, zingende Geelgors, enkele Sperwers, wat Bruine Kiekendieven en de vele weide- en moerassoorten die zich doorgaans prima lieten zien.

Geoorde fuut. Dat oogje!!

Gele kwikstaarten zijn weer volop terug en aan het zingen

Man Zomertaling

Blauwborst

Twee waarnemingen sprongen er echt wel uit. Ten eerste was er de Zeearend. We hadden dus al eerder een mooie waarneming gedaan, maar toen we in de buurt van het nest fietsten, kwam de man nogmaals over, nu veel dichterbij. Hij kreeg het daarbij ook nog even aan de stok met een lokale Buizerd; een geweldig gezicht! Ook zagen we mama arend nog op het nest zitten, trouw wakend over het drie dagen (?) oude kuiken. Laten we hopen dat we deze zomer de voltallige familie boven het gebied kunnen bewonderen!


Zeearend

Zeearend, uithalend naar de Buizerd die net buiten beeld vliegt

Slechte foto, want in vol tegenlicht, maar wel een deel van de confrontatie. De buizerd belaagt de Zeearend van achteren; een slimme tactiek, zie zichtbaar niet op prijs werd gesteld!

Plaatje op wat grotere afstand, maar de Engelse naam "White-tailed eagle" wordt zo wel mooi verklaard!

Het andere hoogtepunt was een schitterende en schaarse Beflijster. Deze broedvogel van (o.a.) Scandinavië trekt op dit moment (april) in relatief kleine aantallen door. Elke ontmoeting met deze soort maakt een gemiddelde vogeldag bij voorbaat tot een succes, maar de manier waarop wij een vogel in beeld kregen (dichtbij en met alle tijd voor foto's) is zeldzaam!

Beflijster; een plaatje!

In de middag stond de noordkant van het gebied op de planning. Doordat het inmiddels flink warm was geworden, werden de waarnemingen enigszins gehinderd door de luchttrilling (een luxeprobleem, natuurlijk), maar desalniettemin zagen we soorten als Dwergmeeuw, Havik, IJslandse Grutto, Goudvink (een paartje scharrelend op de grond!), Zwarte- en Groenpootruiter, Tapuit en uiteindelijk zelfs nog een vroege Steltkluut! Ook een brede en heldere sloot met daarin tientallen (waarschijnlijk honderden) Kleine Watersalamanders was erg leuk!

Een van de zeer vele Kleine watersalamanders!

Om een uurtje of half vijf was de cirkel rond en waren we terug in Noordlaren, een rood hoofd, een beetje zere billen maar vooral een heerlijke vogeldag rijker. Er staat inmiddels al een mooi aantal privé-excursies aan te komen, maar we hebben nog genoeg tijd, gidsen en zin (!) om ook uw ideale vogeldag in te vullen. Kijk voor het aanbod en de prijzen, speciaal voor deze coronatijd, op onze site!

302 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page