top of page

PRIVÉ-EXCURSIE NOORD-NEDERLAND: VEELBELOVENDE AFTRAP VAN HET WINTERSEIZOEN!

Privé-excursie (2 personen), 10 november 2023


Met de zeevogeltochten en de Kraanvogeldagen achter ons, wordt het nu tijd om ons op te maken voor het wintervogelseizoen. Veel mensen associëren de winter niet meteen met naar buiten gaan en vogels kijken, maar dit seizoen is misschien wel het meest vogelrijke van allemaal! Daarnaast kan het ook nog eens geweldig mooi zijn qua soorten, zeker langs de kust en vooral in de noordelijke helft van Nederland en in de Zeeuwse Delta. Je kunt nu soorten tegenkomen die zeer tot de verbeelding spreken, esthetisch dik in orde zijn en alleen in de wintermaanden in ons land verblijven. Ik zou dus zeggen: ga eens een dag met ons mee op zoek naar bijvoorbeeld roofvogels en uilen, specialiteiten van de kwelders of beide!


Vrijdag was voor mij een soort officieuze aftrap van het winterseizoen. Renata had een privédag voor twee geboekt en stond open voor alles wat het noorden te bieden had. Flexibiliteit is altijd ons kompas tijdens excursies en zo werd deze dag een combinatie van verkenning van plekken die we de komende maanden vaker gaan aandoen en tegelijk het profiteren van soorten die op dit moment voor handen zijn. En dat pakte geweldig uit, ondanks het niet meteen allergeweldigste weer.


We startten in ons "bosuilenbos", waarbij het elke winter weer de vraag is: zijn ze er nog!? En gelukkig is ook dit jaar het antwoord "JA"! Dat wil zeggen, de Bosuilen zitten nog op hun stekkie, maar pal onder de boom werd flink gewerkt en gegraven. Daardoor waren ze iets alerter dan gewoonlijk en besloten ze af en toe ook in het gat te verdwijnen. Gelukkig liet één vogel zich tussendoor prima zien en aangezien deze vogel de eerste uil ooit betekende voor mijn gasten, was de dag eigenlijk na letterlijk de eerste vogel die we bekeken al geslaagd!

Het was naast de uilen ook leuk en levendig in het bos, met vele lijsters (Kramsvogels, Koperwieken, Zanglijsters en Merel), mezen, vinken, Kepen en andere bossoorten. Speciale aandacht kregen de Kuifmezen, de Goudhanen en Vuurgoudhanen, die veelal ongebruikelijk laag foerageerden. Het was echter bewolkt weer, het bos zit nog vol blad en de soorten zijn bewegelijk, dus foto's zijn wat korrelig en meer sfeerindrukken dan prijswinnaars ;-). Wel leuk was een "lucky shot" van een Vuurgoudhaan, die net even interactie had met een "gewone" Goudhaan (die ook nog net op de foto staat) en even liet zien waar het "vuur" in de naam vandaan komt!

Vuurgoudhaan in reactie op de Goudhaan die ook nog op de foto staat. Wat een explosie van kleur!

Kuifmees

Zoals hierboven al vermeld: er zit nog relatief veel blad aan de bomen en dat betekent vaak dat de winterroestplaatsen van Ransuilen nog niet of niet volledig ingenomen zijn. Omdat mijn gasten heel graag nog wat uilen aan hun lijstje wilden toevoegen, probeerden we toch en voor het eerst onze vaste locatie om te zien of de eerste vogels er misschien al waren. En dat was het geval! Ze zaten vrij hoog en ze zaten vrij verdekt, maar met wat moeite waren er zeker vijf exemplaren te zien!

Ransuil

Er was één soort die mijn gasten misschien nog wel liever wilden zien dan de uilen: Pestvogel! Ze vertelden me dat dat echt zo'n soort was waarvan ze nooit hebben durven dromen. Zo'n vogel waarvan ze het gevoel hadden dat die zich vast nooit aan hen zou openbaren. Te mooi om waar te zijn, dat idee.

Nu wil het geval dat er al enkele dagen een groepje rondzwerft in Lauwersoog. Erg honkvast zijn ze niet en ze waren deze dag ook nog niet gemeld, maar aangezien we toch van plan waren om de tweede helft van de dag richting de Waddenkust te gaan, was het de moeite van een poging waard! Welnu, een lang verhaal kort, aan ons lijf geen cliffhangers: een droom kwam uit!


Nadat de groep een dik half uur vlak voor ons de bessenstruiken aan het plunderen was geweest, verdwenen ze uit zicht. Dat was voor ons het teken om verder te gaan, in dit geval richting de haven van Lauwersoog. Ook hier was het weer dik in orde, met o.a. een Zeekoet, een Noordse stern, een Roodhalsfuut (zou het de oude bekende zijn??), meerdere Noordse kauwen en een Zwarte roodstaart.

Roodhalsfuut!

Noordse stern. Opvallend hoe veel jonge vogels er nog her en der rondhangen!

Noordse kauw

Noordse kauw

Noordse stern

Noordse kauw

Noordse kauw

Zeekoet

Inmiddels vorderde de middag en werd het tijd om op zoek te gaan naar de laatste wenssoort van de dag: Velduilen! En geheel in lijn met de rest van de dag lukte dit ook vrij vlot! We zagen enkele exemplaren vliegen en rusten op zowel paaltjes als in het veld. Daarnaast waren er ook o.a. een IJsvogel, wat langsvliegende groepjes Fraters en Strandleeuweriken, meerdere Blauwe kiekendieven en een Kleine zilverreiger voor handen.

We bleven kijken totdat het te donker werd om nog wat leuke herinneringen vast te leggen en konden vervolgens terugkijken op een bijzonder geslaagde dag Noord-Nederland! Als dit een voorbode is voor de komende weken en maanden, dan teken ik bij het streepje! Als je ook een keer mee wilt, check de kalender of boek een dag privé (hoe meer mensen, hoe goedkoper per persoon, natuurlijk!)

Check altijd de paaltjes. Alle paaltjes!


Kleine zilverreiger

Velduil

231 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page