top of page

MINIBUSEXCURSIE ZEEAREND EN WINTERVOGELS LANGS DE RANDMEREN: NOU, DAT!

MINIBUSEXCURSIE, VRIJDAG 27 JANUARI 2023


Met enige vertraging vanwege excursiedrukte hier dan toch het verslag van de eerste Randmerenexcursie van deze winter die, voor de verandering, eens exact bracht wat de titel suggereert. Dat wil zeggen: normaal gesproken laten we ons nog wel eens (geheel bewust) afleiden, waardoor bijvoorbeeld Kweldertochten nog wel eens uitmonden in veredelde roofvogelexcursies en Honderd soortendagen niet zelden 120 soorten opleveren. Ditmaal, echter, vat de naam van de excursie de dag eigenlijk ook meteen prima samen!

De start op een bosparkeerplaats nabij de eeuwig durende bouwput die Roggebotsluis heet (lastig, want de hieruit voortvloeiende omleidingen kosten wel wat vogeltijd) bracht de eerste soorten van de excursie en dat waren meteen de enige "buitenbeentjes" van de dag. Bossoorten stonden eigenlijk niet op de planning gezien de te bezoeken locaties maar het is altijd leuk om ook soorten als Boomklever, Havik, Goudhaan en Appelvink op de daglijst te kunnen noteren.

De route leidde eerst, middels meerdere stops, noordwaarts richting de IJsselmonding. We zagen natuurlijk de vertrouwde groepen eenden, met daartussen soorten als Grote zaagbek, Brilduiker, Nonnetje, een eenzaam (of in ieder geval alleen zwemmend) mannetje Middelste zaagbek, meerdere Pontische meeuwen en een IJsvogel, die een vis ving en deze uiteindelijk met veel moeite en voor onze ogen weg wist te werken. Ook de eerste (verre) Zeearend kon worden genoteerd alsmede een man Topper.

IJsvogel met de zojuist buit gemaakte vis

Deze bleek wat aan de grote kant. Het kostte de vogel meerdere minuten om de vis weg te krijgen!

Man Topper met man Kuifeend

Grote zaagbek man

Grote zaagbek

Pontische meeuw

Blauwe reiger

Er was uit de groep al de vraag gekomen om een extra lusje in de route in te bouwen om zo de jonge man IJseend op het Kadoeler meer in de Noordoostpolder mee te kunnen pakken. Ik had dat ook al bedacht, dus was blij met het verzoek. En nog blijer waren we toen de vogel ook nog aanwezig bleek en zich erg mooi toonde. Verder waren de vele Nonnetjes (waaronder vele baltsende mannen), een paar Zeearenden bij het nest, een jagende Slechtvalk en wederom een IJsvogel redenen om een tijdje op de plek te blijven hangen!

IJseend, een zeldzame en erg leuke noordelijke soort!

Nonnetjes; wat een winterpareltjes!


Zeearenden naast hun statige woning

IJsvogel

Grote zilverreiger

Slechtvalk

Inmiddels vorderde de excursie gestaag en duurde het wederom, door de werkzaamheden, weer iets langer dan ik had gehoopt voor we terug waren bij de geplande route. We pikten de Randmerendraad weer op met enkele Vuurgoudhanen en een overvliegende Raaf tijdens een stop nabij Biddinghuizen. Iets verderop zagen we al van afstand twee Zeearenden in een boom langs de weg zitten (een volwassen man en een onvolwassen vrouw). De vogels bleven lang zitten om uiteindelijk richting een aangrenzend weiland te vliegen. De man bleef het langs in de boom zitten en gaf de gelegenheid tot een zeldzaam plaatje; zo dichtbij zie ook ik deze soort toch niet heel vaak!

Zeearend; wat een indrukwekkende gigant!

Het nieuwe paartje zeearend. De onvolwassen vrouw links is zichtbaar groter dan haar partner, zoals gebruikelijk bij roofvogels.

Van de grootste naar de kleinste: Vuurgoudhaan!

In de laatste grote eendengroepen van de dag vonden we eindelijk ook de soort die natuurlijk niet mag ontbreken op een dagje Randmeren: Krooneend. Een paartje zwom te midden van duizenden Tafel- en Kuifeenden.

Krooneenden met vooral Tafeleenden

Een laatste wandelingetje naar een kijkhut moest helaas halverwege worden afgebroken vanwege natte voetengevaar (het was te drassig), maar we werden net voor donker nog wel verblijd met een Cetti's zanger en uiteindelijk nog een paartje Kleine zwanen.

Kortom: een mooie dag met uiteindelijk 5 Zeearenden en leuke andere wintervogels, waarvoor ik de deelnemers weer hartelijk dank! Binnenkort gaan we nog een keer, maar deze excursie is al vol. Er zijn nog wel wat plekken vrij op andere winterexcursies in de komende maand, kijk daarvoor even op de kalender!

181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page