top of page

MINIBUSEXCURSIE ROOFVOGELS EN UILEN: DE OPWINDING VAN IETS NIEUWS!

Als je net begonnen bent met vogels kijken ervaar je het nog regelmatig, terwijl de wat meer ervaren vogelaars wellicht extra hard genieten wanneer het weer eens gebeurt: het zien van een nieuwe vogelsoort. Er zijn ook mensen die beweren dat het hen totaal koud laat en dat ze net zo hard te genieten van een Pimpelmees in de achtertuin, maar ik geloof dat niet helemaal of kan me er in ieder geval niet alles bij voorstellen. Dat wil zeggen en begrijp me niet verkeerd: ik kan ook nog steeds enorm genieten van bepaalde heel algemene vogels, maar daarbij gaat wel een andere emotie gepaard dan wanneer je iets schaars, zeldzaams of laat staan iets helemaal nieuws vindt.

Tijdens de afgelopen roofvogel- en uilenexcursie, die maandag plaatsvond, bestond het (volgeboekte) gezelschap uit een leuke mix van enthousiaste gevorderden en hoopvolle nieuwelingen. En ondanks dat het niet de beste roofvogelexcursie ooit was qua aantallen, was er voor ieder wat wils, waarbij de beginners natuurlijk toch net een tandje extra werden verwend. Ga maar na: je zult op een vogeldag zowel je eerste Zeearend als je eerste uilen als bijvoorbeeld je eerste Sneeuwgors zien! Daarnaast zagen we ook bijvoorbeeld een Ruigpootbuizerd (erg zeldzaam aan het worden de laatste jaren), Wilde- en Kleine zwanen, Blauwe- en Bruine kiekendieven, Baardmannen en links en rechts nog wat andere leukigheden. De grote misser was Ransuil; het boompje waarin ze normaal altijd zitten was verlaten, wat doet vermoeden dat er wat verstoring is geweest en ze hun heil tijdelijk ergens anders zochten. Jammer, maar gezien de rest van de waarnemingen viel daar overheen te komen!

Hier enkele plaatjes van de dag, die aangeven dat de foto-omstandigheden doorgaans niet ideaal waren (ik schuif mijn schuld hiermee volledig af ;-)).

De komende roofvogel- en uilenexcursies zitten al vol, maar er is nog wel plek op de tweedaagse Haken en Hakken, waarbij we een dag roofvogels/uilen gaan zoeken en een dag gaan wandelen in het Duitse oerbos Hasbruch op zoek naar spechten, Taigaboomkruipers enzovoort. We verblijven in een nabij het oerbos gelegen hotel op ongeveer het kruispunt van winter en voorjaar, een prima tijd voor beide soortgroepen. Een superleuke vogeluitstapje tegen een schappelijke prijs (al zeg ik het zelf ;-))!

Blauwe kiekendief

Sneeuwgors

Zeearenden (links vrouw, rechts man)

Als de Velduilen niet vliegen, zitten ze ergens op de grond verstopt in de begroeiing. Dan kan het een leuke speurtocht zijn, maar deze zat er relatief makkelijk bij!

Baardman

Ruigpootbuizerd

Bosuil

Wilde- en Kleine zwanen, schrokken van een Haas die ineens hard door het veld rende! De toeschouwers op de achtergrond kijken er verwonderd naar!

Altijd leuk, het directe vergelijk tussen Kleine- en Wilde zwanen!

Kleine- (links) en Wilde zwaan.

Onscherpe Ruigpootbuizerd. Plaatje geeft wel aan hoe duidelijk het staartkenmerk is bij deze soort, waarbij toch zo veel determinatiefouten worden gemaakt.

Baardman

Het lukte weer eens drie soorten zwanen op één foto te krijgen!

Sneeuwgors

234 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page