TWEE MINIBUSEXCURSIES: KWELDERTOCHT EN ROOFVOGELS EN UILEN, 6 EN 7 DECEMBER 2024
Je hebt van die dagen dat je als gids met angst en beven naar de weersverwachtingen kijkt en je vooraf weet dat het twee kanten op kan. En je hebt dagen dat het weer er op voorhand redelijk goed uitziet en je er dus redelijk gerust op bent dat je de vogels dan wel zult kunnen vinden.
Toch gebeurt het vaak dat verwachtingen en hoop omgekeerd evenredig uitpakken. Aldus geschiedde ook tijdens de twee afgelopen minibusexcursies; de Kweldertocht van afgelopen vrijdag en de roofvogel/uilenexcursie van zaterdag.
Even ter herinnering: afgelopen vrijdag passeerde een storm ons land en deze was precies op z'n hoogtepunt toen wij aan de excursie begonnen. Omdat het geen monsterstorm was, deze al snel zou gaan liggen en een noordwester ook wel eens heel leuke vogels kan brengen, gingen we toch 'gewoon' op pad en dat bleek een heel goede keuze!
Omdat de storm de kwelders al snel onder water dreigde te zetten, namen we eerst een kijkje op de zeedijk bij Paessens. Het wassende water kan er namelijk voor zorgen dat vogels van de kwelders naar de dijk of het binnenland verplaatsen en dat kan altijd verrassingen opleveren. De Velduilen, waar deze locatie befaamd om is, zijn echter al lang weg en ook niet meer teruggekeerd en ook andere kweldersoorten waren nog niet voor handen. Wel zagen we al de eerste Blauwe kiekendieven, Oeverpiepers en ook een Dwergmeeuw vliegen. Dat laatste was een indicatie dat het misschien de moeite zou lonen om even over zee te gaan kijken.
We togen daarvoor naar Lauwersoog en sloten ons aan bij wat zeetrektellers die al aanwezig waren. Het werd een leuk uurtje, met o.a. 6 Parelduikers, enkele Toppers, 10+ Middelste zaagbekken, een Zwarte zee-eend, een Jan-van-Gent en enkele Dwergmeeuwen.
Nadat we op een akker bij de Bantpolder wat lastige Strandleeuweriken vonden in een grote groep Veldleeuweriken, togen we richting de pier van Holwerd. Dit is bij stormen vaker een spectaculaire plek gebleken en zo ook vandaag! Dat wil zeggen: spectaculair om te zien, maar dramatisch voor met name de aanwezige zoogdieren. De kwelders waren inmiddels namelijk helemaal ondergelopen en dat betekende dat alle hazen en muizen die de kwelders bewonen in allerijl moesten vluchten. Meeuwen, roofvogels en kraaien hadden dat ook door en wachtten rustig af tot vooral de muizen het noodgedwongen op het zwemmen zetten. Ze vormden een lopend buffet, terwijl de hazen doorweekt probeerden de zeedijk te bereiken, zwemmend of rennend over de weg. Ook muizen zaten her en der op het asfalt, verkleumd en niet meer in staat tot veel bewegen. Maar wat er ook uit de ondergelopen kwelders naar boven kwam: VELDUILEN!
Zoals gezegd schittert deze soort deze winter door afwezigheid door het slechte voedselaanbod. Het aantal waarnemingen was de afgelopen weken op de vingers van een hand te tellen en wij hadden er tijdens excursies nog precies nul gezien. Maar het water toonde aan dat er zich stiekem dus toch een paar op de kwelders ophouden. We zagen er zeker vijf, andere waarnemers zagen er zelfs acht. Ook de Velduilen waren uit op de muizen in doodsnood en hadden vast een goede dag. En wij ook, want deze soort, die vorig jaar zo vanzelfsprekend was, had ik deze winter niet meer in deze aantallen verwacht.
We hebben flink wat tijd gekeken en genoten van de dramatische natuurfilm die zich voor ons afspeelde, maar we wilden natuurlijk voor de nodige kweldersoorten ook nog even bij Paessens wandelen. Inmiddels was de wind wat gaan liggen, trok het water zich langzaam terug en konden we buitendijks weer rechtop blijven staan. Dat bracht meteen veel leuks, met o.a. ongeveer 35 Sneeuwgorzen, enkele tientallen Fraters, meerdere Oeverpiepers, wat Dwergmeeuwen en twee Blauwe kiekendieven. Ik hoorde kort een IJsgors, maar deze kon ik aan de grond helaas niet terugvinden.
De laatste stop was bij de plek waar ik de afgelopen tijd meermaals Houtsnippen heb gezien met behulp van de warmtekijker. Mocht je een keer een dagje mee willen op zoek naar deze soort en 'm vast en zeker mooi aan de grond willen zien: kijk even op de excursiekalender in januari en februari. Hoe dan ook: het duurde nu net even een paar minuten langer dan de laatste keren, maar uiteindelijk kregen we ook nu weer mooi enkele Houtsnippen te zien. Een mooie afsluiter van een winderige doch verrassend productieve Kweldertocht!
Omdat het weer er op zaterdag een stuk rooskleuriger uitzag en de waarnemingen de laatste dagen hoopgevend waren op het gebied van roofvogels en uilen, had ik zin en vertrouwen in deze dag. Echter, je hebt van die excursies waarop het simpelweg ontbreekt aan geluk. Aan het gezelschap lag het niet (het was een zeer gezellige groep!), het weer was prima, maar de oogst viel gewoon echt wat tegen. De Bosuil was op twee plekken niet thuis, de Ruigpootbuizerd liet zich niet zien, de rovers die er vlogen bleven net wat te ver weg om écht leuk te zijn, dus het was een beetje een net-niet dagje qua vogels. Ondanks dat je daar natuurlijk meestal niet mee te koop wilt lopen, is dat natuurlijk soms wel de realiteit. Je kunt echt niet altijd zes gooien, hoe goed je de plekken ook kent en hoe goed je alles ook voorbereidt.
We moesten het op roofvogel- en uilengebied vandaag doen met aardig wat Blauwe kiekendieven, een vluchtige Havik, een overvliegende Sperwer, enkele Zeearenden op meerdere locaties, twee overwinterende Bruine kiekendieven en een stuk of tien Ransuilen, naast natuurlijk de onvermijdelijke Buizerds en Torenvalken. Zelfs de Houtsnippen deden moeilijk en bleven vooral op lastige plekken zitten of vlogen langs. Volgende keer beter, vast en zeker!
Comments