top of page

HONDERD SOORTENDAG: TROPISCH AFSCHEID VAN HET VOORJAAR!

Zo kijk je er een lange winter naar uit en zo is de hele serie 100 soortendagen / 150 soortenweekends ook alweer voorbij...! De laatste editie van deze populaire excursiereeks markeert tegelijk min of meer het einde van het voorjaar en het begin van de zomer, een eveneens heel leuke periode waarbij net even meer naar andere soortgroepen gekeken zal worden dan gemiddeld. En ik val daarnaast van de ene XL-excursiereeks in de de andere: woensdag begint de serie van vier (reeds alle volgeboekte) excursies "Klokje rond in Drenthe", waarbij we 12 uur lang, van 11 tot 23 uur, op stap gaan in de misschien wel mooiste provincie van Nederland.

De laatste editie van de Honderd soortendag van voorjaar 2023 was ook meteen de warmste. Je weet dan eigenlijk al dat de hitte z'n weerslag zal hebben op het aantal soorten. Blauwe lucht en zon is heerlijk, maar meestal lastig vogels kijken. Zowel de vogels als wij zelf worden in de loop van de dag wat minder actief en doen het iets rustiger aan dan gemiddeld. Gelukkig hadden wij de heerlijke en verkoelende snacks die deelneemster van het eerste uur Renee volgens (zeer) goed gebruik meeneemt en die ons/mij door de warme dag heen hielpen, maar bij de vogels zal je in de loop van de dag en met het oplopen van de temperatuur wel een dipje ontstaan.

Desalniettemin kwam de daglijst uit op een keurige 117 soorten en omdat er niemand bij was die daadwerkelijk de score bijhield, werd het vooral een dag van lekker vogels kijken in mooie gebieden om achteraf dan wel te zien waar het schip zou stranden. Het getal maakte zo gezegd niemand echt wat uit en dat is natuurlijk prima; vogels kijken is immers geen wedstrijd en het concept is ooit juist daarvoor (lekker vogels kijken in meerdere mooie gebieden) in het leven geroepen. De "score" is een middel om lekker fanatiek te blijven, geen doel op zich.

Het leuke is namelijk dat je elke editie, omdat je met veel ogen in kansrijke gebieden vogels kijkt, weer wat andere dingen tegenkomt. Lees de vorige verslagen maar eens door en zie dat de hoogtepunten steeds weer net even anders zijn. De soorten die er vandaag uitsprongen waren niet nieuw voor dit voorjaar, maar de kwaliteit van de waarnemingen liet weinig te wensen over. Als soorten die het meest bijbleven werden o.a. 2 Slangenarenden (even kort samen!), 2 Zomertortels (ook bij elkaar), een Grauwe kiekendief, een Blauwe kiekendief, 2 Grauwe klauwieren, een machtige show van 2 Zeearenden (niet zeldzaam maar tevens nooit vanzelfsprekend!), Witwangsterns, Geoorde futen, een Fluiter, prachtige Zwarte ruiters in zomerkleed, mannen Kemphanen met kragen, een hoempende Roerdomp en een jagende Boomvalk genoemd. We hadden dus ook deze editie weinig tot niets te klagen en het was daarnaast ook nog eens heel gezellig in de minibus. Kortom: ik kan nu al uitkijken naar voorjaar 2024, waarin een nieuwe reeks zal plaatsvinden die binnenkort online zal komen. Tot die tijd kun je je al wel opgeven voor de najaarsserie Honderd soortendagen; net even wat anders maar niet minder leuk!

Slangenarend; gaf een fantastische show weg! Het tweede exemplaar bleef iets verder weg.

Zomertortel #1. Nog niet eerder zagen we de soort zo mooi!

Zwarte ruiter

Vissende Zeearenden

Photoshopje; deze boomstam was favoriet bij beide Zeearenden, waarschijnlijk een adulte man (rechts) en een derdejaars vrouw.

Zomertortel

Witwangstern

Tweedejaars man Blauwe kiekendief

Zomertortel #2

Zeearenden

Kleine karekiet (Foto: Renee Koster)

Zeearend

Witwangstern

182 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page