top of page

HONDERD SOORTENDAG, EDITIE 3: IN LIJN MAAR MET ONVERGETELIJK PLAATJE!

Afgelopen woensdag vond de volgende (derde) editie van de Honderd soortendag plaats. Eigenlijk verliep de excursie prima in lijn met de eerdere edities. Prima weer, heel gezellige groep en uiteindelijk 124 soorten op de teller; niets buitenproportioneels en tegelijk natuurlijk heel bijzonder. Zonder heel veel moeite, zonder een vroege start (onze deelnemers komen vaak van ver) en zonder te haasten zo veel vogels zien/horen: Het blijft iets geweldigs en steeds weer een heerlijkheid.

Toch heeft elke excursie een eigen gezicht en blijven er steeds weer andere plaatjes hangen. Ditmaal was wat mij (en wat iedereen) betreft onderstaand tafereel absoluut memorabel. De foto is door allerlei redenen allerbelabberdst, maar door de telescoop was het kraakhelder: een Draaihals en een Grauwe klauwier die een tijd lang gemoedelijk schouder aan schouder op een takje van de zon zaten te genieten. Kom er maar eens om; dat gaan we waarschijnlijk nooit meer zien!

Ondanks de afstand, de zindering en een haperende camera probeer je toch iets tastbaars vast te leggen op een dergelijk magisch moment. Toch geldt: Je had erbij moeten zijn! Je ziet hier dus een Grauwe klauwier en een Draahals op eenzelfde tak; bizar!k

Uiteindelijk bleef alleen de Draaihals over.

We zagen 4-5 mannetjes Grauwe klauwier; die zijn uiteindelijk toch flink aangekomen.

Nog iets opmerkelijks was het weer. Het was zinderend warm op de binnenlandlocaties, waardoor de actie en zangactiviteit bij de vogels niet optimaal waren. De temperatuur steeg in het begin van de middag naar 28 graden. Toen we enkele uurtjes later echter op de Waddendijk stonden, was het ineens nog maar 17 graden! Merkwaardig, noemenswaardig, maar iets wat toch wel vaker gebeurt in het noorden van het land. Ook op een zomerdag is een extra jas meestal geen overbodige luxe.

En wat ook wel even vermeld mag worden: Zowel Ekster en Turkse tortel prijkten binnen twee minuten na aanvang van de excursie op de daglijst! Dat is wel eens heel anders geweest, zoals velen die eerder hebben deelgenomen zullen kunnen beamen!

Wat betreft de soorten: Er zaten wederom geen echte knallers tussen, maar het was heerlijk vogels kijken en stiekem verzamel je in de grote kwantiteit ook echt wel de nodige kwaliteit. We zagen, naast de eerder genoemde soorten, o.a. Zwarte specht, Kraanvogels (13!), Wielewalen, Geoorde futen, een Koereiger, Zeearend, Wespendief, Krombek-, Kleine en Temminck strandlopers, Steltkluten, Witwangstern, Nachtegaal, Raaf en Appelvink. Da's voorwaar niet misselijk op één dag, nietwaar!?

We gaan dit voorjaar nog enkele keren op pad, maar ook de najaarsedities zijn heel erg leuk! Daarvoor is nog voldoende plek, dus wil je een keer mee: WEES WELKOM!

Hier nog wat plaatjes van enkele leuke soorten/momenten van deze dag!

Zomertalingen

Wielewaal compilatie

Temmincks strandloper

Kraanvogel

Koekoek

Krombekstrandloper, Bontbekplevier en Kleine strandloper

Knokkende Bergeenden!

Kraanvogels

Lepelaar

4 Steltkluten

Pijlstaart

Bergeend

Zinderende Kraanvogels

De laatste soort van de dag: Blauwborst! Leuk om met de logovogel zo'n dag te beëindigen!307 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page