Maandag 10 juli 2023
Ééns per jaar organiseren we een excursie waarbij herkenning en fotografie van libellen en vlinders centraal staat. We bezoeken dan twee gebieden om zo een zo groot mogelijk soortenspectrum mee te kunnen pakken. Afgelopen maandag (gisteren) was het weer zo ver en was het weer perfect! Dat wil zeggen: het was weer perfect en het weer was perfect!
Je kunt op een dergelijke dag natuurlijk niet om de Weerribben heen. Het gebied is een Walhalla voor vooral libellen, maar ook voor enkele schaarse tot ronduit zeldzame vlinders. Wat te denken van de endemische Grote vuurvlinder van de ondersoort batava. Wil je die (onder)soort zien, dan is dit gebied de enige plek ter wereld! En wij troffen er zowaar eentje; een hoopvol voorteken voor de excursies die nog gaan komen waarbij deze soort het hoofddoel is!
In de Weerribben vonden we met vereende krachten verder o.a. de schitterende Gevlekte glanslibellen, maar ook zeldzaam- en schaarsheden als Kempense heidelibel, Sierlijke witsnuitlibel, Gevlekte witsnuitlibel, Vuurlibel, Bruine glazenmaker en Zwarte heidelibel. Een Groene glazenmaker vloog op afstand voorbij, maar haalde de daglijst niet omdat niemand naast mijzelf 'm uiteindelijk wist op te pikken.
Maar we hadden vandaag ook een troefkaart om in te zetten: deelnemer Dirk was scherp en vond een boom met daarop zowel een Grote weerschijnvlinder als een Grote vos! En in het volgende gebied, de Delleboersterheide, sloeg hij weer toe: hij stuitte op een Bruine vuurvlinder, wat (geloof het of niet) voor mij een nieuwe soort in Nederland betekende! Soms heb je van die soorten die niet per se zeldzaam zijn, maar waar je om welke reden dan ook wel jarenlang omheen weet te kijken. Dit was er één van! Zijn vondst kostte me een bak lekkere koffie (trakteren bij een nieuwe soort is een goede gewoonte tijdens excursies ;-)), maar dat had ik er graag voor over!
Het was een prachtige en soortenrijke dag, waarvan hier de libellen- en vlinderlijst en daaronder wat plaatjes!
Libellen en juffers, in chronologische volgorde: 1. Zwarte heidelibel 2. Kempense heidelibel
3. Vuurlibel
4. Gewone pantserjuffer
5. Viervlek
6. Grote roodoogjuffer
7. Azuurwaterjuffer
8. Gewone pantserjuffer
9. Weidebeekjuffer
10. Gevlekte glanslibel
11. Kleine roodoogjuffer 12. Grote keizerlibel 13. Bruine korenbout 14. Bruine glazenmaker 15. Vroege glazenmaker 16. Sierlijke witsnuitlibel 17. Gevlekte witsnuitlibel 18. Watersnuffel
19. Gewone oeverlibel
20. Blauwe breedscheenjuffer
21. Koraaljuffer
22. Tengere pantserjuffer
23. Platbuik
24. Tangpantserjuffer
25. Steenrode heidelibel 26. Bloedrode heidelibel
Vlinders:
1. Klein koolwitje 2. Klein geaderd witje
3. Dagpauwoog 4. Atalanta 5. Bruin zandoogje 6. Koevinkje 7. Landkaartje 8. Citroenvlinder
9. Grote weerschijnvlinder 10. Grote vos
11. Groot dikkopje
12. Zwartsprietdikkopje
13. Kleine vuurvlinder
14. Bruine vuurvlinder
15. Gehakkelde aurelia 16. Bont zandoogje 17. Oranje zandoogje 18. Boomblauwtje
19. Heideblauwtje
20. Eikenpage 21. Grote vuurvlinder, batava
Een dag met een totaal van 47 soorten vlinders en libellen, met daarbij vele zeldzame en mooie soorten en DRIE SOORTEN VUURVLINDERS: kom er maar eens om in Nederland!

























