top of page

FOCHTELOËRVEEN, EDITIE 2: ZEVEN GROENE VINKJES (EN ÉÉN ROOD UITROEPTEKEN)!

WANDELEXCURSIE, 2 JULI 2022


Een titel met de ijdele hoop dat dit verhaal net zo vaak gelezen gaat worden als het gelijknamige boek ;-). Maar er zit natuurlijk tevens een gedachte achter. Het Fochteloërveen kent vele specialiteiten en mocht werkelijk alles mee zitten, dan zou je op gebied van vogels, vlinders, libellen en reptielen/amfibieën de volgende tien vinkjes kunnen zetten:

✅ Adder ✅ Slangenarend ✅ Paapje ✅ Grauwe klauwier

✅ Gladde slang

✅ Draaihals

✅ Veenhooibeestje

✅ Boomkikker

✅ Wespendief

✅ Kraanvogel

Uiteraard is er op dit lijstje van alles af te dingen, maar de ervaring leert dat we hier wel de tien soorten te pakken hebben die toch wel erg emblematisch en daarnaast flink gewild zijn.

Afgelopen zaterdag vond de tweede editie plaats van de (voornamelijk) wandelexcursie rond het veen. Het weer was zo goed als perfect; half bewolkt en een graadje of 22; daar kon het niet aan liggen! Wederom stonden er drie wandelingetjes op het programma in verschillende delen van het veen, te beginnen in het noorden. Letterlijk de eerste vogel die we zagen toen we uitstapten was het eerste der groene vinkjes: een Wespendief! Het vervolg van de wandeling leverde ook meteen de tweede op (Grauwe klauwier), maar daarnaast ook drie (!) Zeearenden (het paartje plus een "losse" onvolwassen vogel), een Venwitsnuitlibel, een Gevlekte glanslibel en als onverwachte bonus (het uitroepteken, wat mij betreft!) een prachtige Grote vos! Natuurlijk, het gaat sinds enkele jaren weer goed met de soort in Nederland, maar dat wil echt niet zeggen dat ze nu om je oren vliegen. Sterker nog, dit blijkt slechts het vierde geval dit millennium te zijn voor het Fochteloërveen, dus zeker een waarneming om verguld mee te zijn!

Grote vos!

Gevlekte witsnuitlibel (Renée Koster)

Venwitsnuitlibel (Carolien van Bruggen)


Wespendief

Onvolwassen vrouw Zeearend

Zeearenden

Grauwe klauwier

Grote vos

Boomblauwtje (Matthew Sprangers)

De tweede en meest bekende wandeling voert in een blokje door het veen en was weer ouderwets goed. Qua vinkjes konden we om te beginnen Paapje en Veenhooibeestje noteren, hoewel de laatste soort zich niet liet zien zoals gehoopt. Toen de zon af en toe doorbrak, vlogen er steeds wel exemplaren door het pijpestrootje, maar echt lekker kregen we ze niet in beeld. Het hoogtepunt was echter vinkje vijf, de Slangenarend, of eigenlijk: de Slangenarenden!

Het gaat crescendo met deze soort in Nederland, maar ook tijdens onze excursies. Enkele weken geleden vonden we namelijk tijdens een Honderd soortendag een tweede exemplaar bij een al wat langer verblijvende eerste vogel. Erg leuk was dat we tijdens "Klokje rond in Drenthe" ook nog eens een derde vogel ontdekten en wisten te documenteren (ZIE HIER). Quasi grappend werd er bij het oplopen van het veen dan ook geroepen dat we onze naam en eer hoog moesten houden en toch minimaal een vierde vogel moesten vinden. Welnu, je raadt het al: dat lukte! Dat wil zeggen: het is lastig te zeggen hoeveel vogels er nu precies tegelijk rondvlogen, maar we zagen er zeker drie tegelijk, waarbij er één vogel zeker nieuw was. Naast de lichte vogel zonder al te veel rui, de lichte vogel met gat in de staart en enkele missende handpennen en de erg donkere en contrastrijke vogel met heftige rui in de handpennen vonden we een tweede, donkerkoppige vogel zonder die missende handpennen en met minder bandering op de ondervleugels. Ook de kop is minder diep bruin. Hieronder bewijsjes van de drie vogels, waarbij de "gehavende staart-vogel" dus ontbreekt.

Rechts de "oude", reeds langer aanwezige donkerkoppige vogel, midden het nieuwe exemplaar met donkere kop (vrij strak in de veren) en links één van de ook al langer aanwezige, lichte vogels.

De Slangenarenden hielden ons flink bezig, maar we zagen daarnaast ook nog o.a. Boomvalken, Geelgorzen, Raven, 4 Regenwulpen, Koraaljuffers, een Bruine glazenmaker, Lavendelhei, Cranberry, Sprinkhaanzanger, Eikenpage en een Sijs.

Veenpluis (Renée Koster)

Oranje zandoogje (Matthew Sprangers)

Geelgors (Matthew Sprangers)

Paapje (Matthew Sprangers)

Bruine glazenmaker

Groot dikkopje (Renée Koster)

Het laatste deel van de excursie waren enkele plekken aan de zuidoostkant van het gebied. Een gerichte zoekactie leverde al snel vinkje zes, Boomkikker, op, met daarbij ook twee mooie Metaalglanslibellen als bonussen.

Metaalglanslibel. Ik wachtte al op het moment dat ik deze foto toch nog kon laten zien en dat moment dient zich nu aan ;-). Dit exemplaar was dus niet dat van de excursie (ik had niet de juiste camera bij me), maar vloog rond tijdens een voorbereidingsrondje op landgoed Hinderstein, dik twee weken terug.

Boomkikker #1

Boomkikker #2

Grote roodoogjuffer

De slangen werkten niet mee vandaag en Draaihalzen zijn, na hun alom aanwezigheid in het voorjaar, inmiddels een stuk lastiger te vinden (want zwijgzaam en hopelijk uit ons zicht broedend). Tien vinkjes bleken dus onmogelijk, maar om de zeven groene vinkjes te halen (een zeer dikke voldoende ;-)) stonden we alleen nog voor de taak om Kraanvogels te vinden. Welnu, dat lukte werkelijk bij het scheiden van de markt. Toen we eigenlijk al wilden opgeven en op de terugweg waren, zag ik er ineens toch nog twee staan! Daar word je toch steeds weer blij van!

Kraanvogels!

Twee overvliegende Wilde zwanen waren de laatste waarneming van een dag die zeven vinkjes, doch wat mij betreft tegelijk ook vijf sterren waard was!

276 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page