top of page

EERSTE HONDERD SOORTENDAG VAN 2022: VOORJAAR MET DE HANDREM EROP...

Ik weet niet wat uw indruk is, maar ik heb nog steeds niet het idee dat het voorjaar volledig los gaat. Natuurlijk komen er steeds meer zomergasten terug, maar ze doen er langer over en/of het lijken er minder dan voorgaande jaren. Nu is het natuurlijk zo dat er in de afgelopen weken flink wat slecht weer is geweest tussen Afrika en Noordwest-Europa en dat ook Nederland te kampen heeft gehad met een aanhoudende noordenwind; twee blokkerende factoren voor goede voorjaarstrek. Maar desalniettemin lijkt het vrijwel overal stiller en rustiger dan voorgaande jaren. Laten we hopen dat de sluizen de komende week, met draaiende wind en stijgende temperaturen, ineens toch nog open gaan en dat ik hier over twee weken kan schrijven dat het een stilte voor de figuurlijk storm bleek.

Gisteren (zaterdag) stond de eerste 2022-editie van onze populaire en altijd reeds lang vooraf volgeboekte Honderd soortendagen op het programma. Het recept is even simpel als doeltreffend: Door een slimme keuze van route en habitats lukt het ons tot nu toe altijd om, zonder te haasten en te jagen (want dat hoort natuurlijk niet bij vogels kijken), op een ontspannen manier en met relatief weinig kilometers minimaal 100 soorten te zien en te horen.

Nu ging het gisteren gevoelsmatig en door bovengenoemde reden allemaal iets stroperiger en moeizamer dan het normaal gesproken gaat. Vele soorten die we "nooit" missen bleken nog niet terug of lieten zich simpelweg niet zien/horen en ook de bonussen (soorten die kunnen maar waar je niet op rekent), die een dag fanatiek vogelen in mei "altijd" wel opleveren, waardoor we het geen absolute topdag werd.

Desalniettemin registreerde ik in totaal 124 soorten en stond de lijst van vogels die we allen of bijna allen hebben gezien/gehoord daar een handjevol soorten onder. Je mist op zo'n dag altijd wel iets en hoe hard je ook je best doet: Het lukt nooit om alle soorten aan iedereen te laten zien/horen.

Zoals gezegd waren er geen echte verrassingen, maar als je een dag vogels kijkt en je komt terug met soorten als Wielewaal (ook meermaals gezien!), Witwangstern, Zwarte specht, Zeearend, Geoorde fuut, Kleine strandloper, Paap(je), Boomvalk, Pontische meeuw, Goud- en Appelvink, Blauwborst, Roerdomp (gehoord), Raaf, honderden Kemphanen, een Smelleken op een akker (!) en nog heel wat andere leukerds, heb je natuurlijk geen enkel recht tot mopperen!

Hieronder wat plaatjes van de dag, met veel dank aan Tanja de Leeuw voor haar bijdrage! Aanstaande donderdag staat de volgende editie op het programma en mocht u een keer mee willen: op de najaarsedities is nog plek!

Smelleken. Zo zie je ze/zie ik ze niet vaak!

Wielewaal; ook die zie je niet zo vaak zo!

Nachtegaal. Ook die... afijn. (Tanja de Leeuw)

Met de komst van de Witwangsterns breken er voor de lokale kikkers bange tijden aan!

Kemphanen en één Grutto (ziet u 'm?)

Nogmaals

En nog een keer

Blauwborst (Tanja de Leeuw)

Witwangstern (Tanja de Leeuw)

Gele kwikstaart (Tanja de Leeuw)

Geoorde futen (Tanja de Leeuw)

Wielewaal!

Raaf

Noordse witsnuitlibel

Goudvink (Tanja de Leeuw)

Slechtvalk (Tanja de Leeuw)

Vuurjuffer (Tanja de Leeuw)

Bosruiter en Kemphaan

Lepelaar (Tanja de Leeuw)

Grutto's (Tanja de Leeuw)

Visdief (Tanja de Leeuw)

271 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page