top of page

DAAR IS 'IE, JOKE: "VEENBERICHT IS GOED BERICHT"!

Met dank aan en als steuntje in de rug voor Joke (sterkte!) hier dan toch de titel die zij ooit bedacht en die natuurlijk even briljant als waar is! Want ook de derde en laatste excursie in het Fochteloërveen binnen tien dagen was er weer eentje om heel blij van te worden!

Vanwege de voorspelde bewolking in de middag besloten we om de volgorde van de wandelingen iets aan te passen. We begonnen derhalve met de delen van het veen waarbij de zon een absolute meerwaarde zou zijn. Dat leverde in de eerste uren meteen veenspecialiteiten als Paapje, Slangenarenden (zeker twee, want samen), een paartje Kraanvogels, fladderende Veenhooibeestjes (ze zaten weer nauwelijks), meerdere Boomvalken, enkele Grauwe klauwieren, bloeiende Lavendelheide en enkele van de algemenere vlinder- en libellensoorten op.

Kraanvogels

De subtiele schoonheid van zeldzame Lavendelheide

Slangenarend

Oranje zandoogje (Henk van de Bovenkamp)

Koraaljuffer (Henk van de Bovenkamp)

Heideblauwtje (Henk van de Bovenkamp)

Graspieper (Henk van de Bovenkamp)

Tengere pantserjuffer (Henk van de Bovenkamp)

Boomblauwtje (Henk van de Bovenkamp)

Geelpurperen spanner (Henk van de Bovenkamp)

Boomvalk, wachtend tot de zon weer doorbreekt en de libellen weer gaan vliegen

We begonnen met wat in de voorgaande edities het middendeel was en het middendeel van vandaag was het slot van editie 1 en 2. De oogst was min of meer hetzelfde als enkele dagen eerder, zij het dat de aantallen Kraanvogels wel significant hoger waren. We zagen namelijk een fotogenieke Boomkikker, een vliegerige Metaalglanslibel, een familie Raven maar niet minder dan 18 (!) Kraanvogels!

Boomkikker (foto met de telefoon!)

Deel van de groep Kraanvogels

Er liepen twee opvallend lichte exemplaren bij.

Bloedrode heidelibel (Henk van de Bovenkamp)

Voor je het weet loopt de middag alweer op z'n einde en moet je je "haasten" om enigszins op tijd weer op het verzamelpunt te kunnen uitkomen. Als je in de natuur bent, lijkt de tijd van een andere dimensie, een andere grootheid te zijn dan op alle andere plekken en alle andere momenten.

Op de laatste wandeling bleek het paartje Zeearend eerst afwezig, maar even later kwam eerst het mannetje en later het vrouwtje aangevlogen en ook het jong kregen we in beeld. Verder gaven de Grauwe klauwieren een mooi showtje weg en hadden we een langdurige staredown met een vos. Deze was zelfs zo langdurig, dat het beestje er uiteindelijk maar bij ging zitten! Andere leuke waarnemingen waren o.a. een Waterral en 4 Kleine plevieren.

Vos!

Toen wij niet weg gingen en bleven kijken, ging het diertje er maar eens rustig bij zitten!

De volwassen man van het Zeearendpaartje

De nog niet volwassen vrouw van het paartje

Beide Zeearenden

Grauwe klauwier

Grauwe klauwier

En nog eentje, vanwege het mooie staartje ;-)

Mocht u de smaak te pakken hebben gekregen: we gaan dit voorjaar/deze zomer nog één keer het gebied in. Daarvoor kunt u zich nu aanmelden!

262 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page