top of page
papduiker
noordsestorm
midjager
grotebur1
drieteen1
drieteen2
alk
_MGL1660 Birding Holland
_MGL2065 Birding Holland
Zeekoet_DSC0759-MB(1)
Alk
6267056489_68c01b954c_b
grotejager8

NOORDZEETOCHT: "Missie papegaaiduiker 2021 (NU MET EXTRA DATUM!)"

De Papegaaiduikertochten van 2016, 2017, 2018 en 2019 waren in een mum van tijd uitverkocht (2020 werd geannuleerd in verband met corona), maar geen nood: in 2021 gaan we het nogmaals proberen met hetzelfde strijdplan. We zijn er namelijk heilig van overtuigd dat dit recept de grootste kansen biedt op het vinden van een Papegaaiduiker in Nederlandse wateren en hoe mooi zou het zijn om er tijdens ons lustrum eindelijk één te vinden! We vertrekken dus weer vanuit de haven van Lauwersoog naar de Noordzee boven Ameland en Schiermonnikoog met het schip de Dageraad en gaan op zoek naar alle zeevogels dit fameuze gedeelte van de Noordzee ons voorschotelt. Één soort is echter ons hoofddoel: PAPEGAAIDUIKER!
Wil je deze tot de verbeelding sprekende soort zien in Nederland, dan is de combinatie Ameland/Schiermonnikoog en november in het verleden een gouden gebleken. Tijdens stormen hebben we vanaf land meermaals aangetoond dat ze er zitten, maar we gaan nu proberen er daadwerkelijk één vanaf een boot in de kijker te krijgen. Daarnaast is deze tijd van het jaar ook fantastisch voor vele andere soorten: Noordse Stormvogel, Grote- en Middelste Jagers, Alken, Zeekoeten, Jan-van-Genten, Roodkeel- en Parelduikers, Zwarte- en Grote Zee-eenden, Pontische Meeuw, Drieteen- en Dwergmeeuw en wie weet welke andere onverwachte krenten in de pap (zoals een Vale Gierzwaluw in 2019  en een Stormvogeltje in 2017). Op zee weet je het nooit!
We zullen visafval meenemen om de soorten die langs komen ook dicht bij de boot te krijgen, zodat ook voor fotografen deze tocht een must is!

 

Praktisch:

Zorg voor voldoende warme, water- en winddichte kleding, passend bij de voorspelde weersvoorspellingen. Stevige schoenen zijn aan te raden, laarzen met goede grip zouden ook kunnen (maar zijn niet per so nodig) Mocht je aanleg hebben voor zeeziekte, kom uitgerust en met een stevig ontbijt achter de kiezen aan boord, vermijd alcohol de avond vooraf en neem uit voorzorg een reispilletje voor en nog één tijdens de trip. Blijf buiten, met zicht op de horizon en blijf goed eten en drinken, ook als je daar eigenlijk helemaal geen zin in hebt.

Een verrekijker en camera zijn voldoende wat betreft apparatuur. Een telescoop is, zelfs op een maar licht schommelende boot, niet te gebruiken.

Mocht je iets zien wat voor de rest van de boor ook interessant zou kunnen zijn, roep het! Beter tien keer te veel geroepen dan één keer te weinig, waardoor we misschien de soort van de dag missen! Daarnaast kunnen de gidsen niet het hele schip "overschreeuwen", dus laten we samen zorgen dat waarnemingen snel worden doorgegeven en er zo voor zorgen dat er zo min mogelijk gemist wordt.

Slecht weer

De schipper bepaalt in overleg met Birdingholland.nl (uiterlijk) de dag voor de tocht of de omstandigheden het toelaten om de tocht door te laten gaan. Een beetje regen of mist is geen reden om de tocht af te gelasten. Houd uw mail tot een dag vooraf in de gaten en bel ons bij twijfel.

Uiteraard krijgt iedereen zijn geld volledig terug als de reis onverhoopt wordt afgelast. Wanneer de schipper besluit dat uitvaren mogelijk is en u besluit zelf om welke reden dan ook om niet mee te gaan, dan volgt uiteraard geen restitutie.
 

  • Vertrekplaats: Haven Lauwersoog

  • Data:
    - Zondag 7 november 2021  (Geannuleerd vanwege te harde wind/hoge golven)

  • Vertrektijd: 08:00 (graag om 07:45 aanwezig), terug tussen 16.30-17.00 uur.

  • Kosten: € 69,- per persoon
     

* Ook dit jaar is het weer mogelijk een drievaartenkaart te boeken. Kies drie Noordzeetochten en betaal de voordeelprijs van 165 euro.
* Alle tochten zijn weg te geven als origineel cadeau. We maken er dan een mooie cadeaubon van!

* Vogelwerkgroep? Neem contact op voor groepskorting of een privé-afvaart

bottom of page