To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

MINIBUSEXCURSIE "Winter in de Kop van Noord-Holland en rond de Afsluitdijk"

Er is in de winter een aantal plekken waar je als vogelaar "moet" zijn. De Kop van Noord-Holland en de omgeving op en rond de Afsluitdijk en omgeving is daar zonder enige twijfel een van. De combinatie van IJsselmeer aan de ene kant van de dijk, Waddenzee aan de andere en aan weerszijden polders, havens en zelfs wat moerasgebied en bos maakt dat je veel verschillende habitats kunt bekijken en het dus over het algemeen een zeer soortenrijke dag wordt!
We starten rondom Den Oever, waar we o.a. de havens en de polders van Wieringen gaan "bevogelen". Eenden, steltlopers en vele ganzen en zwanen brengen hier de winter door en wij gaan naast de algemene soorten natuurlijk op zoek naar winterspecialiteiten als Zwarte- en Witbuikrotgans, Roodhalsgans, Kleine- en Wilde Zwaan, Blauwe Kiekendief en (vooral bij winterse omstandigheden) wellicht Bokje en Houtsnip. Als er zich ergens in de buurt een zeldzaamheid ophoudt, dan zullen we zeker een poging doen die te zien te krijgen. Zo zagen we tijdens de editie van 2019 bijvoorbeeld een Siberische Boompieper en in 2020 een heuse Kleine Regenwulp! In de middag gaan we de Afsluitdijk op, waar we op enkele plekken (bij het monument en bij Breezanddijk) de Waddenzee en het IJsselmeer afkijken op zoek naar o.a. de duizenden Toppers die hier overwinteren en hopend op "krenten" als Kuifduiker, Roodhalsfuut, duikers, IJseend of wellicht een Velduil. Tenslotte bezoeken we Kornwerderzand aan de Friese zijde van de Afsluitdijk waarna we u terugbrengen naar het verzamelpunt en we afscheid nemen wanneer de zon langzaam richting horizon aan het verdwijnen is. Echter: de routes tijdens onze excursies zijn altijd flexibel en nooit in beton gegoten; mochten de soorten en omstandigheden vragen om een andere indeling, dan zullen we daaraan gehoor geven. Alles voor een zo mooi mogelijke lijst waarnemingen aan het eind van de dag!

Lees het verslag van de editie van 2019 HIER!

Winter excursion on and around the famous Aflsluitdijk between the provinces of Noord-Holland and Friesland. This is a very birdrich area with a lot of winter specialties that can be expected: geese, wildfowl, waders, swans, and raptors will all be "on the menu" today. However, you will be needing your own car to join this trip.

 

 • Wanneer:
  - Zaterdag 22 januari 2022, 9.30 uur (einde om ongeveer 16.00 uur)  (VOLGEBOEKT)
  - Zaterdag 5 februari 2022, 9.30 uur (einde om ongeveer 16.00 uur) (VOLGEBOEKT)

 • Aantal personen: Maximaal 8

 • Locatie: Den Oever

 • Gidsen: Martijn Bot

 • Inclusief: Een volle dag vogels kijken/fotograferen onder leiding van een gids, koffie/thee en een stroopwafel, gebruik van optiek en literatuur, een digitaal verslag met foto's na afloop, 21% BTW

 • Leenverrekijkers worden beschikbaar gesteld door FOTO SIPKES

 • Prijs: 69 euro per persoon

 • Praktische informatie: Kleed u vooral warm en geef wind en water geen kans. Indien u beschikt over een eigen telescoop is het zeer aan te raden die mee te nemen. De gids heeft er een mee voor algemeen gebruik.

Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!