top of page

Zeevogelexcursie Scheveningen

Elk najaar staan we weer te popelen om weer de Noordzee op te mogen! Er zijn namelijk maar weinig dingen zo spannend en leuk als onze zeevogeltochten en inmiddels zijn honderden...

Zeevogelexcursie Scheveningen
Zeevogelexcursie Scheveningen

Tijd en locatie

1 andere datums

22 sep 2024, 08:00 – 15:30

Scheveningen/Den Haag - Schip Trip Junio, Dr. Lelykade 3, 2583 CL Den Haag, Nederland

Over het evenement

Elk najaar staan we weer te popelen om weer de Noordzee op te mogen! Er zijn namelijk maar weinig dingen zo spannend en leuk als onze zeevogeltochten en inmiddels zijn honderden vogelaars en fotografen het met ons eens! Zeevogels zijn stoer en geweldig maar doorgaans "onbereikbaar", maar onze zeetochten, aan boord van ruime en betrouwbare vissersschepen en vanuit LAUWERSOOG of SCHEVENINGEN, brengen je dichtbij deze vaak fotogenieke en tot de verbeelding sprekende vogels. Als het mee zit kun je op deze dagtochten soorten (van dichtbij) zien die je normaal gesproken vanaf land niet of nauwelijks in beeld krijgt, laat staan kunt fotograferen.

In september en oktober piekt de trek van zeevogels en kunnen (vooral na periodes van aanlandige wind) alle soorten die je maar in Nederland kunt verwachten ineens achter de boot hangen. Zo hebben we in de afgelopen jaren bijvoorbeeld Grote-, Middelste-, Kleine en Kleinste Jager, Vorkstaartmeeuw, Stormvogeltje, Vaal stormvogeltje, Noordse- en Grauwe pijlstormvogel, Noordse stormvogel, Parelduiker en Grote burgemeester mogen verwelkomen. Alk, zeekoet, Drieteenmeeuw, Roodkeelduiker, Zwarte zee-eend, Pontische meeuw en Jan-van-Genten zijn vrijwel gegarandeerd. Check ons BLOG voor de verslagen van de afgelopen jaren!

Tijdens alle tochten gaan we regelmatig visafval voeren ("chummen"). Dit zorgt voor grote aantallen vogels achter de boot (o.a. duikende Jan-van-Genten!) en trekt hopelijk ook de aandacht van de zeldzamere soorten!

LET OP: Net als bij "landvogelen" heb je ook op zee goede en minder goede dagen. Één en ander hangt samen met de aanvoer in de dagen ervoor en een portie geluk. Je kunt dus rustige dagen treffen, of met je neus in de zeevogelboter vallen; pas achteraf weet je welk lot je ten deel is gevallen. Het is soms een kwestie van pech of geluk maar hoe vaker je mee gaat, hoe groter de kans op een topdag! Daarom kun je ook een voordelige DRIEVAARTENKAART bestellen. Deze persoonlijke kaart is goed voor drie verschillende afvaarten in één najaar, waarmee je je eigen kansen op meerdere mooie zeemomenten enorm vergroot!

Keuze tussen Lauwersoog of Scheveningen

Wat betreft de keuze van de afvaart: Alle tochten gaan in de beste tijd van het jaar voor zeevogels (najaar). Toch zijn er wel wat verschillen tussen de twee vertrekhavens:

- Bij harde wind en/of hoge golven beslist de schipper of we kunnen varen of niet. Afvaarten vanuit Scheveningen "sneuvelen" aanzienlijk vaker dan die uit Lauwersoog. Vanuit Scheveningen wordt ongeveer 1 op de 3 afvaarten geannuleerd, vanuit Lauwersoog 1 op de 7. Niet alleen is men vanuit Scheveningen wat "voorzichtiger", ook heeft Lauwersoog het voordeel in de relatieve luwte van de Waddeneilanden te liggen. Ook bij wat hardere wind kan er dan nog wel gevaren worden omdat de golven dan op aanvaardbaar niveau blijven. Dat levert dus niet alleen meer tochten op die doorgaan maar ook een aanzienlijk grotere kans op dagen met veel vogels (maar geen garantie, natuurlijk). Het lastige is dat we voor veel soorten eigenlijk wat aanlandige wind nodig hebben, maar juist die goede wind zorgt wel voor wat meer deining. Daar heb je aan de westkust eerder last van dan op de noordelijke Noordzee, waardoor de echte topdagen in de afgelopen jaren alle vanuit Lauwersoog plaatsvonden. Zie bijvoorbeeld deze afvaart in 2022 en deze in 2023.

- Vanuit Lauwersoog varen we het eerste en laatste uur over de Waddenzee. Dit deel is doorgaans nog niet goed voor de echte zeevogels, maar spekt de soortenlijst soms wel met steltlopers, eenden, andere wadvogels en Bruinvissen en Zeehonden. Het is daarom dat we op dagen vanuit Lauwersoog iets langer onderweg zijn

- Op beide locaties varen we op de Noordzee, waar altijd in meer of mindere mate deining is. Soms hebben we tochten op een heel rustige zee, soms schudt het wat meer. Veiligheid staat altijd voorop, maar de mate van deining is iets wat moeilijk te voorspellen is en verschilt per tocht. Mocht je erg gevoelig zijn voor zeeziekte, houd daar dan rekening mee. Onthoud: de beste zeetochten waren die waarbij het wel een beetje waaide en schommelde! Als je daar tegen kunt, kan het echt een vogelfeest zijn!

In alle havens kunt u gratis parkeren bij onze schepen. Ook zijn er op beide locaties hotels en/of B&B's in de buurt. Een mail met algemene informatie volgt steeds een week voor aanvang, maar u kunt ons natuurlijk altijd mailen met uw vragen! 

- Vertreklocatie Lauwersoog: Haven 30, Lauwersoog (zuidoosthoek) 

- Vertreklocatie Scheveningen: Rederij Trip/Vrolijk, Lelykade 3, Scheveningen

Slecht weer

De schipper bepaalt (uiterlijk) de dag voor de tocht of de omstandigheden het toelaten om de tocht door te laten gaan. Een beetje regen of mist is geen reden om de tocht af te gelasten, te harde wind en/of te hoge golven wel. Houd uw mail tot een dag vooraf in de gaten en/of bel ons bij twijfel.

Uiteraard krijgt iedereen zijn geld terug als de trip wordt afgelast. Wanneer de schipper besluit dat uitvaren mogelijk is en u besluit zelf om welke reden dan ook om niet mee te gaan, volgt geen restitutie.

  • Wilt u als vogelwerkgroep (VWG) een keer mee? Neem dan per mail contact op voor groepskorting (vanaf 10 personen)
  • Vergroot je kans op mooie soorten en de beste fotografiemogelijkheden door de aanschaf van een DRIEVAARTENKAART. Kies drie verschillende afvaarten naar keuze en betaal de voordeelprijs van 195 euro!
  • U kunt ook een zeevogeltocht weggeven als origineel cadeau! Mail ons de afvaart naar keuze, de naam van de begunstigde en (eventueel) een persoonlijke boodschap en we sturen u een digitale cadeaubon (PDF) toe!

Tickets

  • Zeevogeltocht Scheveningen

    Trip Junior

    € 75,00

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

Yannick Wouters Jan-van-Gent (55)_edited.png
Ik heb echt genoten, ook van het fijne gezelschap! Het was weer heerlijk vogelen in het hoge Noorden!

Ger - Roermond

bottom of page