top of page

ZEEVOGELTOCHT SCHEVENINGEN: ZON, ZEE EN GENTEN!

ZEEVOGELTOCHT, TRIP JUNIOR, SCHEVENINGEN, 1 OKTOBER 2023


Het was een wat merkwaardige boottocht afgelopen zondag vanuit Scheveningen; een dag met pieken en dalen. Onder een wel heel lekkere nazomerzon voeren we rechtstreeks vanuit de haven de enorme drukte in. En met drukte bedoel ik vooral Jan-van-Gentendrukte! Grote groepen leken zich tegoed te doen aan de klaarblijkelijk rijkelijk aanwezige vis, maar ook trokken er vele exemplaren strak zuidwaarts. Letterlijk overal waar je keek vlogen Jan-van-Genten, met daartussen ook leuke groepen Alken (ook hier, dus!). Tevens zagen we twee verre jagers, enkele Roodkeelduikers, wat Zwarte zee-eenden en Zeekoeten en vlogen er tussen de meeuwen enkele Drieteenmeeuwen mee.

Treintje Alken

Subadulte Jan-van-Gent in het ochtendzonnetje

Treintje Jan-van-Genten

Jager spec. Bleef op grote afstand en bleek een lastpak. Ik heb geprobeerd wat foto's te maken aangezien ik er door de kijker niet met zekerheid een naam op durfde te plakken. Wat ik nu zie lijkt mij echter het meest op een juveniele Middelste jager. Zie de brede vleugels, forse postuur met brede en bolle buik en relatief korte staart. Ook zie je op de ondervleugel nog net iets wat lijkt op een dubbele, witte "flash". Commentaren of eventueel andere foto's welkom!

Jan-van-Gent

IJsvogel, samen met een zingende Zwarte roodstaart de eerste soorten van de dag.

Drieteenmeeuw

Wat al wel opvallend was, was dat de Jan-van-Genten en andere zeevogels niet bijster geïnteresseerd waren in onze overheerlijke vis. Er was blijkbaar genoeg voor handen om niet van ons afhankelijk te zijn en de meeste vogels vlogen dan ook stoïcijns door of joegen in een groep op een afstandje van ons schip. Na een uur of twee was ook dat voorbij en toen braken voor ons toch echt de stille uurtjes aan. De zeevogels die we nog tegen kwamen, dobberden vooral rustig op zee en leken zich voldaan en wel te laven aan de heerlijk warme zon. Hoe we ook probeerden ze met vis te verleiden, er gebeurde eigenlijk maar bar weinig. De enige vogel die ons trouw volgde en af en toe een hapje oppikte was een Poolse Pontische meeuw met ring (P819). Verder was het toch vooral en verbazingwekkend genoeg akelig rustig...

Dit was tekenend voor de middag: een slapende Zeekoet (had ik nog nooit gezien ;-))

Af en toe waren er even momenten van opleving, bijvoorbeeld toen deze Kleine jager passeerde. Hij is inderdaad maar een kleintje naast de Grote mantelmeeuw...

De titel "trouwste vogel van de dag" ging unaniem naar deze Poolse Pontische meeuw (Geel P819), die ons een groot deel van de tocht vergezelde!

Zwarte zee-eenden

Ook verder op zee was en bleef het te rustig, dus probeerden we de laatste uren van de dag het tij te keren door wat dichter onder de kust te varen. Op verzoek verplaatsten we de chumplek naar "hoog-achter" en met behulp van al het voer dat we hadden (brood, garnalen en vis) lukte het langzaam maar zeker om wat vogels te interesseren. Eerst volgden uiteraard wat meeuwen en uiteindelijk toch meerdere Jan-van-Genten. Gelukkig eindigden we zo met best weer wat turbulentie rond de boot en konden de fotografen nog even flink "los gaan" op de duikende Genten. Nieuwe dagsoorten leverde het, behalve twee Geelpootmeeuwen, niet meer op, maar het werd zo in ieder geval nog wel even vermakelijk!

Kleine jager

Adulte Geelpootmeeuw. Zie de gele poten (duh...) en het vele zwart op de handpennen (veel meer dan bij Zilver- of Pontische meeuwen)

Hier zie je dat uitgebreide zwart nog beter. P10 (buitenste handpen) is nog aan het groeien en zelfs op P4 zit nog een onderbroken zwart bandje.

Eerstejaars Geelpootmeeuw; beauty! Lekker ver qua rui, met naast de mantel zelfs al geruide middelste- en kleine dekveren.

Drieteenmeeuw in haar mooiste verschijningsvorm (juveniel)!

Het was dus schrapen qua soorten, maar dat is misschien ook een beetje te verwachten bij nauwelijks wind en 22 graden... Volgende keer hopelijk wat beter en die keer is reeds vrijdag de 13e.... Mocht je mee durven, er is nog (letterlijk) slechts een handvol plekken vrij.

498 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page