Fietsexcursie: vogelparadijs Zuidlaardermeer

De laatste jaren is het Zuidlaardermeer en haar omringende polders uitgegroeid tot een waar vogelparadijs en één van de absolute topvogelbestemmingen van Nederland, vooral in het late najaar en de zomer. Het gebied dient dan namelijk als een enorme kraamkamer en het puilt er dan uit van de oudervogels die hun jongen aan het grootbrengen zijn. Het gaat hierbij niet alleen om de algemeen voorkomende moerassoorten, maar juist om een aantal waanzinnig mooie specialiteiten, die zich over het algemeen ook nog een schitterend laten zien. Zo broeden er nergens in Nederland meer Geoorde Futen dan hier, vliegt er een paartje Zeearenden rond op zoek naar voedsel voor een hongerig en snel groeiend jong, zijn er meerdere paartjes Steltkluten aanwezig, zijn de aantallen zomertalingen soms overdonderend, hangt er vaak wel een Visarend of twee rond en lopen er overal Kemphanen en andere steltlopers te foerageren. Het meest bekend is het gebied echter om haar broedende moerassterns. In de afgelopen jaren zijn alle drie de Europese moerasseterns hier in wisselende aantallen en met wisselend succes tot broeden gekomen. Zwarte Sterns hebben een eigen plekje aan de rand van het Zuidlaardermeer, Witvleugelsterns willen zich daar nog wel eens tussen voegen, maar het meest in het oog (en oor!) springend zijn de alom aanwezige Witwangsterns. Er broeden gemiddeld zo'n 20 paartjes in het gebied en tegen de tijd dat u hier fietst zullen ze hoogstwaarschijnlijk actief aan het paren en nesten aan het bouwen zijn.
Omdat delen van het gebied niet goed bereikbaar zijn voor auto's is de (elektrische) fiets de beste manier om veel te zien en het gebied optimaal in je op te kunnen nemen. De ronde rondom het meer langs alle goede uitkijkpunten is ongeveer 30-35 kilometer in totaal, een afstand die we in rustig tempo en met vele stops afleggen.
Uw gids is Martijn Bot. Hij kent het gebied en haar bewoners zeer goed en het zal hem weinig moeite kosten enthousiast te worden over deze parel van Noord-Nederland!

Bicycle tour around Zuidlaardermeer, a truly stunning bird paradise full of specialties like Gargany, White-tailed Eagle, Ruff, Black-necked Grebe, Black-winged Stilt but most of all the three marsh terns: Black-, White-winged- and Whiskered Tern. The total length of the tour is about 30 kilometers.
 

  • Wanneer: Zaterdag 30 mei 2020, 9.30 uur (einde om ongeveer 16 uur)

  • Startpunt: Nabij Zuidlaardermeer, exacte locatie volgt

  • Aantal deelnemers: Maximaal 10  (Nog 3 plekken beschikbaar)

  • Inclusief: Dag fietsen rondom het Zuidlaardermeer onder leiding van een lokale gids, koffie/thee en gebak onderweg, digitale soortenlijst na afloop, gebruik van optiek en boeken. (LET OP: u dient uw eigen fiets mee te nemen)

  • Prijs: 59 euro per persoon

  • Praktische informatie: Wat neerslag kan altijd voorkomen en is geen reden om de excursie af te gelasten. Zorg dus voor bij de weersvoorspelling passende kleding. Sommige paden zijn onverhard, maar deze zijn over het algemeen prima fietsbaar.
     

Info en boeken

Birdingholland.nl

Leverkruid 12, Zuidhorn

info@birdingholland.com
Tel: 06 20423772

  • Facebook Social Icon
  • Black Instagram Icon