top of page
Bruine-Kiekendief_DSC8689-MB
Paapje - Corstiaan Beeke
Rosse-Grutto_DSC5423-MB
Slechtvalk
Temminck-Strandloper_K3_8713-MB
Zeearend kopportret 1 Alex Bos
Witgatje_DSC4931-MB_1
grote en kleine zilverreiger
grutto
kleineplevier1
visdief1
rietgors
rietzanger20170507
kemphaan201506281
kemphaan201506282
04052011-De-Blikken-Bosruiter-7865

Wandelexcursie: eiland Tiengemeten

Het eiland Tiengemeten in het Haringvliet maakt sinds 2006 onderdeel uit van de Ecologische Hoofdstructuur. Het eiland bestaat uit een veelheid aan landschapstypen, ieder met hun eigen charme en vogelbevolking. Naast grote slikgebieden die onder invloed van het getij staan is er een zoetwatermoeras zonder getij, terwijl op het oostelijke deel het oude cultuurlandschap in ere gehouden wordt.

We gaan om 10.00 aan boord van de veerboot die ons in enkele minuten over het Haringvliet naar het eiland brengt. Tijdens de wandeling ligt de nadruk op de twee meest natuurlijke delen van het eiland; Weelde en Wildernis.
Eerst bezoeken we  Weelde. Dit deel van het eiland is zeer in trek bij diverse soorten watervogels en steltlopers. Kenmerkende soorten hier zijn Lepelaar, Bruine Kiekendief en Roerdomp. Op het open water zwemmen groepen eenden en de slikkige randen van het gebied bieden voedsel voor steltlopers zoals de Kemphaan. Na de (zelf meegebrachte) lunch bezoeken we Wildernis. Hier is een deel van het eiland terug gegeven aan de werking van het getij. Hierdoor is een dynamisch landschap ontstaan dat diverse malen per dag van gedaante wisselt; van foerageergebied voor steltlopers tijdens laag water tot voedselgebied voor watervogels bij hoog water. Aan de randen van zowel Weelde als Wildernis maken we een goede kans op tal van leuke broedvogels en doortrekkers, waartussen niet zelden een schaarse of zeldzame soort opduikt. Een bezoek aan Tiengemeten staat vaak ook garant voor waarnemingen van roofvogels zoals Slechtvalk en Zeearend.

De gids van beide dagen is Bram Rijksen, een zeer ervaren, doorgewinterde en scherpe vogelaar onder wiens leiding u zeker met een rijkelijk gevulde daglijst zult terugkeren aan "vaste wal"!

Summary in English: Walking and birding on an island in the Haringvliet (Zuid-Holland). Tiengemeten is a unique, bird-rich and beautiful area, with good chances on seeing White-tailed Eagle, Bluethroat, Avocet, Ruff, Spoonbill and a lot more. Ferry crossing included.

 

Data: Zaterdag 23 mei 2020 (VOLGEBOEKT), zaterdag 24 april 2021

Aantal deelnemers: maximaal 10 
Prijs: 55 euro per persoon.
Inbegrepen:

  • overtocht naar het eiland Tiengemeten

  • begeleiding door een zeer ervaren/bekwame vogelaar (Bram Rijksen)

  • Gebruik van optiek (telescoop) en boeken

  • Koffie/thee en stroopwafel

  • Digitale soortenlijst na afloop

  • Bijdrage voor waarneming.nl

Goed om te weten: Om 9.45 verzamelen we op het parkeerterrein bij het veer naar Tiengemeten (Nieuwendijk 1, 3284 KR, Zuid-Beijerland). Bij de veerpont is een grote parkeerplaats waar u gratis kunt parkeren.

Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!

bottom of page