top of page

Uniek en onvergetelijk: natuur en cultuur in onontdekt Sierra Leone!
Reis zonder winstoogmerk, dus goedkoper kan niet!

Als wij Sierra Leone zeggen, zegt u...? Oorlog? Ebola? Onveilig?
Wel, als dat zo is, is het hoog tijd om dit beeld grondig aan te passen! Middels deze kleinschalige groepsreis naar deze geweldige bestemming willen en kunnen we u daar bij helpen en weten we zeker dat u een compleet nieuw en voorgoed opgepoetst beeld van Sierra Leone gaat krijgen.

De echo's uit het verleden spelen het land nog steeds parten en houden het hardnekkige imagoprobleem, waar de economie en het toerisme enorm onder lijden, nog ferm in stand. De westerse terughoudendheid richting deze bestemming is tegenwoordig echter zeer onterecht: Sierra Leone heeft inmiddels hetzelfde reisadvies als "massabestemmingen" als Thailand en Indonesië en kent geen andere (gezondheids)risico's dan welke andere tropische bestemming dan ook.
Voor we de reis voor u uiteenzetten eerst nog kort de ontstaansgeschiedenis. In februari 2019 is een delegatie docenten en studenten van Noorderpoort, school voor toerisme uit Groningen in het kader van het Excellentieproject afgereisd naar Sierra Leone. Doel van het project was om lokale gidsen, lokale communities en wellicht zelfs het land als geheel vooruit te helpen op het gebied van toerisme. Een van de conclusies: de beste manier om het land en de mensen te helpen is om simpelweg toeristen het land zelf te laten ervaren. Alleen het creëren van ambassadeurs, die goede ervaringen en prachtige verhalen over Sierra Leone mee naar huis kunnen nemen, kan het land uiteindelijk vooruit helpen. Tevens kunnen de mensen zo aan het werk in de gastvrijheid, doet men ervaring op, verdient men wat geld en kan de ban wat betreft het imagoprobleem langzaam maar zeker gebroken worden. We hopen er dan ook vurig op dat er door dit initiatief een olievlek zal ontstaan die het land en de mensen de noodzakelijke duw in de definitief goede richting zal geven. Het land verdient het, want het barst van de positieve energie, vriendelijke mensen, prachtige natuur, geweldige stranden en het biedt u gegarandeerd een onvergetelijk, puur Afrikaans avontuur!

 

 

 

 

 

 

 

 

 Wellicht is een aantal zaken nog goed om vooraf mee te geven:
- Deze reis is op non-profit basis en dus tegen kostprijs. Wij organiseren hem samen met de lokale gidsen als vervolg op het Noorderpoort Excellentieproject en willen en zullen er dus absoluut niets aan verdienen. Uiteraard verdienen alle lokale mensen die meewerken wel een eerlijke prijs aan ons bezoek.
- We zijn geen reisorganisatie, dus we kunnen ook niet terugvallen op wet- en regelgeving die is opgezet voor de branche. Wanneer u mee wilt gaan we in overleg hoe we e.e.a. gaan organiseren, zowel praktisch en financieel. U kunt erop vertrouwen dat we hier met alle betrokkenen op een oprechte, eerlijke en transparante manier mee zullen omgaan.
- Onze lokale contacten zijn waanzinnig gastvrij en gedreven en zullen er alles aan doen om de reis voor ons zo goed mogelijk te regelen. Toch zult u er vast een aantal keer tegenaan lopen dat het plannen, het inschatten en het afspreken van tijden niet altijd zo precies gebeuren als we in Nederland gewend zijn. Een flexibele opstelling, een avontuurlijke instelling en een open houding zijn gedurende de reis dus onontbeerlijk. Laat uw Nederlandse punctualiteit even los en word een tijdje Afrikaan: u zult merken dat dat heel bevrijdend werkt!

- Alle accommodaties zijn zeer simpel, mobiel bereik en elektriciteit zijn daarnaast niet altijd en overal vanzelfsprekend.
- U dient zelf te zorgen voor de juiste papieren, inentingen en verzekeringen. Uiteraard adviseren we u daarin.
- Een enigszins goede fysieke gesteldheid is op deze bestemming aan te raden.

- De reis wordt begeleid door Martijn Bot (een docent van het Noorderpoort die mee was tijdens het projectbezoek en die de bestemming dus kent) en Daniel Macauley (onze lokale gids). Tevens zullen er dagelijks andere lokale mensen hun diensten of vervoersmiddelen inzetten ten behoeve van onze reis.


 


- In het kader van een optimale beleving en veel ruimte in de minibus hebben we gekozen voor een klein gezelschap van maximaal 6 personen (minimum: 4).

- Mocht de reis doorgaan dan organiseren we ruim vooraf een informatiebijeenkomst waar u alle informatie krijgt en al uw vragen kunt stellen

Groepsreis Sierra Leone
Wanneer:
Dinsdag 12 februari - vrijdag 22 februari 2020  (VOLGEBOEKT)

Duur: 11 dagen, 10 nachten
Prijzen: Bij 4 deelnemers EURO 1095. Bij 6 deelnemers EURO 795. Meerprijs 1-persoons accommodaties: EURO 110
Inclusief: De reis is in principe all inclusive, dus met alle overnachtingen, maaltijden (met uitzondering van River No. 2 en Banana Island), alle excursies, alle transfers, transport, gidsen, tol, water en snacks onderweg. 
Exclusief: VLUCHT, zal gaan op basis van kostprijs. Richtprijs: 1100 euro. Verder niet inbegrepen: drankjes en consumpties gedurende de dag, uitgaven van persoonlijke aard, lunches/diners bij River number 2 en Banana Island (vanwege verschillende voorkeuren/mogelijkheden en eetbehoeftes), visa en inentingen. Zie verder voor uitzonderingen/aanvullingen onder de reisbeschrijvingen.

Dag tot dag programma:

Dag 1: dinsdag 12 februari - reisdag
Vertrek- en reisdag. Zeer waarschijnlijk zal de (dag)vlucht ons via Parijs Charles de Gaulle naar de luchthaven van Freetown leiden. Daar volgt een overtocht per ferry naar de andere kant van het schiereiland, alwaar gids Daniel en een busje met chauffeur ons opwacht voor de transfer (+/- een uur) naar River Number 2, onze verblijfplaats voor de eerste nachten.

Dag 2: woensdag 13 februari - River number 2, River cruise
Wanneer u wakker wordt en de deur van uw kamer open doet, ziet u vanmorgen voor het eerst bij daglicht waar u terecht bent gekomen. Dit strand wordt wel het mooiste van Sierra Leone en een van de mooiste van Afrika genoemd en u zult het daar vast mee eens zijn! U ontbijt met de voeten in het hagelwitte zand en heeft daarna volop de gelegenheid tot acclimatiseren en genieten. In de middag staat een tocht in een ruime kano (met bestuurder) over de rivier en langs de mangroves op het programma, gevolgd door een korte wandeling in een tropisch bos. U maakt hierbij kans op ontmoetingen met verschillende vogelsoorten, krokodillen en apen!

Dag 3: donderdag 14 februari - Chimpansee opvangcentrum, Rogbongko
Na het ontbijt kunnen de koffers worden gepakt voor enkele dagen verblijf in het waanzinnige binnenland van Sierra Leone. Eerst bezoeken we echter het Tacugama Chimps sanctuary in Freetown. Tijdens een rondleiding in dit opvangcentrum leert u alles over deze prachtige primaten en het werk dat wordt gedaan om de soort en de habitat te beschermen. Tevens komt u oog in oog met Chimpansees te staan wanneer u de ruime verblijven kunt bezoeken. Het leuke is dat we later deze reis nog een kans maken om ze in het wild tegen te komen...hoe geweldig zou dat zijn !?
Na dit bezoek vervolgen we onze reis en zullen we een flinke rit (ongeveer 3 uur, maar er is zo veel te zien dat dat echt geen straf is) maken naar het dorpje Rogbonko. In deze authentieke, traditionele gemeenschap krijgt u een realistisch beeld van het dagelijks leven in een Afrikaans dorp. We zullen hier dineren (inclusief), overnachten (simpel) en op de schaarse momenten dat er toeristen komen willen de muziekinstrumenten er 's avonds nog wel eens bij worden gepakt om dit heugelijke feit luister bij te zetten!

Dag 4: vrijdag 15 februari - Ochtend Rogbonko, vertrek Tiwai Island
Na het ontbijt maken we ons rustig gereed voor de volgende etappe van de reis, de weg naar Tiwai Island. De rit zal weer enkele uren in beslag nemen, maar de wereld zie al rijdend aan ons voorbij trekt zal voldoende afleiding bieden. Tiwai is een (groot) eiland gelegen in een rivier en is werkelijk een tropisch paradijs. Landschappelijk geweldig en qua vogels, vlinders en primaten zo goed als onovertroffen. Sterker nog: Tiwai is één van de allerbeste plekken ter wereld voor het waarnemen van apen en met ELF verschillende soorten op het eiland alleen is het niet de vraag of, maar hoeveel soorten apen u gaat zien. Één van de hier voorkomende soorten is de Chimpansee en tijdens de excursies gaan we zeker een poging wagen ze te zien te krijgen. Daarnaast zijn er meer dan 160 soorten vogels (waaronder 7 soorten neushoornvogels) en 800 (!) soorten vlinders te zien en met heel veel geluk kun je ook het zeer zeldzame en bedreigde maar ook schuwe Dwergnijlpaard tegenkomen.
Na het diner krijgt een ieder een eigen tent toegewezen en vertellen de parkbeheerders ons wat de mogelijkheden voor de komende twee dagen zijn. Een extra mogelijkheid bovenop het bestaande aanbod is een avontuurlijk dagdeel naar een kolonie van mythische vogelsoort Picathartes!

Dag 5 en 6: zaterdag en zondag 16 en 17 februari - Tiwai Island
Zoals gezegd: Tiwai (een UNESCO Werelderfgoedmonument) is een waar paradijs als u van tropische natuur houdt. Het barst er van het leven en u kunt hier dan ook verschillende excursies boeken om hiervan optimaal te genieten, steeds onder begeleiding van lokale gidsen. Van een ochtendwandeling tot een kanotocht en van een Chimpansee-hike tot een nachtelijke zoektocht naar uilen en wellicht het fameuze Dwergnijlpaard. Maar u kunt ook rustig een paar uur in een hangmat liggen om te genieten van de plek en de geluiden en tegelijk een boekje te lezen. Er zitten drie excursies naar keuze inbegrepen; als u meer wilt kan dat natuurlijk altijd geregeld worden. Hoe u ook invulling geeft aan uw verblijf op Tiwai Island, u zult de plek nooit meer vergeten!

Dag 7: maandag 18 februari - Terug naar River No. 2
Vandaag laten we het indrukwekkende Tiwai helaas achter ons. Een lokale kanovaarder brengt ons naar de overkant waarna de terugreis naar River number 2 zal aanvangen. We zullen echter iets langer in Freetown blijven; een korte rondrit door de stad laat u nader kennis maken met deze levendige West-Afrikaanse hoofdstad. Onze lokale gids kent de stad als z'n broekzak en neemt u mee langs de mooiste, meest fascinerende of historisch meest interessante plekken. In de loop van de middag nemen we opnieuw ons intrek in de kamers van River number 2.

Dag 8: dinsdag 19 februari - Banana Island
U kunt Sierra Leone niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan het tropsiche Banana Island. Dit eiland ligt op ongeveer 1,5 uur varen vanuit River no. 2 en is niet alleen prachtig, maar ook fascinerend en heerlijk ontspannen. Er woont een kleine lokale gemeenschap, er staat vol schitterende tropische begroeiing en het heeft enkele mooie strandjes en baaitjes. Wij verblijven in de meest "luxe" van de twee overnachtingsmogelijkheden, bestaande uit comfortabele en ruime tenten met zeezicht en (voor lokale begrippen) goede faciliteiten. De kans bestaat dat u ter plekke verliefd wordt op de plek, dus het advies: geniet volop van de middag, avond, nacht en ochtend die we hier doorbrengen. Er staat een mooie wandeling over het eiland op het programma maar u kunt ter plekke ook kiezen om te scubaduiken of te snorkelen. Ook de hangmatten zien er hier overigens zeer aantrekkelijk uit!


 

Dag 9: woensdag 20 februari - Terug naar River number 2
In de loop van de ochtend nemen we het motorbootje terug naar River no. 2, een heerlijk tochtje langs de kust van Sierra Leone. De rest van de dag kunt u heerlijk ontspannen doorbrengen op het witte strand voor de community. 's Avonds sluiten we de reis symbolisch af met een klein kampvuurtje op het strand onder het genot van een afscheidsdrankje.

Dag 10: donderdag 21 februari - Rustig inpakken, souvenirs kopen en naar de luchthaven
Vandaag hebben we nog de hele ochtend en het begin van de middag om te ontspannen en van de zon, de zee, het strand en de lokale community te genieten. Onze vlucht vertrekt aan het begin van de avond, maar in de loop van de middag zullen we al via Freetown en de ferry langzaam richting de luchthaven gaan. Nadat de ferry is afgemeerd en we door het pendelbusje voor de terminal van Lungi International Airport zijn afgezet zal langzaam het besef doordringen dat dit onvergetelijke avontuur toch echt ten einde gaat komen.

Dag 11: vrijdag 22 februari - Thuis
Na een nachtvlucht (waarschijnlijk via Parijs) arriveren we in de vroege ochtend weer in Amsterdam.
 

4K1A7866.png
4K1A4724.JPG
4K1A6557.png
4K1A7540.png
4K1A7460.png
4K1A6898.png
4K1A6637.png
4K1A6826.png
4K1A7168.png
4K1A7840.png
4K1A7854.png
4K1A7812.png
4K1A7416.png
4K1A7011.png
bottom of page