top of page
roodhals
roodhals3
roodhals6
roodhals8
Zwarte Rotgans
roodhals2
roodhals7
roodhalsgans201112042
roodhals4
brandgans
roodhals201104301
roodhals20151228
roodhals5
roodhals1
zwarterotgans
grutto
grutto2
Rosse-Grutto_DSC5423-MB
Witbuikrotgans
noordsestern
roodhalsgans20100405org4

Roodhalsganzen op Ameland - Fietsexcursie in een vogelparadijs!

Een ieder die wel eens eind april/begin mei op Ameland is geweest weet het: er zijn maar weinig plekken in Nederland waar zo ongelofelijk veel vogels zitten als in de polders rondom Nes. Niet alleen zijn hier duizenden en duizenden ganzen aan het opvetten voor hun aanstaande vertrek naar Siberie, ook de weidevogels zijn hier nog massaal aanwezig. Daarnaast zijn de polders een magneet voor steltlopers en diverse doortrekkers (piepers, kwikstaarten, tapuiten enzovoort) dus een bezoek is een must voor elke vogelaar. Echter, het gebied heeft zich de laatste jaren vooral op de kaart gezet als zijnde dé plek voor een zeer gewilde specialiteit: de ROODHALSGANS! Nergens zitten er meer, laten ze zich beter zien en horen en is aanwezigheid van de soort zo betrouwbaar gebleken als op Ameland. Daarom is dit dan ook the place to be als je deze waanzinnig mooie soort nou eens goed wilt bekijken, maar ook als je ze op een haast on-Nederlandse wijze wilt fotograferen. Omdat de polders goed ontsloten en de ganzen totaal niet schuw zijn, kun je ze doorgaans fantastisch vastleggen. De meeste van bovenstaande foto's zijn gemaakt tijdens een proefexcursie afgelopen voorjaar; dit om een idee te krijgen!

Deze soort is dan ook het absolute hoofddoel van deze dag en we zullen ons vooral op het zien en fotograferen van deze prachtige zeldzaamheid richten. Daarnaast zijn de overige soorten natuurlijk niet te missen en sluiten we onze ogen niet voor Zwarte- en Witbuikrotganzen, Noordse Sterns, Tapuiten, verschillende soorten kwikstaarten en de ouderwetse dichtheden aan weidevogels die zich vaak ook uitbundig laten zien en horen. Kortom, genieten met een hoofdletter G voor zowel vogelaar als fotograaf!
De gids van die dag wacht u op bij de veerhaven op Ameland. Hij is dus al op het eiland om de dag ervoor alvast de polders te kunnen verkennen. Roodhalsganzen zijn vaak vrij trouw aan een bepaald stuk van de polder dus wat voorwerk kan de zoektocht tussen de duizenden ganzen aanzienlijk vergemakkelijken. Wanneer u van de boot komt staan de fietsen voor u klaar en rijden we zo de polder in. We verdelen de dag in twee gedeeltes, onderbroken door koffie met gebak in Nes. Om de meeste kans te maken op mooie foto's en waarnemingen gaan we met een iets kleiner gezelschap dan normaal op pad: er kunnen maximaal acht mensen mee. Geef u dus snel op als u mee wilt op deze excursie waar wij in ieder geval niet op kunnen wachten!

Excursion by bicycle on the famous Wadden Island of Ameland. The polders of Ameland have proven to be the absolute best place to see and photograpgh the stunning and rare Red-breasted Geese. Our main focus will be on this very sought-after species, but the thousands of other geese (mainly Brants and Barnacles), Wheatears, Black-tailed and Bar-tailed Godwits, ducks, passerines and raptors will not leave you untouched!

  • Wanneer: Zondag 2 mei 2021, start 10.30 uur, eind rond 17.00 uur

  • Aantal personen: Maximaal 10 (VOLGEBOEKT)

  • Startpunt: Veerhaven Ameland

  • Inclusief: Een dag fietsen op Ameland in klein gezelschap onder leiding van een gids, fietshuur, koffie met appelgebak, 21% BTW

  • Prijs: 59 euro per persoon (10 euro toeslag voor een elektrische fiets)

  • Goed te weten: U dient zelf de overtocht naar Ameland te maken (vanuit Holwerd, vertrektijd boot: 9.30 uur). Op Ameland wacht de gids u op. Lunch dient u zelf mee te brengen en nuttigen we ergens op een mooie plek (niet inclusief). De fietsafstanden zijn gering (maximaal 15 kilometer); we zullen zeer regelmatig stoppen om te kijken en te fotograferen. We laten ons niet afschrikken door mogelijk wind en regen in de voorspellingen; kleed u dus op de omstandigheden. Mochten de Roodhalsganzen in het voorjaar van 2019 Ameland niet blijken aan te doen (de kans is klein, maar niet uit te sluiten) dan gaat de excursie niet door en krijgt u uw geld terug.

Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!

bottom of page