top of page

ZOMERSE WANDELEXCURSIE IN MEIJENDEL MET WAANZINNIG VEEL BOOMKIKKERS! - Door Noël Aarts

De Boomkikkerexcursie (met wandelen buiten de gebaande paden!) van Birdingholland.nl vond plaats op de laatste dag van de meteorologische zomer. Het weer was zomers heet, maar met een windje goed te doen. Het warme weer weerhield de deelnemers niet en vol spanning op wat komen gaat, startten we rond tienen de wandeling naar "boomkikkergebied". Het was druk met mensen in Meijendel die allemaal genoten van de laatste voorspelde zomerdag. Wandelend werd het al rustiger. Bij de eerste stop, kijkend over een duinplas zagen we Tafel- en Krooneenden en IJsvogel. Een goed begin.

Dat dit een goed gebied is voor Boomkikkers werd kort daarop bevestigd met onze eerste waarneming. Nog niet echt fotogeniek maar de eerste moet altijd worden vastgelegd. Een paar schuwe zandhagedissen waren de opmaak voor meer. De eerste echte hotspot leverde zo'n 20 Boomkikkers op. Zonnend op allerlei vegetatie maar ook foeragerend in de lage ondergroei.
Iedereen tevreden en dan moet het grootte werk nog beginnen. Vochtige duinvalleien omzoomd met Parnassia en Watermunt met overal Rugstreeppadden en bruine kikkers. Graafsporen van een veenmol gaf aanleiding tot het betere speurwerk en er werd er vervolgens ook een boven grond gezien!


Veenmol (Josina Roks)

De hogere vegetatie is het thuis van boomkikkers. We hebben ze niet geteld maar gezamenlijk kwamen we op zeker 100 exemplaren: Een goede score! De lat werd gedurende de dag steeds hoger gelegd. Compositie en ondergrond voor de beste foto, dat is nu van belang. Op de oranje bessen van duindoorns, op koninginnenkruid en in allerlei houdingen op riet en ruigtes. Het is gelukt en door iedereen vanuit alle hoeken gefotografeerd.

De warmte was bovendien ideaal voor vlinders en libellen. Veel, heel veel libellen. Opvallend genoeg was de schaarse Zwervende heidelibel de meest algemene soort aangevuld met Bruinrode- en Steenrode heidelibel, Paardenbijter, Grote keizerlibel, Houtpantserjuffer was er genoeg om te bekijken en te fotograferen.


Boomkikker (Jan Spelier)

Boomkikker (Jan Spelier)

Steenrode Heidelibel (Jan Spelier)

Kleine Parelmoervlinder (Josina Roks)

Zwervende Heidelibel (Noël Aarts)

Atalanta's en distelvlinders zaten met grote aantallen op de geurende bloemen. Kleine vuurvlinder, Kleine parelmoervlinder en Hooibeestje maakte het vlinderlijstje compleet.

Verdere hoogtepunten waren Harkwesp, Blauwvleugelsprinkhaan en enkele soorten Zweefvliegen. Een IJsvogel, mauwende Buizerds en een overtrekkende Wespendief maakte de dag compleet.


Boomkikker (Erik Fleur)

Boomkikker (Jan Spelier)

Wespendief (Tanja van der Hoorn)

Zware voeten maar ook volle SD kaartjes was het gevolg van een zeer geslaagde excursie. 

Het was niet gelukt zonder de enthousiaste en leergierige deelnemers! Bedankt, en volgend jaar verder!

Kleine Hagelheld (naar wij dachten...) (Josina Roks)

Boomkikker (Jan Spelier)

Boomkikker (Wilma van der Pols)

Distelvlinder (Jan Spelier)

Boomkikker (Wilma van der Pols)
353 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page