top of page

ZEEVOGELTOCHT LAUWERSOOG: ALS DE LENTE IN DE HERFST VALT...

...dan weet je dat de kans groot is dat de soort van de dag een onverwachte is. En in dit specifieke geval ook weer niet, want een ieder die de waarnemingen van de laatste dagen heeft gevolgd weet dat de soort waar het om ging letterlijk en figuurlijk in de lucht hing. We zagen namelijk, voor de tweede keer al tijdens een zeetocht vanuit Lauwersoog, een Vale gierzwaluw vliegen boven zee! De soort kent een zeer opmerkelijke en spectaculaire influx dankzij de zachte, zuidelijke aanvoer van de laatste week en wordt op vele plekken, voornamelijk langs de kust, opgemerkt. Het kan maar zo zijn dat na dit najaar de Nederlandse gevallen in één klap zijn verdubbeld en ik gok dan ook dat de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) een generaal pardon gaat geven aan alle waargenomen vogels, alle gevallen verzamelt en bundelt en ze allemaal tegelijk aanvaardt. Ga er anders maar aanstaan; het is niet meer te doen om ze stuk voor stuk individueel te beoordelen en daarbij: alle "gierzwaluwen" die de laatste dagen zijn gezien en gefotografeerd blijken zonder uitzondering Vale gierzwaluwen. Oftewel: je moet eigenlijk haast aantonen dat het GEEN Vale is als je de laatste tijd een gierzwaluw in beeld hebt gehad! Omgekeerde bewijslast, maar dan omgekeerd, als je begrijpt wat ik bedoel ;-).


er moeten betere foto's zijn dan deze (ik zat flink te prutsen...), maar ook op deze foto's zie je het dikkere, plompe en geschubde buikje, de egaal lichtbruine grondkleur, het "boevenmaskertje" en de uitgebreide, witte keel nog net.

Hetzelfde geldt, misschien met een kleine slag om de arm voor "boompiepers" in de tweede helft van oktober. Natuurlijk kunnen er nog erg late "gewone" Boompiepers langs komen, maar de vogels die met een geluidsopname worden gedocumenteerd blijken toch heel vaak Siberische, een soort die inmiddels als doortrekker flink algemener is dan pakweg 20 jaar geleden en ook dan we op dit moment denken, gok ik zo. Aan het eind van de ochtend vloog er vlak langs de boot een tweemaal roepende "boompieper", zeer waarschijnlijk een Siberische. Naast door mijzelf werd de roep door nog één andere vogelaar opgemerkt, maar aangezien de vogel hard richting Schier vloog en niet heel vocaal leek, bleef het hierbij. Gevalletje "jammer, maar helaas".

Wat betreft zeevogels was het matig, met o.a. Kleine jager, Jan-van-Gent, Alk, Zeekoet, Roodkeel- en Parelduiker (de laatste kwam naar boven aan de hand van foto's), Zwarte- en Grote zee-eend (die laatste weer vluchtig en kort) en Pontische- en Dwergmeeuw.

Een van de doelen van vandaag was de Amerikaanse zee-eend, die al een tijdje wordt waargenomen voor de kust van Schiermonnikoog en die vorig jaar door collega's vanaf dezelfde Dageraad als waar wij mee voeren werd ontdekt. Helaas en ondanks twee rondjes in de goede hoek, konden we de bewuste speld in de hooiberg niet vinden en later bleek ook dat de vogel precies vandaag had besloten om een dagtripje naar Ameland te maken. Zo gaan die dingen soms... Achteraf kwam nog wel bijgevoegd exemplaar uit de massa foto's naar boven, een "gewone" Zwarte zee-eend die aangeeft dat voorzichtigheid geboden is bij het melden van de Amerikaanse zee-eend vanaf land wanneer je 'm niet echt goed ziet. Bij deze vogel zit er nog net een zwart randje tussen het geel/oranje op de snavel en het voorhoofd en heeft de knobbel niet de goede vorm, maar zie dat maar eens met een telescoop vanaf de duinen van Schier...

Zwarte zee-eend (Klaas Heeres)

Hier nog wat plaatjes van de dag; laten we hopen dat de herfst de komende weken nog even echt herfst wordt; dat zal de waarnemingen boven zee goed doen!

Roodkeelduiker

Parelduiker (Christiaan Trommel)

Kleine jager

Beetje een rare 2KJ Pontische meeuw, met wirwar aan rui op de dekveren en een vaag staartje voor deze leeftijd... Is het dan wellicht een trage 3KJ??

Poolse Pontische meeuw

Alken waren weer veruit in de meerderheid boven Zeekoeten.


Brute, argentatus-Zilvermeeuw! Je zou er bang van worden!

Kleine jager

Zwarte zee-eend

Dwergmeeuw

Alk

Enkele weken geleden hadden we een Grote mantelmeeuw met twee witte buitenste handpennen, nu een Zilvermeeuw!

Adult vrouwtje Pontische meeuw

Jan van Gent (Wim Schot)

320 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page