top of page

WANDELEXCURSIE VELUWE: LENTEACHTIGE WINTERDAG!

De wandelexcursie van afgelopen maandag stond beschreven als één die zich ongeveer op het snijvlak tussen winter en voorjaar zou bevinden en daaraan was geen woord gelogen. Zowel het weer als de vogels pasten typisch bij deze onvoorspelbare en vaak nogal grillige periode, die deze dag echter volledig in ons voordeel uitpakte. Ja, het was nog wat fris en daarin was het nog onmiskenbaar winter, maar in tegenstelling tot de voorspellingen kregen we geen druppel noch vlokje op ons hoofd. Sterker nog, eigenlijk scheen gedurende de hele wandeling de zon, waaide het nauwelijks en was het gewoon heerlijk toeven op de hei en in het bos.

En met de vogels was ook weinig mis. Natuurlijk, het zijn nog de standvogels en wintergasten waar je "het mee moet doen", maar met de variatie en kwaliteit die we tegen kwamen was weinig mis. Gedurende de ruim 12 kilometer die we rustig wandelend aflegden zagen we o.a. zo'n beetje alle mezen die je in Nederland kunt tegenkomen, Goudhanen, Vuurgoudhanen, Raven, een kekkende Havik, zingende Boom- en Veldleeuweriken, een roepende Zwarte specht, een Klapekster en als klap op de vuurpijl een paartje zeldzame Grote kruisbekken. Deze laatste lieten zich echt geweldig bewonderen en het is wel duidelijk waarom ze in het Engels Parrot crossbills heten! Het zijn inderdaad net mini-papegaaitjes met die knotsen van snavels en de plompe bouw. Heel gaaf!

Jonge man Grote kruisbek

Paartje Grote kruisbek

Klapekster

Veldleeuwerik; hét geluid van het vroege vorjaar!

Boomleeuwerik

Raven

Nogmaals de Klapekster


Halo

Na afloop van de regulier excursie reed ik, samen met een meerijdende deelnemer, nog even langs een bos in het noorden dat ik nog niet goed kende en waar spechten relatief makkelijk te doen zouden zijn. Nou, dat bleek, want binnen een half uur hadden we vier van de vijf Nederlandse spechten (Draaihals natuurlijk even niet meegerekend) te pakken! En dan te bedenken dat het einde middag en inmiddels een beetje aan het druppelen was; verre van ideale omstandigheden, dus. Alleen de Middelste bonte kregen we zo snel niet in beeld, maar ook die zou er volgens de vertellingen ook zitten. Een prachtige plek, die ik binnenkort nog wel eens ga bezoeken, hopelijk met gasten en misschien wel als onderdeel van de verrassingsdag van 15 maart a.s. (of is het nu geen verrassing meer??)

De immer lastige Kleine bonte specht (vrouw)

Één van DRIE Zwarte spechten!

Groene specht

176 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page