top of page

WANDELEXCURSIE "NOARDERLEECH": FRIES FEEST DER WEIDSHEID!

Er stond voor deze winter een aantal nieuwe excursies op de kalender en de wandelexcursie in het Noorderleech, ook wel bekend onder de naam "Friesland-buitendijks", was daar één van. Bij het uitdenken van een dergelijke excursie met een datum in februari zie je altijd een aantal scenario's voor je. Één daarvan, een zeer realistische bovendien, is dat je hier typisch februariwinterweer treft: Horizontale regen, waterkou en snijdende wind, om maar wat te noemen. Op zulke dagen wil je overal wel zijn behalve hier; het landschap is hier dan genade- en meedogenloos en de elementen hebben vrij spel. Maar je kunt het met wat geluk ook anders treffen. Bij heldere luchten met regelmatig zon laat het gebied zich van een heel andere kant zien en bestaan er in Nederland nauwelijks mooiere plekken. De kwelders kleuren goudgeel, Ameland lacht je aan de horizon toe en overal foerageren en vliegen vogels. Noorderleech is dan een achter de zeedijk verborgen en voor velen nog onbekend paradijs!

Wij troffen het, midden in een schier eindeloze reeks dagen vol grijsheid en regen, heel goed. Oké, de wind was wat sterker dan ons lief was, maar de zon was volop aanwezig en het was kraakhelder. Prima weer om een flink stuk te wandelen in deze haast on-Nederlandse weidsheid. Het was weekend, het zicht was kilometers ver, maar als we gedurende de hele wandeling 5 mensen hebben gezien, is het veel. Waar vind je dat nog!?

Noorderleech (Foto: Wilma van der Pols)

En nog belangrijker: Er waren, naast gezellige deelnemers, vogels. VEEL vogels. Enorme aantallen Brandganzen, Kieviten, Goudplevieren en (zingende) Veldleeuweriken vergezelden ons vrijwel de gehele dag en maakte het vogelen hier sowieso al bijzonder. Wat een aantallen vogels overwinteren hier!

Goudplevieren. Er zitten hier vele duizenden exemplaren!

Goudplevieren

Massa is soms minstens zo indrukwekkend als kwalitatief noemenswaardige(re) soorten, maar toch zit het in de aard van de vogelaar om in de pap altijd op zoek te gaan naar de krenten. En ook dat lukte prima. Het begon al op de parkeerplaats met een groepje Kneuen en een Blauwe kiekendief en gedurende de wandeling volgden meerdere leukerds: Slechtvalken, Zwarte ruiter, Strandleeuweriken, 100+ Fraters, Oeverpiepers en toch vooral een Ruigpootbuizerd, die zich uiteindelijk schitterend liet zien!

Ruigpootbuizerd verjaagt een "gewone" Buizerd. Z'n ruige poten zijn zelfs te zien!

Strandleeuwerik

Slechtvalk. Het is duidelijk van welke kant de wind woei!

Fraters

Deel van de grote groep Fraters.

Het gebied kent een enorme hazendichtheid.

Nogmaals de Ruigpootbuizerd

Slechtvalk

Na de wandeling en de koffie reden we nog even iets oostelijker, alwaar we langs de dijkweg nogmaals en wederom ontzettend veel vogels troffen en we o.a. de eerste Kemphanen en IJslandse grutto's van het voorjaar aan.

Wulp en Grutto

IJslandse grutto's

Kemphanen

Het was een heerlijke dag en ik gok zo maar dat deze winterexcursie een blijvertje is!

180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page