top of page

WANDELEN ROND HET FOCHTELOËRVEEN: PLUSSEN EN MINNEN

WANDELEXCURSIE, MAANDAG 27 JUNI 2022


Afgelopen maandag stond de wandelexcursie rond het Fochteloërveen op het programma. Het gebied floreert in juni en juli en met wat geluk kun je tijdens enkele wandelingen in de periferie van het gebied (het centrale deel is, gelukkig voor alle bewoners, zo goed als ontoegankelijk) in flink wat soortgroepen leuke dingen aantreffen. Nu hadden we een keer wat minder geluk met het weer voor wat betreft de zon- en warmteminnende soortgroepen. Het was dus schrapen op het gebied van vlinders en libellen, maar qua vogels was het dan weer prima. You win some, you lose some, als je in zo'n geval al van verliezen kunt spreken.

We maakten met een weer eens zeer gezellige groep in rustig tempo drie wandelingetjes en hadden dus vooral succes op vogelgebied. Vele Grauwe klauwieren (waaronder meerdere uitgevlogen juveniele vogels), een Slangenarend in een boom, meerdere Paapjes (ook weer met juvenielen), Boomvalken, Zeearend, een "vlinderende" Wespendief (fantastisch om te zien!), Kraanvogels, een familie van vijf Raven, enkele zomerse Sijsjes, wat Blauwborsten; het zijn misschien geen verrassingen, maar heerlijke soorten zijn het wel.

Wat wel een verrassing was en wat voor mij in ieder geval de soort van de dag was, was een juveniele...Middelste bonte specht! Uiteraard is de soort in opkomst en zit 'ie niet ver weg, maar ik had 'm in het gebied nog nooit aangetroffen. Sterker nog, het zou wel eens het eerste, met fotografisch bewijs ondersteunde waarneming voor het Fochteloërveen kunnen zijn!

Juveniele Middelste bonte specht, de eerste foto van deze soort uit het gebied?? En waar zou dit exemplaar dan uit het ei gekropen zijn?

Juveniele Middelste bonte specht

We zagen overigens wel iets op insectengebied. Sterker nog, het belangrijkste doelwit en dé vlinder van het gebied vonden we toch nog vrij makkelijk. En omdat de omstandigheden niet erg gunstig waren om te vliegen, lieten de Veenhooibeestjes (deze soort komt in Nederland alleen hier voor!) zich vrij goed zien!

Veenhooibeestje (Foto: Ger Dirks)

Andere soorten die we zagen waren o.a. Zwarte heidelibel, Gevlekte witsnuitlibel en de algemenere soorten als Grote keizerlibel, Groot dikkopje, Gewone pantserjuffer, Koraaljuffer en zo nog enkele.

Kortom: een heerlijk dagje lopen waarbij we, de omstandigheden in ogenschouw nemend, zeer tevreden mogen zijn met wat we allemaal zijn tegen gekomen. Hier nog een boeketje foto's van enkele van de bovengenoemde soorten.

Vrouw Grauwe klauwier

Vrouw Grauwe klauwier

Man Grauwe klauwier


Vlinderende Wespendief

Man Paapje

Vrouw Paapje

Juveniele Paap.

Juveniel Paapje met ringen. De vogel is blijkbaar recentelijk voor onderzoek in mensenhanden geweest!

VIJF Raven!

Zeearend

Familie Dodaars

Sijs. Net te laat of net op tijd; maar net hoe je het ziet.

De vleugels behoren toe aan een Slangenarend. Kort hiervoor zat 'ie een tijdje open en bloot in een klein struikje, door de telescoop leuk te zien.

Kraanvogels (Foto: Ger Dirks)

285 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page