top of page

WADDENVAARTOCHT EN WANDELEN OP VLIELAND: Voorjaarsexcursie in herfstsferen

Wanneer je op voorhand een excursie plant in het eerste weekend van mei dan heb je daarbij een verwachtingspatroon, aangevuld met enige hoopvolle plaatjes in je hoofd. Graadje op 20, blauwe luchten met daartussen enkele schapenwolken, zuidoosten briesje, gasten die in t-shirt op het scheepje zitten... Welnu, tenzij u net onder uw steen vandaan komt heeft u meegekregen wat er zich de afgelopen week op meteorologisch vlak heeft afgespeeld. Het was een tamelijk unieke situatie (dat dan weer wel...), wat tot gevolg had dat we met vier laagjes kleding, muts en handschoenen aan boord van ons scheepje, de "Ome Cor", stapten. Maar dan was het ook goed te doen ;-). Op het programma stond onze jaarlijkse all inclusive vaarexcursie naar Vlieland met een wandeling op de oostpunt van Vlieland. De koele en winderige omstandigheden hadden ook duidelijk hun weerslag op de aanwezigheid van de vogels. Vooral op de Waddenzee was het, mede door het hoge water en de stevige noordwester, behoorlijk rustig. Op de heenweg was er echter wel degelijk een leuk en onverwacht hoogtepunt te melden: een adulte Jan-van-Gent vloog een tijdje met ons mee tussen de meeuwen. Deze soort is een vaste gast tijdens onze Noordzeetochten, maar op de Waddenzee in mei verwacht je die nou niet meteen!

Adulte Jan-van-Gent

Jan-van-Gent

Uiteraard waren er ook Grote Sterns aanwezig, die zich vooral nabij Griend en rondom de Richel aardig lieten zien.

Grote Stern

Grote Stern

Groep Grote Sterns nabij de Richel

Visdief

Eenmaal aangemeerd in de haven van Vlieland was het eerst tijd voor lunch. Dankzij gastvrouw Henrieke en schipper Renzo kregen we een heerlijke maaltijd voorgeschoteld, die ons van meer dan voldoende energie voorzag voor een stevige wandeling op Vlieland. Deze leverde logischerwijs niet heel veel doortrekkende zangvogels op, maar was desalniettemin zeer onderhoudend. Een onverwachte en leuke soort betrof een zingend mannetje Keep. Ik (Martijn) moest even twee keer luisteren voor ik door had waar we mee van doen hadden, want deze soort broedt in Scandinavië, is in mei in principe al vertrokken uit ons land en de zang hoor je hier dan ook nauwelijks.


Zingende Keep

Aan de westkant van het dorp, langs de Waddendijk, liggen de enige weilandjes van Vlieland en dat is dan ook altijd een plek waar zich veel vogels verzamelen. Ook het Wad stelde ons hier niet teleur vanwege de juiste planning: het tij was net aan het zakken, waardoor op de drooggevallen slikplaten steltlopers erg mooi dichtbij foerageerden. Andere noemenswaardige soorten waren twee Rouwkwikstaarten, een Tapuit, een Boomvalk en vele Eiders.

De blikvangers waren de schitterende Rosse Grutto's!

Winter- en zomerkleed Rosse Grutto

Groenpootruiter

Steenloper, prachtig op kleur.

Regenwulp

Kanoeten; niet van Vlieland maar in Harlingen bij aanvang van de excursie. Passen echter mooi in deze serie ;-)

Tapuit

Groep op de Waddendijk van Vlieland (Foto: Jacky Visser)

"Onze" Ome Cor in de haven van Vlieland

De terugweg bij laag water was in ieder geval een stukje minder ruig dan de heenweg, maar helaas waren de vogels nog steeds niet in heel grote aantallen aanwezig. Uiteraard waren er de sterns om ons bootje (in grotere aantallen dan de heenweg) en ook de meeuwen volgden ons trouw. Het waren vooral de grote Mantelmeeuwen die de show stalen. De volwassen vogels zitten inmiddels op de eieren in vooral Scandinavië, maar de jonge vogels hangen nog in grote aantallen rond. Wat een bakbeesten zijn het (het is de grootste meeuwensoort ter wereld!) en wat konden we de verschillende kleden en leeftijden mooi bekijken!

Grote Mantelmeeuw derde kalenderjaar

Grote Mantelmeeuw tweede kalenderjaar

Grote Mantelmeeuw tweede kalenderjaar

Grote Mantelmeeuw vierde kalenderjaar

Grote Mantelmeeuw derde kalenderjaar

Grote Mantelmeeuw tweede kalenderjaar.

Bleke Zilvermeeuw met mooie staart!

Volgend jaar gaan we weer en hopen we op een graadje of tien meer en een beaufort of drie minder (en een nieuw schip!). De sfeer en het gezelschap mogen wat ons betreft echter onveranderd blijven; het was weer top! Dank aan de deelnemers en Henrieke en Renzo, dus!

139 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Dirk Haaijema
Dirk Haaijema
May 07, 2019

Ondanks de tegenvallende weersomstandigheden was het een prachtige dag. Veel leuke soorten gezien en o.l.v. Martijn ook weer veel geleerd. Kortom een super dag!!

Like
bottom of page