top of page

Vuurvlinderexcursie 2018: varen, struinen en genieten!

Gedurende het jaar doen we tal van prachtige excursies, maar er is altijd een aantal waar ik me als gids extra op verheug. Één daarvan is de vaar- en wandelexcursie in de Weerribben op zoek naar Vuurvlinders, libellen en al het ander moois dat ons pad kruist. Blijkbaar denkt u daar ook zo over, want reeds in maart was deze excursie volgeboekt en keek een tiental deelnemers (door annulering en opvulling uiteindelijk iets anders van samenstelling dan maart) reikhalzend uit naar deze dag. En ze werden niet teleurgesteld: het weer was prachtig, de omstandigheden waren perfect, vrijwel alle doelsoorten werkten prima mee en we zagen ook een leuk aantal "bonussoorten"!

De dag begon met een heerlijk boottochtje door het gebied. We hadden inmiddels gehoord dat het een wat minder jaar was voor de Grote Vuurvlinders en dat bleek deze ochtend ook wel: op de plek waar we vorig jaar nog volop voortplantende en eileggende vlinders zagen was het nu akelig rustig. Wel zagen we de eerste Bruine Korenbouten, Blauwe Glazenmaker, Grote Roodoogjuffer en flapte er een Grote Weerschijnvlinder voorbij. Tevens zagen we de grootste Nederlandse spinnensoort: de Grote Oeverspin! Deze zeldzame soort was ook echt een indrukwekkende verschijning: met poten erbij zo'n zeven centimeter groot!

(Lees verder onder de foto's)


Grote oeverspin


Bruine Korenbout

Vanaf het water beleef je het gebied optimaal!

Gelukkig gaan we altijd (zeer) goed voorbereid op pad en hadden we nog een aantal "back-up"-locaties voor Grote Vuurvlinders. En reeds bij de eerste stop was het raak! Nadat ik er eerst kortstondig één zag die in rook leek op te gaan kon de groep uiteindelijk genieten van zeker drie verschillende exemplaren van deze zeer zeldzame, bedreigde en endemische (want komt alleen in dit gedeelte van Nederland voor en verder nergens op de wereld!) vlinder! Verder vonden we hier ook enkele grote exemplaren van de Tijgerspin, één van de mooiste spinnensoorten van ons land!

(Lees verder onder de foto's)


Grote Vuurvlinder (ondersoort batava)

Grote Vuurvlinder die z'n beste tijd wel gehad heeft.

De groep vlak na de vondst van de eerste Grote Vuurvlinder.

Tijgerspin

Tijgerspin met prooi

De Grote Weerschijnvlinders gaven vervolgens niet (meer) thuis, dus gingen we maar door naar het Woldlakebos, dé libellenhotspot van Nederland. Nergens vind je zo veel soorten en zo'n grote variëteit aan algemene, schaarse en zeldzame soorten. Hier vliegen in deze tijd van het jaar o.a. specialiteiten als Kempense Heidelibel, Gevlekte Glanslibel, Groene Glazenmaker en Vuurlibel, maar met wat moeite kom je zo tot 25 verschillende soorten. De wandeling ging dan ook in een zeer rustig tempo want om de meter zat wel weer iets wat het bekijken en fotograferen waard was. Uiteindelijk splitste de groep wat op, knoopten we er voor de echte fanatiekelingen nog een staartje aan vast en stapte iedereen heel veel soorten en foto's rijker uiteindelijk weer in de auto naar huis. Marnix Jonker (de andere gids, die ook verantwoordelijk is voor een deel van de foto's) en ik vonden het in ieder geval een prachtige dag en afgaand op de reacties denk ik dat we een gedeelte van de groep volgend jaar weer mogen verwelkomen. Om iets meer mensen de gelegenheid te geven een dergelijke dag mee te maken hebben we de excursie voor 2019 twee keer ingepland: een keer op een zaterdag en een keer door de week, op een woensdag. Beide data zitten in de tijd dat de aantallen Grote Vuurvlinders op de top zitten. Boeken kan vanaf nu HIER en mocht u mee willen dan zou ik daar zeker niet te lang mee wachten. Hieronder nog een serie foto's uit het Woldlakebos!


Kempense Heidelibel (man)

Kempense Heidelibel (vrouw)

Groene Glazenmaker (lijkt ons haast aan te kijken!)

Muskusboktor (zeldzaam!)

Gouden Sprinkhaan (zeldzaam!)

Gevlekte Glanslibel (zeldzaam!)

Gevlekte Glanslibel

Donsvlinder

Zwarte Heidelibel

Vuurlibel

Blauwe Breedscheenjuffer

Bruine Glazenmaker


Gouden Sprinkhaan wordt geholpen met oversteken ;-)


246 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page