top of page

VOLGENDE ZOMERAVONDEXCURSIE: Steltloperfeest met leuke zeldzaamheden!

Nadat Lazar vorige week van de derde editie een groot succes had gemaakt (met o.a. zichtwaarnemingen van Roerdomp en Wielewaal) was het gisterenavond weer mijn (Martijn) beurt om de avondexcursie in het jarige nationaal park Lauwersmeer te begeleiden. En het begint een beetje een eentonig verhaal te worden, maar het was wederom heerlijk! Het begon al leuk rondom de Pomp. Voor we aan de vogels toekwamen konden we niet heen om een ander spectaculair fenomeen van dit voorjaar: de invasie van Distelvlinders. Ook hier vlogen ze overal, maar wat vooral leuk was was dat we ook een andere soort aantroffen die met de golf distelvlinders uit Zuid-Europa is meegekomen: Zwervende Heidelibel! We zagen enkele van deze prachtige en normaal gesproken zeldzame insecten op het pad naar de uitkijkheuvel, waarbij vooral het knalrode mannetje indruk maakte!

Uitgekleurde man Zwervende Heidelibel

Jonge man Zwervende Heidelibel. De blauwe onderogen zijn kenmerkend voor deze soort.

Na deze welkome afleiding kon het vogelen beginnen en zagen we vanaf de heuvel o.a. Zeearend (op afstand, maar toch), Baardmannetjes, Snor en meerdere Bruine Kiekendieven.

Plaatje voor de sfeer (zeearend op de achtergrond in een boom).

Bruine Kiekendief

Na de koffie met stroopwafel, een onmisbaar en zeer gewaardeerd onderdeel van deze excursies (;-)) verplaatsten we ons per minibus naar de tweede locatie, de Ezumakeeg. DAar werd duidelijk dat het najaar voor de steltloper alweer is begonnen. De mannetjes zijn alweer weg uit de broedgebieden (en laten de vrouwen het werk daar verder opknappen...) en waren dus volop te bewonderen op de verschillende slikplaten. Meteen sprongen de vele tientallen Kemphanen in het oog; de kragen beginnen langzaam maar zeker wat uit te vallen en de hormonen zijn grotendeels tot rust gekomen, maar ze zijn nog steeds een lust voor het oog en een hoogtepunt:


Man Kemphaan

Kemphaan

Kemphanen

Nadat een ieder een flinke portie Kemphanen tot zich had genomen konden we verder kijken en zagen we al snel enkele Steltkluten en een nog wat zeldzamere soort: een heuse zomerkleed POELRUITER! Ik kan me zo niet heugen dat we die de afgelopen jaren eerder hebben gezien op een Birdingholland.nl-excursie en deze liet zich ook nog eens heel mooi bewonderen, vaak ik gezelschap van een Groenpootruiter. Zo konden de subtiele kleedkenmerken en het opvallende grootteverschal heel erg mooi worden bekeken!

De zeldzame Poelruiter (voor) en een Groenpootruiter (achter)

Poel- en Groenpootruiter. Zie het grootteverschil (Poelruiter is een stuk kleiner) en de andere snavelvorm (Poelruiter heeft een dunne naaldsnavel)

Poelruiter

Naast deze prachtige zeldzaamheid (de soort broedt vooral op de steppes, graslanden en veengebieden in o.a. Rusland en Kazachstan) was er natuurlijk nog veel meer te genieten op steltlopergebied. Zwarte Ruiters, Witgatjes, Bontbekplevieren, Kluten, Kleine Plevieren en vele Kieviten, Tureluurs en Grutto's met jongen maakte dat het behoorlijk druk was rondom de hut.


Juveniele Kleine Plevier

Juveniele Tureluur

Jonge Kieviten

Kluut fingeert een pootblessure om de aandacht van de jongen af te leiden.

Zomertaling; de eclips zorgt ervoor dat ze nog maar net te herkennen zijn.

Tenslotte mag er nog een laatste hoogtepunt niet ongenoemd blijven: de Blauwborsten! Tot grote blijdschap van de groep zagen we meerdere vogels prachtig en langdurig zingen en lieten ook enkele jonge vogels van het eerste broedsel zich kort zien.


Blauwborst



Juveniele Blauwborst

U zult begrijpen: het was weer genieten deze avond. En het leuke is: er zullen nog vele avonden volgen, te beginnen volgende week (en het belooft een warme editie te worden!). Als u eens mee wilt, reserveer dan HIER uw plek!



100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page