top of page

VIJF DAGEN HELGOLAND: EILAND VAN HOOP EN ZEKERHEID!

Helgoland, het eiland voor liefhebbers van belastingvrij shoppen, grote braadworsten en lelijke hotels. Maar ook en wat mij betreft voornamelijk voor liefhebbers van... vogels! Deze Duitse rots die ver op de Noordzee ligt is niet alleen de voor ons dichtstbijzijnde zeevogelkolonie, het is ook de plek waar in de afgelopen tientallen jaren vele megazeldzame dwaalgasten zijn gevonden en waar het jaarlijks in voor- en najaar dus heel erg spannend vogels kijken kan zijn.

Reeds in 2021 werden er plannen gesmeed om met een groep vaste gasten eens een vijfdaagse te plannen naar deze iconische plek, dus aan voorpret had het ons niet ontbroken toen we afgelopen dinsdag in Cuxhaven op het schip naar het eiland stapten.

Helaas waren de weersvoorspellingen niet optimaal voor een goede kans op zeldzame vogels. Ook hier zit de wind al lange tijd in de noordhoek en dat wil je eigenlijk niet. Toch voeden wij vogelaars ons altijd met hoop, veel hoop. Één vogel kan immers het verschil maken tussen een mager resultaat en een topreis. Er kwamen op de heenweg derhalve al wat wilde wensen langs (Siberische gierzwaluw!), maar helaas werden die niet de werkelijkheid.

Desalniettemin werd het een heel fijne, leuke en supergezellige trip die ook op vogelgebied erg de moeite waard was. De voortdurende hoop op die ene vogel werd gevoed door de steeds beter wordende weersomstandigheden en de ook dagelijks zichtbare wisseling in de lokale avifauna. Het was en bleef spannend dat er steeds nieuwe vogels opdoken op nieuwe plekken. Dat is wat je wilt, waar je als vogelaar blij van wordt en wat je gaande houdt. En als je even moe was of even klaar was met het zoeken naar zeldzaamheden, dat was daar altijd nog de zekerheid van de zeevogels. Zij zijn er altijd, laten zich op Helgoland werkelijk fantastisch zien en vervelen nooit.

Wat betreft de zang/trekvogels: het werd dus gedurende de vijf dagen steeds beter en steeds iets meer. De meest algemene soorten waren Paapje, Kneu, Grasmus, Fitis en Grauwe vliegenvanger, maar we zagen in wisselende aantallen ook soorten als Spotvogel, Grauwe klauwieren, Braamsluiper, Boompieper, Noordse kwikstaart, Tuinfluiter, Gekraagde roodstaart, Tapuit, Kleine karekiet, Sijs en Bosrietzanger. Leuke "eenlingen" waren Rouwkwikstaart, Appelvink en Vuurgoudhaan, maar de absolute toppers waren liefst drie Grauwe fitissen! De eerste vonden we zelf op roep (maar kregen we niet in beeld), de twee andere zaten samen bij het ringstation, waarvan één zich prachtig liet zien en non-stop liet horen!

Grauwe fitis; leuk, leuk!

Grauwe fitis



Hier nog wat plaatjes van andere zangvogels/doortrekkers die we tegenkwamen.

Spotvogel

Noordse kwikstaart

Noordse kwikstaart

Kneu

Grauwe vliegenvanger; alom aanwezig!

Grauwe klauwier

Braamsluiper

Grasmus

Fitis

Grauwe klauwier vrouw

Grauwe vliegenvanger

Rouwkwikstaart

Paapje

Soms kom je wel heel onverwachte vogels tegen als je bosjes aan het afzoeken bent...

Noordse kwikstaart

Tapuit op leliebladeren; dat verwacht je niet!

Vuurgoudhaan; niet algemeen hier in juni.

Een speciale vermelding verdienen de roofvogels. Toen de wind een beetje gunstiger begon te waaien, pikten we nog een paar erg leuke vogels mee. We troffen in totaal vijf Wespendieven, een Visarend (vanaf het terras tijdens het verjaardagsgebakje van deelnemer Matthew!), één of twee (niet helemaal duidelijk of het dezelfde vogel betrof) Smellekens, een Bruine kiekendief en een Rode wouw op doortrek! Voeg daar de Zeearend bij die we vanaf de boot zagen en concludeer: zeker niet gek voor deze rots midden in zee en in juni!

Afgeragde Rode wouw; ik ben heel benieuwd wat deze vogel hier deed in deze tijd van het jaar!

Wespendief en (helaas gewone) Gierzwaluw

Bewijspixels van de Zeearend boven een zandplaat vanaf de boot. Ik zag later dat er ook een rijtje steltjes op de foto stond. Lastig te zeggen welke soort (Groenpootruiters?)

Andere soorten die (op Helgoland, waar voor ons alledaagse soorten soms ineens heel schaars kunnen zijn)) de moeite van het noemen waard zijn waren bijvoorbeeld Noordse- en Grote stern, Oeverlopers, een Wulp, Groenpootruiter, Waterral en Rot- en Brandgans.

Oeverloper

En dan is er nog die heerlijke zekerheid van de zeevogels. Op Helgoland broeden Jan-van-Genten, Drieteenmeeuwen, Alken, Zeekoeten en Noordse stormvogels in een grote, dynamische en luidruchtige mix door elkaar heen. En je kunt ze nog bijna aanraken ook. Dat maakt dat ze de grootste attractie van het eiland zijn en dat fotografen (en/of vogelaars die foto's maken) hun harten kunnen ophalen. Maar ook het rustig zitten en kijken naar de interactie tussen de vogels is een genot op zich. Dat wil zeggen: als je op je stoeltje kunt blijven zitten... (inside joke #1 ;-))

Noordse stormvogel

Jan-van-Gent; de absolute heerser van het eiland!

Alk

Jan-van-Gent

Jan-van-Gent

Jan-van-Gent

Noordse stormvogels

Zeekoeten en een paar Drieteenmeeuwen

Alk

Alken met nageslacht

Deze Alk begreep het principe van broeden nog niet helemaal; een steen uitbroeden kan flink lang duren ;-)

Drieteenmeeuwen met jongen

Jan-van-Gent


Jonge Jan-van-Gent



Noordse stormvogel

Gebrilde vorm van de Zeekoet

Zeekoet

Jonge Zeekoet

Jan-van-Gent



Sommige Jan-van-Genten baltsten nog, terwijl andere al jongen hadden. Een groot verschil!

Jan-van-Gent met donkere ogen

Maar ook op zeevogelgebied kun je op Helgoland verrast worden met soorten die niet op het eiland broeden. Zo troffen we (zij het maar kort) een prachtige adulte Zwarte zeekoet en een paar dagen later zowaar een paartje Kuifaalscholver. Ook deze soort heeft nog nooit op het eiland gebroed, maar dit stel zat erbij alsof er in ieder geval plannen werden uitgebroed. Ook de lokale vogelwacht was hierdoor erg in z'n nopjes en gaat de vogels nauwgezet volgen. wie weet!

Tweede kalenderjaar (links) en adulte Kuifaalscholver!


De vogels vlogen op een gegeven moment een rondje, maar keerden wel gewoon op de richel terug.

Zwarte zeekoet!

De pootjes zijn ook de moeite waard bij deze soort

De vogel vloog na een paar minuten op en verdween de zee op.

Nog wat laatste losse dingetjes... Op het eiland zitten wat Zwarte kraaien, maar nog meer hybrides met Bonte kraai. Sommige hebben maar een heel klein beetje "Bonte" in zich, andere al veel meer, maar zuivere Bonte kraaien hebben we niet getroffen. Een vergelijkbare situatie vinden we trouwens op enkele Nederlandse Waddeneilanden.

Kraai aan de Bonte kant van het spectrum

Hybride Bonte x Zwarte kraai

Hybride Bonte x Zwarte kraai

Hybride Bonte x Zwarte kraai. Close but no cigar!

En denk je aan Helgoland, en vooral het ernaast gelegen duineneilandje "Düne", dan denk je ook aan... zeehonden! Het woord zeehond heeft deze vijf dagen een heel bijzondere lading gekregen; het gaat wat ver om dat hier helemaal uit te leggen. Het enige wat ik kan zeggen is dat ik net de kracht vond om één keer mijn lens "Zum Seehund" (inside joke #2) te richten, in dit geval een Grijze.

Grijze zeehond

En dan was er nog "the one that got away"... Op dag twee liep ik aan de oostkant van het eiland, toen er aan het eind van een paadje een merel en een tweede, lijsterachtige vogel met een knaloranje staat een een blauwgrijze rug voor me wegvloog. Bochtje om en... in het luchtledige verdwenen. Ik kan niets anders bedenken dan dat het een Rode rotslijster moet zijn geweest, een erg zeldzame vogel die we heel, heel graag op de rots of op de nok van een lelijk hotel had teruggevonden. Maar helaas is dat niet gelukt. Soms gaat het zo, pijnlijk genoeg.


Zo vlogen vijf dagen vogels kijken figuurlijk voorbij en was het maar zo zaterdagavond. Moe maar tevreden (zo dat heet) zaten we dus alweer op het schip terug. De endemische Witvleugelduif (inside joke #3) zwaaide ons nog uit en op de weg terug werd alweer volop vooruit gekeken. Dit zal vast niet de laatste keer zijn dat we in dit gezelschap op pad zijn geweest. Vrienden, hartelijk dank, het was geweldig!

En mocht je nu zelf met een groepje (maximaal 7) een keer Helgoland willen bezoeken, laat het me weten. Ik kan dan altijd een offerte voor jullie maken!

"Witvleugelduif"

Zonsondergang met Gent

304 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page