VERRASSINGSEXCURSIE IN NOORD-NEDERLAND: kleurrijk en vele tinten grijs tegelijk!

Gemiddeld twee keer per jaar verschijnt deze excursie op de agenda: de verrassingsdag in Noord-Nederland. Voor sommige mensen klinkt dit te vaag en avontuurlijk, voor anderen is het juist reden om meteen in te schrijven. Het concept is vrij simpel: een dag voor de excursie werpen we een blik op de weersvoorspellingen alsmede de waarnemingensites en op basis daarvan maken we een plan voor de excursiedag, dat gedurende de dag overigens ook nog meerdere keren aangepast kan worden als de actualiteit daarom vraagt. Waar je als deelnemers (en als gids!) dus precies terecht gaat komen is ongewis, maar het biedt wel grote kansen op een mooie, gevarieerde en verrassende dag vogels kijken. Er is uiteraard ook een klein risico aan verbonden, want soms rijden we op een leuke soort af waarvan nog niet helemaal duidelijk is of deze "te doen" is (de tijd heeft dat nog niet geleerd). Echter, omdat we altijd gaan voor de combinatie van locatie en soort, blijft als de gewenste soort niet meewerkt altijd nog een veelbelovende locatie over waar het sowieso goed vogelen is. Qua soorten waren er tijdens de 2020-najaarseditie van afgelopen weekend wel wat mogelijkheden, maar de grootste uitdagende factor was het weer. De voorspellingen waren niet al te rooskleurig: regelmatig flinke buien, een frisse en stevige wind en lage temperaturen: niet per se een aantrekkelijk vooruitzicht. De ervaring heeft echter geleerd dat het ten eerste vaak erg meevalt als je eenmaal op pad gaat en dat ten tweede turbulent weer helemaal niet wil zeggen dat dat ten koste gaat van het aantal vogels(oorten). Integendeel; ik prefereer herfst boven nazomer en westen- boven oostenwind; trouwe lezers van dit blog weten inmiddels waarom ;-)


Najaar 2020 langs de Friese Waddenkust: prachtig en sfeervol, toch?

Afijn, een select en gemêleerd gezelschap stond zaterdagochtend om 9 uur klaar voor de dag. De eerste locatie was eigenlijk onvermijdelijk, aangezien er een dag eerder op 5 kilometer van ons ontmoetingspunt, in de sowieso al aantrekkelijke en veelbelovende Onlanden, een GRIJZE WOUW was ontdekt. Ondanks dat de vogel nog niet was gemeld togen we vol vertrouwen richting de plek, alwaar zich al wat vogelaars bleken te hebben verzameld en de vogel zowaar al in beeld was! Toen de zon even doorbrak, kregen we een prachtige vliegshow voorgeschoteld van deze zeldzame, Zuid-Europese roofvogel, die eigenlijk in niets aan één van de andere wouwen doet denken. Een perfect begin van de dag!

Adulte Grijze wouw
Grijze wouw
Grijze wouw
Grijze wouw. Ondank een spectaculaire toename van het aantal waarnemingen in Noordwest-Europa (en dus ook in Nederland) blijft dit een niet te vermaden soort en bovendien een lust voor het oog!

Nu we er toch waren reden we meteen maar even een rondje door het gebied. Dat bleek best een goed idee, want een uurtje en een kop koffie met gebak, gemaakt door studenten van de bakkersopleiding van Noorderpoort Euroborg (waar ik werk) verder kon de daglijst worden uitgebreid met soorten als BAARDMAN, BRUINE KIEKENDIEF, een krijsende WATERRAL, VELDLEEUWERIK en liefst twee volwassen ZEEARENDEN!

Volwassen Zeearend; staat ook op diverse tuinlijsten, vermoed ik ;-)
Veldleeuweriken (Foto: Tanja de Leeuw)
Jonge man Baardman
Baardmannen in tegenlicht
Zeearend
Zeearend

In deze tijd van het jaar moet je eigenlijk aan de kust zijn om de meeste kans te maken op leuke doortrek van allerhande najaarssoorten en dat was dan ook het originele plan. Na deze uitermate prettige start was het dan ook tijd voor een iets langere verplaatsing richting Friesland-buitendijks. Toen we echter net de Onlanden verlieten, vloog er zo maar een VISAREND recht over het busje de weg over! Stoppen was geen optie, maar bijna alle deelnemers wisten de vogel in