top of page

VERRASSEND FRISSE VERRASSINGSEXCURSIE MET VERRASSEND EINDE!

MINIBUSEXCURSIE, 15 APRIL 2022 Oké, een afgrijselijke titel, maar ik kon even niets beters verzinnen. En het dekt de lading wel, want ondanks dat u het zich waarschijnlijk inmiddels niet (meer) kunt voorstellen, was het afgelopen vrijdag ronduit fris tijdens de volgeboekte minibusexcursie "Verrassingsdag in Noord-Nederland". Een noordoosten windje, de hele dag bewolkt en 9 graden: de thermokleding was nog even nodig en het voorjaar leek even ver weg.

Overigens is het idee van een verrassingsdag dat deelnemers vooraf niet weten waar ze heen worden gereden en dat ik/wij een dag vooraf op basis van weer en waarnemingen een inschatting maken van wat de meest kansrijke route is.

Nu was het plan, gezien dus de bovengenoemde weersomstandigheden en het uitblijven van echte zeldzaamheden, bepaald geen ABC-tje. Bij dergelijk weer kan het overal, maar zal het meer waarschijnlijk nergens echt los gaan. De kust, waar normaal gesproken de ogen op gericht zijn tijdens de trektijd, is bij wind uit noordelijke richting eigenlijk geen optie. Blijven de gebieden in het binnenland over en dan kies je toch voor plekken met wat afwisseling in landschap en habitat, waarbij zicht op lucht kunt houden maar je ook in bosjes en op water wat te doen en te zien hebt. Ik koos voor de combinatie Dwingelderveld en Zuidlaardermeer, op hoop van zegen.

Een beetje bizar was dat, toen we net het Dwingelderveld opliepen, er een melding kwam van een Dwergaalscholver op praktisch de plek waar we ons bevonden. Echter, we zagen geen vogelaars en belangrijker, ook geen vogel. Deze bleek kort na de waarneming dan ook opgevlogen (en kwam pas 's avonds weer terug), maar het zette ons wel even op scherp. We vonden helaas geen echte zeldzaamheden, maar al met al waren de twee locaties die we aandeden en waar uiteindelijk flink wat tijd besteedden toch meer dan vermakelijk, met o.a. Raven, Boomleeuweriken, Zomertalingen, Bonte vliegenvangers, Blauwborsten, Tapuiten, Appelvinken en uiteindelijk ook aardig wat Beflijsters. Na een tip van de boswachter van Natuurmonumenten (dank!) konden we op gepaste afstand en van achter de afzetting genieten van een broedende Kraanvogel met een partner op wacht; heel leuk. Laten we hopen dat dit broedgeval, dat zich best dichtbij wandelpaden bevindt, weet te slagen.

De eerste Beflijster van de dag

Er volgden er nog zeker 15!

Raaf

Broedende Kraanvogel

Af en toe werden de poten even gestrekt en het nest gefatsoeneerd

De middag werd besteed in het Zuidlaardermeergebied, alwaar er een mix van winter en zomergasten correspondeerde met respectievelijk de temperatuur en de datum. Grutto's en IJslandse grutto's, Kemphanen, Geoorde futen, Pontische meeuw, Havik en de eerste Witwangstern (dé soort waarmee het gebied faam heeft verworven) maakten het vogelen hier aangenaam en vermakelijk!

De eerste Witwangstern van 2022. Z'n vriendjes volgen vast binnen enkele dagen/weken

De Geoorde futen zijn weer volop terug!

Witwangstern

Het was inmiddels einde middag toen we nog één bestemming op het programma hadden: De Onlanden. En in het laatste uurtje zagen we nog een soort die de dag ervoor nog niet op de radar stond, alsmede een echte bonus waar ik eigenlijk, gezien de omstandigheden, niet (Meer) op gerekend had. Het gaat om een paartje Steltkluten en zowaar een prachtige en veelvuldig zingende Draaihals! Daarmee kreeg de dag, die enigszins mat en zonder veel zichtbare trekbeweging en daarmee zonder al te veel verrassingen en opwinding aan ons voorbij was getrokken (daar doe je soms simpelweg weinig/niets aan), toch nog wel een heel fijn einde!

Draaihals!

Man Steltkluut

Vrouw Steltkluut

Zingende Draaihals

Eigenlijk zijn dit soort excursies de dagen die ik het liefst doe (niet bij voorbaat vastleggen op gebied of soorten, maar gewoon kijken wat op de dag zelf het spannendst is), dus voor dit najaar komen er zeker weer data op de agenda!


207 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page